Anadolu Üniversitesi İngilizce Muafiyet Sınavı


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

“İngilizce hazırlık” birçok üniversitenin lisans eğitimine geçmeden önce gerektirdiği bir ön koşul. Çünkü bazı bölümler tamamen İngilizce eğitim veriyor, bazılarıysa yabancı dil dersleri koyuyor. Hazırlık okuyan öğrenciler bir sene boyunca yoğun bir şekilde İngilizce dersi alıyorlar. Daha sonra “listening, writing, speaking” üzerine sınavlara giriyorlar. Anadolu Üniversitesi de öğrencilerinin İngilizce bilmesini isteyen üniversitelerden biri. Tabii bazı öğrenciler İngilizce bildikleri için hazırlık yılını atlamak istiyor. Onlar da Anadolu Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavına girerek bir sene vakit kaybetmeden lisans eğitimlerine doğrudan başlıyorlar.

Hazırlık eğitimi kimi öğrenci için kampüse alışma süreci, kimi öğrenci içinse dil öğrenmek için güzel bir fırsat. Çoğu öğrencinin tercih ettiği hazırlık sınıfı Anadolu Üniversitesi’ni kazanan öğrenciler için de bir soru işareti hâline geldi. Sınavlar ne zaman ve nasıl olacak, İngilizce muafiyet nasıl olur, Anadolu Üniversitesi Yabancı Dil Sınavı nedir? İlerleyen paragraflarda bu soruların yanıtını veriyor olacağız. Kısacası, işbu yazımızda size Anadolu Üniversitesi İngilizce Sınavı hakkında bilgi vereceğiz.

Anadolu Üniversitesi İngilizce Muafiyet

Anadolu Üniversitesi’nde hazırlık sınıfında okumanız için sizi önce Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’na, sonra da Yabancı Dil Yeterlik Sınavı’na sokuyorlar. Bu yılki sınav tarihleri belli oldu. İngilizce Seviye Tespit Sınavı 22 Eylül 2020’de, İngilizce Yeterlik Sınavı ise 23-25 Eylül 2020’de gerçekleşecek. Eğer Yeterlik Sınavından 100 üzerinden 60 ve üstü puan alırsanız hazırlık yılı okumadan lisans eğitimine geçmek için hak kazanmış olursunuz. Tabii bu sınavda başarı gösterip muaf olmanız için üç temel aşamayı geçmelisiniz: 1. Çoktan Seçmeli Sınav, 2. Yazma Becerileri Sınavı, 3. Konuşma Becerileri Sınavı. Çoktan seçmeli sınav %60 oranla en büyük önceliğiniz olmalı. Geri kalan iki sınava ise %20’lik dilimler verilmiş.

Okuduğunuzu anlamak için bol bol kelime çalışıp paragraf soruları çözmelisiniz. Kimi öğrenci İngilizce kitaplar okuyarak, kimi ise soru tiplerine odaklanarak çalışmayı seçiyor. Unutmayın ki yabancı dil öğrenmenin yolu emek vermek ve zaman ayırmaktan geçer. Dilin nankör olduğunu, çalıştığınız kelimeleri tekrarlamazsanız kısa sürede unutacağınızı sakın unutmayın. Anadolu Üniversitesi’nin yapmış olduğu çoktan seçmeli sınavda 80 soru sorulacak. Dinleme ve konuşma sınavları ise sırayla 20 dakika ve 15 dakika içinde bitmiş olacak. Eğer bu sınavlara katılıp iyi notlar alırsanız İngilizce hazırlık okumaktan muaf olursunuz, yahut bölümünüzde zorunlu hazırlık eğitimi yoksa 7 Ekim 2020’de muafiyet sınavına girebilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi İngilizce Sınav Soruları

Anadolu Üniversitesi hazırlık yılının zor olduğu dilden dile dolaşan bir rivayet. Ancak belli bir seviyede İngilizce biliyorsanız soruları kolaylıkla yanıtlayabilirsiniz. Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu sitesinde yayınlanan İngilizce sınavları cevap anahtarlarıyla birlikte verilmiş. Sınava girmeden önce bir göz atmanızda yarar var. Şimdi, sizlerle Anadolu Üniversitesi’nin yayınlamış olduğu bir soru örneğine bakalım.
– It is so stupid when people ask me about my __________. I do not think where I come from matters at all. Who cares? I am an English man in New York.
A. roots B. team-mates C. fortune D. Fiancé
Görmüş olduğunuz soru tipi, klasik çoktan seçmeli soru tipidir. Boşlukları doldurmamız isteniyor. Kelime bilgimizi ölçen bu soruda önemli olan okuduğumuz cümledeki mantığı kurabilmek. Görmüş olduğunuz üzere, soruda cevabı bulmamızı sağlayacak bir “keyword” verilmiş, o da “come”. Eğer bu sözcüğün anlamını bilirsek, şıkları elemede bize yardımcı olacak. Mesala “team mates” tamamen alakasız. Bağlamı kafanızda oturtup şıkları elemek çok önemli, o yüzden bu tip sorularda ilk önceliğiniz her zaman soruyu anlamak olmalı. Cevap A şıkkı, “roots” olacak.

Dinlediğini anlama bölümünde ise öğrenciye sınav kağıdında yazılı olmayan bir ses kaydı dinletilir, kağıttaki soruları öğrencinin dinlediğini anlama becerisine göre yorumlaması beklenir. Örneğin, Anadolu Üniversitesi’nin sınavda bir ses kaydı verilmiş, daha sonrasında öğrencinin bu soruyu cevaplaması beklenmiş:
Örnek Soru:
What is the problem with the 3D technology?
A. It can only be used when the individual is directly facing the camera
B. The image might change over time
C. It’s impossible to match a 3D image to a 2D image
D. It cannot distinguish between identical twins
Yani soruyu yapabilmeniz için üç boyutlu teknolojinin sorununu anlayıp şıkları elemeniz bekleniyor.
Bir başka soru tipi de gramer bilginizi ölçmek için kullanılan bir kalıp. Aşağıdaki örnek soruyu inceleyelim.

______ all the difficulties, my brother left the school.
A. In spite of B. Because of C. As if D. Unless
Bağlaç bilgilerimizi kullanarak bu soruyu rahatlıkla çözebiliriz. “Zorlukları yüzünden, abim okulu bıraktı.” Cevap B şıkkı olacak.
Dinlediğini anlama, okuduğunu anlama, dilbilgisi ve kelime bilgisi çok önemli. Böyle sınavlarda artık biliyoruz ki biri olmadan diğeri mümkün değil; yani yalnızca gramer bilgisi bilerek kelime bilgisi sorularını yanıtlayamayacaksınız. Bu yüzden öğrenme metotlarınızı bilip ona göre çalışın. Kelime ezberlemeyi sevmiyorsanız kendinize kolayca kelime öğrenebileceğiniz yeni yollar üretin. Mesela ilginizi çeken bir konu hakkında İngilizce kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Şimdi örnek oluşturması için Anadolu Üniversitesi’nin C seviyesi için hazırlamış olduğu bir gramer sorusunu inceleyelim. Sorular okulun web sayfasından erişilebilir.

Blogging
Blogging is a daily activity for many people around the world. But __(1)__ people don’t
understand blogging. Here are some common facts about it.
First, who blogs? Usually, 21-35 year-old people blog the most. Both men and women write
blogs, __(2)__ the topics are different. So, __(3)__ about? Men write about work and other
professional interests. Women write about personal interests and hobbies. It is so normal because
they __(4)__ different interests.
1. A. a lot B. many C. any
2. A. because B. so C. but
3. A. what they write B. what they do write C. what do they write
4. A. have got B. has got C. got
Bir başka soru:
. Working couples need to find someone to __________ their children when they are at work.
A. look after
B. throw away
C. carry on
D. turn out

Don’t worry about the problem in your garage! You can use _____ for a few weeks until the repair is
complete.
A. my
B. me
C. ours
D. our

 

Anadolu Üniversitesi İngilizce Sertifika Programı

Cambridge University ile birlikte hazırlanan Anadolu Üniversitesi İngilizce Sertifika Programı da almak istediğiniz seviyeye göre size eğitim uzaktan eğitim fırsatı sunuyor. Programa ilgi duyan herkes başvurabilmektedir. A1, A2 ve B1 düzeyine kadar program mevcut. A1 sertifikası almanız için vermeniz gereken ücret 500 tl, geçemeyip sınava tekrar girmek isterseniz de 250 tl ödemeniz gerekiyor. Başvurduğunuz takdirde 12 üniteden oluşan Touchstone Self-Study Edition kitabı adresinize teslim ediyorlar, böylece online derslere katılıp dilinizi geliştirmek için gereken her şey tamamlanmış oluyor! Derslerden başarılı olup sertifikayı alabilmek için sınavdan en az 50 puan almanız gerek.

Anadolu Üniversitesi İngilizce Seviye Tespit Sınavı

İngilizce Seviye Tespit Sınavı 22 Eylül 2020’de gerçekleşecek. Anadolu Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu bu sınav 100 sorudan oluşuyor. “Beginner” seviyesinde mi, yoksa daha ileride olan “intermediate” seviyesinde mi olduğunuzu ölçmeye yarayan bu sınav test olup, kolaydan zora doğru gidiyor. Eğer başlangıç düzeyinde İngilizce biliyorsanız, temel gramer kurallarını biliyorsunuz demektir, ilk soruları rahatlıkla yapacaksınız. Başlangıç düzeyi A1 ve A2 kurslarını kapsıyor. B1 ve B2 ise orta düzey, “pre-intermediate” ve “intermediate” kurslar olarak geçiyor. C1, C2 ise “advanced” yani ileri derecede İngilizce konuşabildiğiniz anlamına gelir.

Örneğin, C2 düzeyinde İngilizce bilen bir kişi, duyduğu çoğu şarkıyı anlayabilir, izlediği filmleri altyazısız bir şekilde izler, akıcı bir konuşma performansı sergiler. Seviye tespit sınavında bilmediğiniz soruları sallamamanız önerilir, çünkü bilmediğiniz sorulara cevap vererek gerçek seviyenizin tespitini zorlaştırırsınız, sizle alakası olmayan bir sınıfa düşersiniz.

Anadolu Üniversitesi İsteğe Bağlı Hazırlık

Anadolu Üniversitesi’nde İngilizce eğitim vermeyen bölümler öğrencilerinden zorunlu bir şekilde hazırlık sınıfı okumalarını beklemiyor. Ancak öğrenci bölümünden bağımsız olarak yahut sırf kültürünü geliştirmek için hazırlık okumak isterse, okuyabilir. Hazırlık yılı kampüse alışmak için de bir fırsattır. Ama eğer siz zaten İngilizce biliyorsanız, ya da hazırlık okumak istemiyorsanız, muaf olma şansınız var. Bunun için 7 Ekim 2020’de Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda muafiyet sınavına girebilirsiniz.

Olur da iki yıl boyunca hazırlık sınavlarından geçemezseniz, iki yılın sonunda bölümle olan ilişiğiniz kesilir, yani iki yıl sonra lisans eğitiminize başlamanız gerek. Örneğin aşçılık, maliye, işletme, tarih, basım ve yayın bölümlerinde zorunluk hazırlık sınıfı olmadığını söyleyelim. İngilizce öğretmenliği, Rus dili ve edebiyatı, Fransızca öğretmenliği, işletme (İngilizce), ekonomi (İngilizce), maliye (İngilizce) bölümlerinde ise bir yıl hazırlık okumanız şart. Tabii okuyacağınız bölüme göre alacağınız dil eğitimi de değişiyor, Rus dili ve edebiyatı bölümüne girmek için bir yıl Rusça hazırlık okumalısınız.

Anadolu Üniversitesi Hazırlık Sınavı

Evet, yazımı buraya kadar okuduysanız Anadolu Üniversitesi’nin hazırlık sınav tarihleri hakkında bilgi almışsınızdır. Ancak gözden kaçıranlar için tekrar edelim. İngilizce Seviye Tespit Sınavı 22 Eylül 2020’de, İngilizce Yeterlik Sınavı ise 23-25 Eylül 2020’de gerçekleşecek. 7 Ekim 2020’de ise zorunlu hazırlık okuması gerekmeyen öğrencilerin muafiyet sınavı gerçekleşecek. Böylece bir yıl vakit kaybetmeden doğruca lisans eğitimine geçecekler. Önce 100 soruluk bir seviye tespit sınavı ile öğrencinin düzeyi ölçülecek, daha sonra ise yeterlik sınavı ile, listening, writing, speaking yetenekleri değerlendirilecek. Sınavın baraj puanı ise 60.

Hazırlık okuduğunuz takdirde dönem içi sınavlar ve quizlerden sorumlu olacaksınız. Birinci ara sınav, ikinci ara sınav ve dönem sonu sınavlarınız olacak. Değerlendirme ise şöyle, birinci ve ikinci sınavdan %30’ar oran alınıyor, final sınavınızdan ise %60. Bu üç sınavın ortalaması 60’ı geçmek zorunda. Dönem boyunca %85 oranında katılım gerçekleştirmelisiniz, yoksa sınıfta kalırsınız. Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu da Türkiye’deki birçok üniversite gibi sağlık ocağından alınan raporları kabul etmiyor, hasta olursanız hastane heyeti onaylı bir rapor belgesi götürmeniz gerek. Sınavlar ve şartlar zorlu görünse de İngilizce öğrenmek ve akademik başarınızı katlamak için değer. Unutmayın ki bir dil bir insan demektir. Şimdiden sınava girecek, muaf olacak veya hazırlık okuyacak olan öğrencilere başarılar diliyoruz. Anadolu Üniversitesi’nin ve Eskişehir’in tadını çıkarın.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı