Evde İngilizce Öğrenmek Bu 7 Yöntemle Artık Çok Kolay!


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Günümüzde en geçerli dil kabul edilen İngilizceyi öğrenmek için birçok araç var. Kurslar, konuşma grupları gibi seçenekler binlerce insanın tercihi oluyor. Yine de çeşitli sebeplerle bu araçlardan yararlanamayanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Bu kişilerin aklında ise tek soru var: “Evde İngilizce öğrenebilir miyim?” Cevabımız evet! Çevrimiçi dersler, dil öğrenme kitleri ve internette bulunan yüzlerce ders videosuyla evde İngilizce öğrenmek mümkün. Ancak bu süreç, iyi bir planlama ve sağlam bir çalışma gerektiriyor. Bu süreci planlamak konusundaysa yalnız değilsiniz. Yazımızın devamında evde İngilizce öğrenmek için ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Dil Becerileri

Dil, temelde iki ana beceriden oluşur. Bunlar “pasif- anlamaya dayalı” (dinlemek ve okumak) ve “aktif- anlatmaya dayalı” (konuşmak ve yazmak) olarak sınıflandırılabilir. Bebeklerde gelişen ilk beceri dinlemedir. Anne karnından itibaren etraflarındaki sesleri dinleyerek hafızalarına kaydetmeye başlarlar. Bu, anlamanın ilk adımıdır. Yeterli bilişsel kazanımı edindikten sonra ise konuşma becerisini kazanırlar. En temel anlatma becerisi de konuşmadır. Ardından okumak gelir, son olarak ise yazma becerisi kazanılır.

Pasif beceriler, başkaları tarafından ortaya konulan düşünceleri kaydettiğimiz ve gerekli gördüğümüz kısımlarını özümsediğimiz becerilerdir. Bu sırada bir düşüncenin hangi süreçlerin sonunda ortaya çıktığını ve nasıl aktarıldığını anlayabiliriz. Bu süreç sayesinde biz de yeni düşünceler üretecek beceriyi kazanırız. Sonuç olarak aktif becerileri kullanacak seviyeye ulaşırız.

Yeni bir dil öğrenirken bebek adımları kullanmak doğru bir strateji olacaktır. Öğrendiğimiz dilin kullanımını ve bu dilde düşünce üretme sürecini ancak o dili dinleyerek öğrenebiliriz. Ardından öğrendiklerimizi kelimelere dökme çalışmaları gelir. Öğrendiğimiz dilde metinler okuyarak dilin kurallarını iyice kavrayabilir ve kelime bilgimizi geliştirebiliriz. Son olarak ise düşüncelerimizi yazı diline uygun üslup ve kurallarla ifade etmeyi öğrenmek gerekir.

Peki, bu süreci nasıl en düzenli ve verimli şekilde idare edebilirsiniz? Cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Öğrenme Planı Hazırlama

  • Amacınızı Belirleyin ve Sınırlarınızı Çizin

İngilizce öğrenmeye neden karar verdiğinizi belirlemek en temel ve aslında en önemli aşamayı oluşturuyor. Çünkü eğitmenleriniz veya kaynaklarınız sizin amacınıza göre şekillenir. Belirli bir sınavı mı geçmek istiyorsunuz, okula yardımcı olmasını mı istiyorsunuz yoksa tamamen kendinize yatırım amaçlı mı İngilizce öğreniyorsunuz; bu soruya cevap vererek plan oluşturmaya başlayabilirsiniz. Peki, temel olarak ne gibi amaçlarla İngilizce öğreniriz ve bu amaçlara göre öğrenme sınırımızı nasıl çizeriz?

Genel Amaçlarla İngilizce Öğrenmek

İletişim kurmak için İngilizce öğrenmek buraya dahil edeceğimiz konulardan biri. Nitekim bu amaçla bir kaynak, kurs ya da eğitmen arayışındaysanız bunu kesinlikle belirtmeniz gerekir. Tüm becerilerinizi kullanmanızı sağlayacak; okuma, yazma, konuşma yeteneklerinizi başka bir dile aktarıp geliştirecek bir yolda olduğunuzu unutmamalısınız.

Sınavlar İçin İngilizce Öğrenmek

Bugün dünyada pek çok kişi, çeşitli amaçlarla uluslararası geçerliliği olan sınavlardan geçerli puanı almak için uğraşıyor. Bunun için eğitim almak amacındaysanız size sunulan stratejiler ve konular diğer amaçlardan tamamıyla farklı olacaktır. Gireceğiniz sınavın özelliklerine göre hızlı okuma, özetleme, anahtar kelimelere odaklanma ya da akıcı yazma gibi soru çözmeye yönelik bazı becerileri geliştirmeyi öğrenmeniz hedeflenir.

Akademik Amaçlarla İngilizce Öğrenmek

Eğer amacınız akademik kariyer yapmak, belirli okullarda eğitim almak, özel olarak bu okulların sınavlarına ya da eğitimine hazırlanmak ise, öğreneceğiniz İngilizce bu amaca yönelik olur.

İş İngilizcesi

Pek çok insan çalıştıkları iş dolayısıyla İngilizce öğrenme isteği ya da zorunluluğu içerisinde. Çalıştığınız pozisyon ya da birime göre değişkenlik göstermekle birlikte işinize yarayacak terminoloji ve beceriler için İngilizce öğrenmeniz gerekir.

  • Öğrenme Stilini Belirleyin

Öğrenme stilleri kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi, dil öğrenmede de spesifik olarak diğer öğrenmelerden farklıdır. Tüm öğrenme stillerini inceleyerek kendiniz hakkında çıkarımda bulunabilir ve öğrenmenizi bu yönde gerçekleştirebilirsiniz.

Görsel

Eğer siz de öğrenirken resimlerin, videoların, kartların, çizimlerin ya da nesnelerin yararlı olduğunu düşünenlerdenseniz görsel öğrenme stiline sahipsiniz. Görüntüler, jestler, mimikler eşliğinde öğrenmek sizi hep bir adım daha ileri götürecek ve işinizi kolaylaştırır.

İşitsel

İşitsel yolla daha kolay öğrenenler için müzik, öğretmenin konuşması, sunumlar oldukça faydalıdır.

Sözlü ya da Dilsel

Bu öğrenme stiline sahip olan öğrenenler için detaylıca dinlemek, ayrıntılara dikkat etmek önceliklidir. Öğretmeninin jest, mimik ya da ses tonundan ziyade söylediklerine odaklanırlar.

Fiziksel ya da Kinestetik

Öğrenirken hareket etmekten, bir yere sabit kalmadan öğrenmekten hoşlanan öğrenenler bu kategoriye dahildir. Daha çok küçük yaştaki öğrencilerin öğrenme biçimi olsa da genel anlamda tüm öğrenenlerde zaman zaman işe yarar.

Mantıksal ya da Matematiksel

Öğrenirken mantığınızla hareket ediyor, kendinizce sistemler ya yöntemler kullanıyorsanız bu öğrenme stilinin size uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal Öğrenme

Eğer grup çalışmaları, başkalarıyla ortak görevler, sürekli iletişim halinde olma size göre ise; bu sizin sosyal öğrenme stiline sahip olduğunuz anlamına gelir.

Bireysel Öğrenme

Grup çalışmaları sizin için her zaman zor olmuşsa, kendi kendinize öğrenirken daha rahat ve verimli hissediyorsanız; bu da sizin bireysel öğrenme stiline sahip olduğunuzun bir işaretidir.

  • Doğru Kurum, Eğitmen Ya Da Kaynağı Belirleyin

Kendinizi ve yeteneklerinizi belirledikten sonra geriye çıktığınız bu yolda size eşlik edecek en doğru kurumu, kaynağı ya da eğitmeni bulmak kalıyor. Elbette “ben kendi kendime öğreneceğim” de seçenekleriniz arasında fakat öğrenme öncesi size eşlik edecek bir uzman hem işinizi kolaylaştırır hem de sizi bir sürü hatadan kurtararak zaman kazanmanızı sağlar.

Evde İngilizce Öğrenirken Dil Becerilerini Geliştirme Yöntemleri

  • Dinleme Becerisi

Evde İngilizce öğrenmeye başladığınızda dinleme çalışmaları yapmak, atacağınız ilk adım olacaktır. Bu çalışmalara yeni başladığınızda duyduğunuz şeylerin size anlamsız gelmesi normaldir. Ancak unutmayın ki bu sesleri anlamlandırıp anlamak için öncelikle onlara alışmalısınız.

Bu sürecin başında İngilizce şarkılarla ilerlemek doğru bir karar olacaktır. Kelimelerin anlamlarını ve sessel özelliklerini öğrendikçe duyduklarınız da anlamlanmaya başlayacak.

Ardından diyalog dinleme çalışmaları yapabilirsiniz. İnternetteki çeşitli ders videolarında ve dil öğrenme kitlerinin dinleme kısımlarında bu çalışmalardan bolca bulabilirsiniz. Bu diyaloglar çeşitli durumlar üzerine yazılan dinleme parçalarıdır. Bu etkinliklerin temel amacı seçici dinleme etkinliğini sağlamaktır. Seçici dinleme “Dinlenen konuyla ilgili bilgilerden ilgi ve ihtiyaca yönelik olanların seçilerek dinlenmesi.” olarak tanımlanabilir. Bu sayede çeşitli durumlarda sorulabilecek soruları, vermeniz beklenen cevapları ve kullanabileceğiniz kelimeleri öğrenebilirsiniz.

Seçici dinleme becerisini kazandıktan sonra yine internette ya da dil öğrenme kitlerinde bulabileceğiniz dinleme etkinliklerini denemeye başlayabilirsiniz. Bu etkinlikler temel prensip olarak çeşitli konular üzerine kaydedilmiş metinleri ve açık ya da kapalı uçlu soruları barındıran etkinliklerdir. Kimi etkinliklerde sınırsız dinleme hakkınız varken kimi etkinliklerde belli bir sayıyla sınırlıdır. İlerleyen etkinliklerde soruları cevaplamanız için de bir süreyle kısıtlanmış olursunuz.

Yeterince kelime bilgisi kazandığınızı düşündüğünüz anda, dinleme becerilerinizi sınamak için gerçek zamanlı mülakatlar gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada ana dili İngilizce olan ya da İngilizce bilen birilerinden destek almanız gerekir. Karşınızdaki kişinin size çeşitli konularda bilgiler vermesini ve ardından da bu konuya dair sorular sormasını istemelisiniz. Bu sayede konuşmanın ne kadarını kavradınız, soruları ne kadar anladınız ve doğru cevabı ne ölçüde verdiniz; bunları sınama imkanı bulabilirsiniz.

Kazanacağınız Yetenekler

Bu etkinlikler sayesinde dilin fonetik özelliklerini de kazanabilirsiniz. Fonetik, “ses bilimi” olarak tanımlanır. Dil kavramı sesler bütünlerinden oluşur. Sesler “harf” adı verilen çeşitli sembollerle gösterilir. Her dilin fonetik özelliği birbirinden farklıdır. Dilin fonetiğini kulağınıza yerleştirdiğinizde, konuşma esnasında sesleri çıkarma konusunda zorluk yaşamazsınız. Duyduğunuz sözcükleri anlamak da zor olmaktan çıkar.

  • Konuşma Becerisi

Konuşma becerinizi geliştirmek için atacağınız ilk adım, dinleme çalışmalarınızda duyduklarınızı tekrar etmek olmalıdır. Bu sayede kelimeleri doğru şekilde söylemek için pratik yapabilirsiniz.

Sonraki adımda ise öğrendiğiniz kelimelerle cümleler kurmaya çalışmak faydalı olur. Kendi kendine konuşmak, evde İngilizce öğrenmek için kilit bir etkinliktir. Düşüncelerinizi sesli şekilde aktarmak, kelimeleri hafızanıza kaydetmeyi kolaylaştırırken konuşma özgüveninizi de yerine getirir.

Ardından ise eşli konuşma çalışmaları gelir. Bu aşamada konuşma gruplarına katılmak ya da çevrimiçi derslerden destek almak akıllıca bir seçim olur. Öte yandan ana dili İngilizce olan ya da İngilizce bilen birilerinin desteğiyle de konuşma çalışması yapabilirsiniz.

İlerleyen seviyelerde çeşitli konular üzerine süreli konuşmalar yapmaya çalışmak verimli bir etkinlik olur. Bu adımda IELTS ya da TOEFL konuşma sınavı konularını kullanabilirsiniz. 1 dakika aralıksız konuşmaya çalışarak başlayıp süreyi yavaş yavaş artırabilirsiniz. Eğer bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz IELTS ve TOEFL yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kazanacağınız Yetenekler

Aksan, sözlük anlamıyla “Bir ülkenin halkına özgü ses perdesi değişiklikleri, vurgulama özelliği.” olarak bilinir. İngilizce, farklı ülkelerde farklı topluluklarca konuşulduğu için pek çok aksana uyarlandığı da bir gerçektir. Mümkün olduğunca fazla aksana ait konuşmayı duymak ve tekrar etmek bu konuşmaları anlamayı da kolaylaştırır. Ayrıca size de ana dil özelliklerinize uyan bir aksanı kazandırır.

Akıcılık ise konuşma becerisinde uzmanlaşmanın en önemli adımlarından biridir. Asalak sesleri kullanmadan aklınızdaki düşünceyi konuşmaya dökebilmek, bolca konuşma pratiğiyle gelişir.

  • Okuma Becerisi

Bu beceriyi aktifleştirmek için yapabileceğiniz ilk çalışma, dil bilgisi kurallarını okumak olacaktır. Bu kurallar genelde anlamayı kolaylaştırmak için ana dilinizle karşılaştırmalı olarak İngilizce verilir. Dil bilgisini sadece okuyarak öğrenemezsiniz, bu bilgileri aktif olarak kullanmak da gerekir. Yine de temel bir okuma alıştırması olacaktır.

Ardından öğrendiğiniz kelimeleri örnekleyen cümleleri okuyabilirsiniz. Kısa cümlelerden uzun cümlelere doğru ilerleyerek okuma becerisi kazanabilirsiniz. Ayrıca bu teknik sayesinde kelimelerin farklı kullanımlarını da öğrenebilirsiniz.

Okuduğunuz cümleler zamanla paragraflara dönüşür. Paragraflar, bir ana fikir ve çeşitli yan fikirleri içeren metinlerdir. Bu metinleri okurken kelime bilginizi geliştirebilirsiniz. Öte yandan metni okuduktan sonra ana fikir, yan fikirler, konu gibi temel ögeleri tespit etmeye çalışabilirsiniz. Bu sayede aktif okuma gerçekleştirirsiniz.

Okumak, anlama becerisinin bir parçasıdır. Bu sebeple okuma konusundaki başarınızı okuduğunuzu anlama sınamaları yaparak ölçebilirsiniz. İnternette ve dil öğrenme kitlerinde okuma anlama çalışmalarına dair birçok metin vardır. Bu metinler çeşitli seviyelerde ve konulardadır. Temel sorular konu ve ana fikir üzerinden sorulur. İlerleyen dönemde okuma anlama çalışmalarını süre tutarak yapmanız da size okuma hızı kazandıracaktır.

Anlama seviyeniz yeterli düzeye ulaştığında gazete okumaya başlayabilirsiniz. Gazete haberleri kısa, açık ve nettir. Bu sebeple anlaşılırdırlar. Kelime bilgisi açısından zengindirler. Sonrasında blog okumaya başlayabilirsiniz. Bloglar, gazetelere göre daha uzundurlar. Yazı içeriklerine göre sanatsal ve kapalı anlatıma da sahip olabilirler. Bloglar sayesinde çeşitli konularda kelime bilgisi edinebilirsiniz. Ayrıca blogun konusuna göre İngilizceye ve İngiliz kültürüne dair çeşitli bilgileri de kazanırsınız. Bunun ardından ise çeşitli seviyelerde kitaplar okumaya başlayabilirsiniz. Bu sayede kelime bilginizi geliştirirsiniz, dil bilgisi öğrenirsiniz ve öğrendiğiniz dili aktif olarak kullanırsınız.

Unutmayın; dil, kültürün bir parçasıdır ve o dili iyi şekilde öğrenmek için kültürüyle de tanışmak gerekir.

Belirli konular üzerinde kelime bilgisi kazanmak ve merakınızı gidermek için akademik makaleler okumanız çok faydalı olur. Ancak bu yazıların dilinin “akademik” düzeyde olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Anlayamadığınız kısımların azımsanamayacak miktarlarda olabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve kendinizi akademik makaleleri anlama gücünüzle sınamayın.

Kazanacağınız Yetenekler

Dil bilgisinde ustalık kazanarak, konuşmalarınızı ve yazılarınızı zenginleştirebilirsiniz. Yazılı kaynaklar ayrıca kelime bilgisi açısından da zengindir. Kültür üzerinden dile geçmiş çeşitli ögeleri de barındırdıkları için yerellik kazanmanızı da sağlarlar. Bu sayede ana dili İngilizce olan kişilerle konuşurken yabancılık çekmezsiniz.

Düşünce hızınızı da İngilizce okuyarak artırabilirsiniz. Bu sayede özellikle hazırlıksız konuşmalarda vereceğiniz cevaplar çok daha zengin ve tutarlı hale gelir.

  • Yazma Becerisi

Yazma becerinizi geliştirmek aslında ilk adım olan dinleme becerisini geliştirmek adımından itibaren başlayacağınız bir süreçtir. Aktif dinlemede not almak çok önemlidir. Bu sırada duyduğunuz ve öğrendiğiniz kelimeleri yazarak, kelimeyle tanışmış olursunuz. Bu kelimeleri tekrar tekrar yazarak kas hafızasına kazırsınız ve konuşurken bu kelimeyi çağırmak kolaylaşacağı gibi yazarken de zorluk çekmezsiniz.

Kelimelerden cümlelere geçmek de mantıklı bir ilerleme olacaktır. Öğrendiğiniz bu kelimeleri içerek basit cümleler kurup yazarak işe başlayabilirsiniz. Zamanla kelime bilginiz ve dil bilgisine hakimiyetiniz arttıkça cümleleriniz de karmaşıklaşır.

Cevap vermenizi gerektiren etkinliklerle de yazma becerinizi geliştirirsiniz. Bir kaynaktan çıkan bilgiyi anlayıp o bilgiye uygun düşünceyi üretirsiniz, ardından da bu düşünceyi yazıya ya da sözcüklere dökersiniz.

Temel yazı becerilerini kazandıktan sonra çeşitli konularda kendi paragraflarınızı yazabilirsiniz. Başlangıçta dağınık olan cümleleriniz zamanla mantık çerçevesinde ilerleyen anlamlı cümle bütünlerine dönüşür.

Günlük tutmak da yazı becerilerinizi ve anlatım gücünüzün gelişmesini sağlayacaktır. Gün boyunca yaşadıklarınızı İngilizce olarak yazıya dökmek, rutinlere dair pek çok kelimeyi size öğreteceği gibi bir yazı planı oluşturmayı da öğrenmenizi sağlar.

Dinleme ve okuma çalışmalarıyla İngilizce bilginiz arttıkça yazılarınızın uzunluğu ve anlatım gücü de artacaktır. Zamanla sevdiğiniz konular üzerine hislerinizi, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi anlatan paragraflar bile kurabilirsiniz. Kendi kişisel blogunuzu yazmayı denemeniz faydalı bir etkinlik olur. Birilerinin okumasına gerek yok, resmi yazı dilini geliştirip düşüncelerinizi belirli bir plan ve kurallar dahilinde anlatmanız yeterli olacaktır.

Kazanacağınız Yetenekler

Etkili anlatım gücü sadece yazıda değil konuşmalarda da önemlidir. Okuma ve anlama kabiliyetinizi de güçlendirir. Düşüncelerinizi kapsamlı şekilde anlatmanız için gerekli son beceri, yazı becerisidir. Öz anlatım gücünü kazanmanıza da yardımcı olur. Plan yapma ve plana uyma becerisi kazandırarak hem konuşmalarınızın hem de yazılarınızın çerçevelerini belirlemenize yardımcı olur. Yapacağınız çalışmalar sayesinde resmi kurumlarla ya da samimi arkadaşlarınızla paylaştığınız dilin farklılıklarını öğrenmenize yardımcı olur, bu sayede uygunluk becerisini de kazanmış olursunuz.

7 Farklı Yöntemle Evde İngilizce Öğrenin!

1) Plan Çıkarmak

Her konuda düzenli ve verimli ilerlemek için doğru bir plan yapmak çok önemlidir. Ancak konu İngilizce öğrenmek olunca, planların önemi de artıyor. Kendi seviyenizi belirlemek, ulaşmak istediğiniz bir dil seviyesi hedefi koymak, bu hedef için bir süre belirlemek ve bu süreyi konulara bölmek; planınızın ana hatlarını oluşturacaktır.

Programınızı önce aylara sonra haftalara bölmek, faydalı olacaktır. Her aya ve her haftaya öğrenmeyi hedeflediğiniz dil bilgisi konularını yazın. Geliştirmek istediğiniz becerileriniz için kaynaklar belirleyin ve hazırlayın. O hafta çalışmayı düşündüğünüz konu başlıklarını ve konuları belirleyip, hangi kelimeleri öğrenebileceğinizi listeleyin.

Adım adım ilerlemek, hedefe ulaşmak için en doğru yöntem olacaktır.

2) Dinlemek

Yeni bir dil öğrenirken en temel adımın “dinlemek” olduğundan bahsetmiştik. Rastgele konularda diyaloglar, müzikler, film kesitleri; aklınıza gelebilecek tüm sesli içerikler, İngilizce öğrenmeniz için harika kaynaklar olacaklar!

3) Kelime Listesi Yapmak

İngilizce çalışırken dil bilgisine hakim olmanız kadar bu dil bilgisinin üstüne koyarak anlatımınızı güçlendireceğiniz kelimeler de çok önemlidir. Bu sebeple öğrendiğiniz kelimeleri bir yere not edip ara sıra tekrar etmek verimli bir yöntem olur. Ayrıca, konu başlıklarına göre kelime listeleri yapmak da akıllıca bir davranış olacaktır. Örneğin “okul” ana başlığında temel okul kuralları, okul eşyaları, ders isimleri gibi alt başlıklarla bu başlıklara ait kelimeleri sıralamanız, düzenli bir kelime listesine sahip olmanızı sağlar.

4) Sesli Okumak

Yazılı kaynakları okumak, kelime bilginizi artırıp dil bilgisi kurallarını pekiştirmenizi sağlar. Ayrıca belirli konular üzerinde yazılmış yazıları okumak kültür seviyenizi de artırır. Tüm bu faydaların yanı sıra eğer metinleri sesli okursanız, İngilizce kulağınız da gelişecektir. Kısa süre sonra okuma yaparken ya da konuşurken seslendirme ya da kural hataları yaptığınızda bunları fark edebilir hale gelirsiniz. İngilizceyi düzgün konuşmak için bu beceri altın bir kuraldır.

5) Günlük Tutmak

İngilizceyi kullandıkça pekiştirebiliriz. Pratiklik ve akıcılık kazanmak da yine İngilizceyi sıkça kullanarak gerçekleşebilir. Gün içinde İngilizce düşünecek ya da konuşacak zaman bulamayabilirsiniz ancak gün sonunda tüm yaşadıklarınızı İngilizce olarak kağıda dökmek, bu açığı kapatmanızı sağlar. İngilizce günlük tutarken birçok beceriyi kazanırsınız. Farklı zaman kalıplarını kullanmayı öğrenirsiniz. Duygu ve düşüncelerinizi anlatma becerisi kazanırsınız. Günlük rutinler hakkında daha fazla bilginiz olur. Ayrıca günlük tutarken İngilizce düşünmeye ve anlatmaya çabalayacağınız için, bunu düzenli tekrar ettiğinizde gün içinde de İngilizce düşünmeye başladığınızı fark edebilirsiniz. İngilizce konuşmak için İngilizce düşünme becerisini edinmek, çok önemli bir kazanımdır.

6) Tekrar Yapmak

Birinci maddede yaptığımız planla hedeflerimizi belirledik. İlerleyen maddelerde İngilizce becerilerimizi artıracak püf noktaları öğrendik. Bu liste boyunca öğrendiğimiz bu püf noktalarını işe yarar hale getirecek olan madde, altıncı madde olan “tekrar yapmak“. Dil öğrenme süreci çok çalışmaktan ziyade çok tekrar yapmayı gerektirir. Yeni kurallar ve kelimeler öğreniyorsunuz. Yeni seslere aşina olmaya çalışıyorsunuz. Dilinizi ve seslendirme becerilerinizi bu yeni dile adapte etmek için uğraşıyorsunuz. Ayrıca, öğrendiğiniz tüm bilgileri hafızanıza kaydetmek için de çaba harcıyorsunuz. Bütün bunların gerçekleşmesi için, hafızanızda öğrendiğiniz bilgilerin yerleşmesi, dil kaslarınızın bu yeni kurallara alışması ve konuşma anında hafızanızın İngilizce kural ve kelimeleri getirerek sizi İngilizce düşünmeye hazırlaması ancak bol tekrar sayesinde gerçekleşecektir.

Günlük, haftalık ve aylık tekrarlar sayesinde ne kadar zaman geçerse geçsin bilgilerinizin taze, doğru ve her zaman kullanıma hazır olduğunu görebilirsiniz.

7) Kendi Kendine Konuşmak

Edindiğiniz tüm dil bilgisi ve kelime becerilerini kullanmadığınız sürece tam öğrenmiş sayılmazsınız. Dile alışmak, dili pekiştirmek, dili hatırlamak; konuşma pratikleriyle gerçekleşir. Gün içinde kendi kendinize İngilizce konuşarak İngilizce düşünme ve konuşma becerisi kazanabilirsiniz. Bu sayede günlük olaylara dair bilgileri de pekiştirmiş olursunuz.

Günlük hayatınız, İngilizce öğrenmek için harika bir pratik sahası. Doğru anda doğru bilgileri kaydedip kullanmaya çalıştığınızdan emin olun!

Kendi kendinize İngilizce konuşarak kelime bilginizi pekiştirir, dil bilgisi kurallarına aşinalık kazanır, konuşma pratikliği ve akıcılığı edinir ve aynı zamanda dilin aksanına da uyum sağlarsınız. Bu açıdan kendi kendine konuşmak en kıymetli dil öğrenme yollarından biridir.

Peki, konuşmanızı nasıl geliştirebilirsiniz? Bu sorunun cevabı için, sonraki başlığımızda 7 püf noktamız var!

İngilizce Konuşma Becerisini Geliştirmek İçin 7 Püf Noktası

1- Konuşmayı Tayin Etme

İletişim stratejilerinden biri olan tayin etme aslında bir diyalog sırasında yeni bir konu açma stratejisi olarak da düşünülebilir. Karşınızdaki ile konuşurken bahsedilen konu hakkında fazla bir fikriniz ya da yeterli kelime dağarcığınızın olmadığı durumlarda bu stratejiyi kullanarak konuşmaya yön verebilirsiniz. Bu konu değiştirme ve tayin etme işinin ise çok da keskin olmayan bir geçişle yapılması gerekmektedir.

2- Sınırlama

Biraz önce bahsettiğimiz stratejinin kullanılamayacağı ya da absürt duracağı durumlarda ise sınırlama stratejisi kullanılabilmektedir. Bu strateji ise belirli bir konu hakkında konuşmanın önem arz ettiği ortamlarda uygulanması gereken bir kural gibi işlemektedir. Sınıf içinde ya da arkadaş ortamında belli bir konu hakkında fikriniz sorulduğu zaman o konudan sapmak konuşmanın ilerleyişi açısından doğru olmayacağı için sınırlama stratejisini hatırlamak gerekmektedir.

3- Sıra Alma

Konuşurken sıra alma ya da karşındakine sıra verme de iletişim sırasında dikkat edilmesi gereken bir husustur. Karşılıklı diyaloglar ya da grup sohbetlerinde tek bir konuşmacının uzun uzun konuşması hoş karşılanmayacağı için kendi görüş ya da fikirlerinizi beyan ettikten sonra konuşmada kibarca karşınızdakine de söz vermeniz son derece önemlidir. Ya da tam tersi durumlarda karşınızdaki kişi konuşurken söz almak isterseniz, bunu yine uygun bir dille ve kibarlıktan taviz vermeden gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

4- Konu Kontrolü

Konuşulan konudan çok fazla sapmamak ya da aynı konuyu farklı ortamlarda konuşurken dikkatli olmak, karşınızdakine konuşmasını çok fazla bölmeden onu dinlediğinizi belli etmek gibi belli başlı kuralları olan bir stratejidir. Tam olarak aynı konuyu arkadaşlarınızla konuşurken farklı sözcükler, tonlama ya da tavırla ifade ederken; resmi bir durumda, bir topluluk önünde daha farklı ifade edersiniz; etmelisiniz. Bir başka önemli konu da karşınızdakini dinlerken tepkisiz kalmamanızdır. İletişimde oldukça faydalı olabilecek bu stratejiyi uygulamak aslında epey basittir. Dinlerken kullandığınız mimikler ve hatta gülmek bile sözsüz iletişim alanında size yardımcı olacak, karşınızdaki insana dinlendiğini hissettirecektir.

5- Konu Değiştirme

Konu değiştirme adından da anlaşılacağı gibi bir konu hakkında konuşurken bir başka konuya geçildiği durumlarda dikkat edilmesi gereken detaylarla alakalıdır. Konuşulan konuyu değiştirmeden önce bir önceki konunun tamamen bittiğine, herkesin söylemek istediklerini ifade ettiğine emin olmanız gerekmektedir. Bu sebeple de sezgisel yönden algılarınızı açmanız son derece önemlidir.

5- Düzeltme

Konuşma esmasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de yanlış ifade edilen bir sözcük ya da cümlenin düzeltilmesi ihtiyacıdır.

7- Son Verme

Konuşmanın bitirilmesi, konunun kapanması durumunu ifade eden bu strateji de önemlidir. Genellikle konuyu açan konuşmacı konuyu kapatacağının sinyallerini vermektedir. Bazen çok açık bir şekilde iletişim sırasında konunun kapandığını ya da kapanmak üzere olduğunu fark edemeyebilirsiniz. Ama belirli bir işaret ya da sinyal gördüğünüz zaman bir konu sona ererken özellikle o konudan anladığınız şeyi, çıkardığınız sonucu ifade edebilir ve etkili iletişime katkı sağlamış olabilirsiniz.

Evde İngilizce öğrenirken odaklanmanız gereken temel becerileri ve adım adım bu becerileri geliştirme önerilerimizi paylaştık. Bu süreci konu anlatım videoları ve dil öğrenme kitleriyle destekleyebileceğiniz gibi çeşitli İngilizce öğrenme uygulamaları ve çevrimiçi dersler de kullanabilirsiniz. Eğer İngilizce öğrenme yolculuğunuzun henüz çok başında olduğunuzu düşünüyorsanız “Kendi Kendine Sıfırdan İngilizce Öğrenme Yöntemleri” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Konuşarak Öğren ile Evde İngilizce Öğrenmek Çok Kolay!

Eski nesil İngilizce kurslarında sınavlardaki başarınıza göre sınıf ve öğretmen değiştirmek, öğrenme şeklinize hitap etmeyen kaynaklara yüzlerce lira harcamak ve günlük işlerinizin arasında derse yetişmeye çalışmak artık geride kaldı! Konuşarak Öğren sayesinde ana dili İngilizce olan eğitmenlerle günün istediğiniz saatinde İngilizce öğrenebilir ve pratik yapabilirsiniz. Evinizden çıkmadan tamamen kendi programınızda göre düzenleyebileceğiniz derslerle yüksek verim alabilirsiniz. Ayrıca, eğitiminize seçtiğiniz öğretmenle devam ederek düzenli bir öğrenme planı sağlayabilirsiniz.

İngilizce öğrenmek istiyorum ancak ne yapmam gerekiyor bilmiyorum diyorsanız eğer “İngilizce öğrenmek istiyorum, ne yapmalıyım?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evden İngilizce Öğrenmek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Evde İngilizce öğrenirken kelime bilgisine mi yoksa dil bilgisine mi daha çok önem vermeliyim?

Bu soruya cevap verirken öncelikle her ikisinin de önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat öğreneceğiniz dil bilgisi konuları ana hatlarıyla sınırlanmışken kelime bilgisi çok geniştir. Bu sebeple ne kadar çok kelime bilirseniz kendinizi o kadar rahat ifade ediyor olursunuz. Bu sebeple öğrendiğiniz dil bilgisi kurallarına göre kelime bilginizi de geliştirmekte yarar var.

Evden İngilizce öğrenirken konuşarak öğrenmeye çalışmak yanlış bir öğrenme stratejisi midir?

İngilizce konuşarak akıcılık, pratik düşünme becerisi ve konuşma özgüveni kazanırsınız. İngilizce bilginiz ilerledikçe kendi kendinize konuşurken yaptığınız hataları fark edip düzeltme becerisini de edinirsiniz. Bu açıdan konuşarak öğrenmek yanlış bir strateji değildir. Ancak, konuşmak için öncelikle dinlemek gerektiği için yanlış İngilizce konuşan kaynakları dinlemeniz durumunda konuşmanız da bu yönde ilerler. Bu sebeple, kullandığınız kaynakları dikkatle seçmekte fayda vardır.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ingilizce öğrenme

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı