Bolu İngilizce Tanıtımı ( Kısa )


bolu tanıtımı, bolu gezilecek yerler, bolu kısa tarihi
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

BOLU; A CITY IN TURKEY BOLU; A CITY IN TURKEY

Bolu is located in the west side of Black Sea Region of Turkey. However, when Bolu’s climate is considered, two different types of climate are seen in the city; continental climate and Black Sea climate. As a result of this situation, there is variety both animal species and plant species in Bolu. It is a lucky city because of being in the middle of two different climate type! Neighbour provinces of Bolu are Düzce and Sakarya in the west, Çankırı in the east, Zonguldak in the north and Ankara in the south. By the way, Düzce was a district which had been a part of Bolu before but later it became a province as well.

Population, Survey and Licence Plate Code of Bolu

According to the assumptions which base on the data of population growth rate, population of Bolu is 319.024. Licence plate code is 14 and the survey of this city is 8313.

History of Bolu

The first civilisation which lived throughout the history in Bolu is Hittite. After Hittite, there were a lot of essential and ancient civilisations lived in this city. These cultures are Phrygians, lydians, Persians, Macedonian Kingdom (Alexander the Great), Rome Empire, Mongols and Ottoman Empire. As you see, these are great cultural heritage for a city. After tanzimat reform era, Bolu was a part of Kastamonu which is another city in Turkey. In the Republic era, it became a province.

 Districts of Bolu

There are nine districts in this beautiful city including the city center. You can find these districts below:

• Bolu (merkez)

• Dörtdivan

• Gerede

• Göynük

• Kıbrıscık

• Mengen

• Mudurnu

• Seben

• Yeniçağa

Where to See in Bolu

As we wrote before, a great number of cultures left marks in Bolu. Except of this, Bolu has also an incredible natural beauty. If we say that the whole Black Sea cities are lucky in terms of green areas, we would not be wrong. Bolu is also one of them. We prepare a list for you. Just have a look at it before you go to this beautiful city!

Seben Lake

Seben Lake is the biggest lake in Western Black Sea Region and it is 30 km away from the city center of Bolu. This lake is an artificial lake and it is 7 times bigger than Abant Lake. Seben Lake had been started to be prepared in 2006.Caves, forests, rock houses and tablelands around the lake amazes the ones who see. If you want to be far from the crowd and calm, Seben Lake is perfect for you. Just watch the nature and have a nice experience!

Abant Lake

Abant Lake is a set lake and it has a 125-hectares area. It was  formated in Abant Mount which is located in the district of Mudurnu. The lake is fed by underground water and its depth is 18 m. The water of Abant Lake flows into Abant Stream and Bolu Creek. Abant Lake was named as “Tabiat Parkı” which means “Park of Nature” in Turkish because of the beauty of nature and variety in plant diversity around it. You can go for a picnic or camp in Abant Lake.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Mosque

This mosque is located in the district of Mudurnu and it had been built by Yildirim Bayezid when he was a prince in the Ottoman period. Name of the mosque comes from here. The building ended in 1382. The interesting point is the mosque survived in the same form without a restoration until today. We are talking about six hundred years here! The structure is significant because it is from Ottoman period and it has marks from Ottoman architecture.

Kartalkaya Ski Resort

Kartalkaya has a very important role in the winter tourism of Turkey. Kartalkaya Ski Resort is 40 km away from city center of Bolu. It takes approximately 40 minutes to get the ski center from Bolu. A lot of people go for a good winter holiday to this ski center. So, Kartalkaya is always crowded in skiing seasons. You can ski in company with pine trees. Tourism Area of Bolu There are many fields of tourism in Bolu because of its natural and historical beauties. Mostly, winter tourism, thermal tourism, nature tourism, health tourism and culture tourism are known. Especially in thermal tourism area, Bolu is a developed city.

How to Go to Bolu?

There is not a railway system or airport in Bolu. So it is not possible to go to this city by train or by plane directly. You can use highway. However, if you insist of airway, you can use Kocaeli Cengiz Topel Airport which is 150 km away from Bolu. After airport, you can transit to Bolu by renting a car or an interprovincial bus. Istanbul is 260 km away from Bolu and it takes 3 hours by car. Ankara is 190 km away from Bolu and it takes 2.30 hours by automobile again. Lastly Izmir is 610 km away from Bolu and it takes 7.30 hours by your own car.

Regime in Bolu

According to the protocol, the governor who is assigned by the president of the Republic comes first. Local people who live in the borders of municipality select the mayor. Some of these voters are also members of district municipality council and they can also vote for district municipality council. All of the voters in the province decide who will be in the province council by voting for it. Central administration consists of the governed and province managers. Local administration consists of the mayors and municipality council.

BOLU TANITIMI

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu ilimiz bu bölgenin Batı Karadeniz kısmında yer almaktadır. Karasal iklim ve Karadeniz iklimi görüldüğü için iklimlerin kesişmesi sonucunda bölgede hem çeşitli hayvan hem de çeşitli bitki popülasyonu görülmektedir. Bolu’ya komşu iller ise batısında Düzce ve Sakarya, doğusunda Çankırı, kuzeyinde  Zonguldak, güneyinde ise Ankara şeklindedir.

Bolu’nun Nüfusu, Yüzölçümü Ve Plaka Kodu

Bolu ilimizin nüfusu, nüfus artış hızı ve istatistiki verilere göre tahmini olarak 319024’tür. Yüzölçümü 8313 metre kare olup plaka kodu ise 14’tür.

Bolu’nun Tarihi Ve Tarihçesi

Bolu’da yerleşim süren ilk medeniyet Hititler olmuştur. Bolu ilimiz Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Rum İmparatorluğu, Moğollar ve Osmanlı Devleti gibi bir çok büyük medeniyetin hüküm sürdüğü tarih kokan bir şehirdir. Tanzimat Devri’nden sonra Kastamonu’ya sancak olarak bağlanmış Cumhuriyet Devrinde de il olmuştur.

Bolu’nun İlçeleri

Bolu’nun 9 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler sıralı şekilde aşağıdaki gibidir:

• Bolu (merkez)

• Dörtdivan

• Gerede

• Göynük

• Kıbrıscık

• Mengen

• Mudurnu

• Seben

• Yeniçağa

Bolu’nun Gezilecek Yerleri

Seben Gölü

Seben Gölü Batı Karadeniz’deki en büyük göl olma özelliğini taşımakta olup, şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafededir. Seben Gölü, civarındaki yaylalar, ağaçlık alanlar, mağara ve kaya evler ile iç içe oluşu keyifli vakitler geçirmeniz için en ideal yerlerden biridir. Yapay bir göl olan Seben Gölü Abant Gölü’nden 7 kat daha büyük olup yapımına başlanma tarihi 2006 senesidir.

Abant Gölü

125 hektarlık set gölü olan Abant Gölü, Mudurnu ilçesi içindeki Abant Dağları’nda meydana gelmiştir. Yer altı suları ile beslenen gölün derinliği 18 metreyi bulmaktadır. Abant Gölü’nden yükselen sular Abant Deresi ve Bolu Çayı’na dökülmektedir. Abant Gölü civarındaki doğanın güzelliği ve bitki çeşitliliği sebebi ile 1998 yılında korumaya alınarak Tabiat Parkı ismini almıştır. Gölün çevresinde piknik ve kamp için uygun alanlar yer almaktadır.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami

Mudurnu ilçesinde yer alması ve Osmanlı Döneminde şehzade Yıldırım Bayezid tarafından yaptırıldığı için bu adı almıştır. 1382 yılında yapımı tamamlanmıştır. Günümüze kadar aynı haliyle gelmiş olan cami ibadete açık haldedir. 600 yılı aşkın zamanda bile kullanılabilir durumda olması dikkat çekmektedir. Osmanlı Dönemine ait bir yapı olduğundan Osmanlı Mimarisinden önemli izler taşımaktadır.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Türkiye’deki kış turizmi için önemli bir yer tutan Kartalkaya Kayak Merkezi’nin Bolu’ya uzaklığı yaklaşık 40 kilometredir. Bu mesafe ise yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Kayak sezonu başladığından bitimine kadar oldukça yoğun ilgi gören merkez, size çam ağaçları eşliğinde bir kayak keyfi sunuyor.Bolu’nun Turizm AlanıBolu’da kış turizmi, termal turizm, doğa turizmi ve sağlık turizmi yapılmaktadır. Özellikle termal turizmde oldukça adından söz ettiren bir ilimizdir.

Bolu’ya Nasıl Gidilir?

Bolu’ya karayolu ile ulaşım sağlanmakta, demiryolu ve havalimanı bulunmadığı bu seçenekleri kafadan elemeniz gerekmektedir. Fakat yakın bir havalimanı aktarması ile gitmeyi düşünenler Bolu’ya yaklaşık 150 kilometrede bulunan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nı seçeneklerine ekleyebilirler. Bolu ve İstanbul arası mesafe yaklaşık 260 kilometre olup şahsi araç ile tahmini 3 saatlik yolculuk gerekmektedir. Ankara Bolu arası yaklaşık 190 kilometre olup şahsi araç ile gitmeyi düşünüyorsanız tahmini 2 buçuk saatlik bir yolculuk yapmanız gerekecektir. İzmir ile Bolu arası yaklaşık 610 kilometre olup yine şahsi araç ile gidiş süresi hesaplarsak tahmini 7 buçuk saat süreceğini öngörmekteyiz.

Bolu’nun Yönetim Şekli

Cumhurbaşkanı tarafından atanan Vali protokolde ilk sıradadır. Belediye Başkanı ise belediye sınırları içerisindeki seçmen tarafından oylanarak seçilmektedir. Bu seçmenler İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak İlçe Belediye Meclisini oluşturur. Ayrıca ildeki tüm seçmenler de İl Genel Meclisi için oy vererek İl Genel Meclisinin oluşumunu belirler.Vali ile İl Müdürleri merkezi yönetimi oluşturur. Yerel yönetimse belediye başkanları ile belediye meclislerinden oluşmaktadır.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı