Hakkari İngilizce Tanıtımı ( Kısa )


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Hakkari is located on the very east of Turkey. The province is bordering Iran on the east and Irak in the south. Also, there is Şırnak on the west and Van on the north side of Hakkari. It is assumed that
its population is 275,761 according to 2017 data. Hakkari has 4 districts involving the city center; Yüksekova, Şemdinli, and Çukurova.
You should use both the airway and highway if you want to go to Hakkari with a plane. You can take a flight directly from İstanbul or Ankara to Selahaddin Eyyubi Airport in Yüksekova. After, you can take a bus to the city center which is 80 km far from the airport. There is one other opportunity, you can take a flight to Van Ferit Melen Airport and take a bus at the bus station to Hakkari though this way is longer than the other. Hakkari is 3 hours away from Van.

Climate and geography

Hakkari is one of the most mountainous provinces in Turkey. %87 percent of this province is surrounded by mountains. The most important mount in Hakkari is Cilo mountain and its height reaches up 4,150 meters.
Because of its geographical location, the income in Hakkari is based on generally farming rather than agriculture. The most produced agricultural product is wheat considering its climate. The province has a rough continental climate and it’s being mountainous situation makes Hakkari one of the least industrial provinces in Turkey.
You can find a wide range of plant species in Hakkari. The most famous plant is reverse tulips because of its rarity. They have only 15 days of life span. They grow only in Hakkari, Van, and Şırnak. In Hakkari, you can find these tulips in the mounts of Cilo.
They are actually one of the most rear flowers in the world. The flowers are under the protection of the Cultural and Natural Heritage Protection Council. If you visit Hakkari in April, you may have the chance to see these flowers and take a photo of their beauty.

History

In history, the first name of this province is known as ‘Çölmerik’. The are is geographically available for some kind of lifestyle. Because of this situation, the history of these lands dates back to paleolithic ages and many civilizations have gone through on this territory. Meds, Persians, Selevoks, Abbasis, Selçuklu, Mongolians and Ottomans have lived on these lands. Unesco listed Hakkari as a world’s heritage.
After the 1514 ‘Çaldıran Seferi’ of Yavuz Sultan Selim, the Ottoman Emperor, the lands had gone under the rule of the Ottoman Empire. The land was still in complexity in those times, but Suleiman the Magnificent won these lands back with the 1548 conquest of Van. This was the beginning of mentioned as Hakkari of this province. In 1926, Hakkari is still a district of Van. In 1936, it segregated from Van and gain the province statue.

Places to visit in Hakkari

The first thing to come to our minds will be its mountains when we are talking about the visiting places in Hakkari. If you love ski sports, you can visit the Merga Butan ski-resort. It would be an enjoyable experience with the mountains’ natural air.
The availability of ski-resort or the view of beautiful mountains is not the only thing you can see in Hakkari. As a result of its wide historical background, there are other historical sites and natural areas you can visit. Let’s look at them;

The Meydan Theology School (Meydan Medresesi)

It is located in the city center of Hakkari and it is one of the most imposing structures of the province. There is an inscription on the door of this structure. According to this inscription, this medrese was built in the years between 1700-1701. The structure carries Ottoman and Selçuklu traditions spirits. It reflects a unique form of architecture.

Heaven and Hell Valley (Cennet Cehennem Vadisi)

It is located on the mountain of Cilo. You can see the natural beauties of Hakkari in this place. While one side of this valley is covered with snow and ice, the other side is covered fully with colourful flowers. The valley has two sides like this and its name is coming from this situation.
A little stream is lying between these beautiful two sides of the valley. You can do mountain sports here, the activities being held here throughout the year. Also, there are trekking routes and camp areas where you can walk and sit around this pure natural area.

Goat statue and rock pictures

The goat statue is located in the city center of Yüksekova. This statue has old pictures on it. You can visit and examine these pictures.
Hakkari is an available province for cave tourism. There are some rocks that have pictures on it like the goat statue on the mountains of Cilo-Sat in Gevarok Valley. It is assumed that these pictures date back to 5000 years ago. You can visit and enjoy this historical atmosphere there.

Şemdinli Tas Köprü

This bridge is one of the other famous places in Hakkari. It is located in Şemdinli district on the Şemdinli stream. The bridge is 21 meters long and 11 meters higher from the ground. There is no certain information about who built this wonderous bridge in the valley.

Kayme Palace

This place is an important place as a historical site in Hakkari. It is located near the Şemdinli district, Bağlar village. The palace was built in 1909-1911 according to its inscription. Its construction was a bit ruined and some parts of the palace were still steady. After then the construction restored with the help of the Tourism Ministry.

Hakkari Türkiye’nin en doğusunda bulunur. İlin İran’a doğudan ve Irak’a güneyden sınırı vardır. Ayrıca, Şırnak’a batıdan ve Van’a da kuzey taraftan sınırı bulunmaktadır. 2017 verilerine göre nüfusunun 275,761 olduğu düşünülmektedir. Şehir merkezi de dahil olmak üzere 4 adet ilçesi vardır; Yüksekova, Şemdinli ve Çukurova.

Eğer Hakkari’ye uçak yoluyla gitmek isterseniz hem hava hem de kara yolunu kullanmanız gerekmektedir. İstanbul ve Ankara’dan Yüksekova’daki Selahaddin Eyyubi Havalimanına direkt uçuş bulabilirsiniz. Havalimanına vardıktan sonra, buradan 80 km uzakta olan şehir merkezine otobüs ile ulaşabilirsiniz. Daha uzun olmasına rağmen Hakkari’ye farklı bir yol rotası ile daha ulaşabilirsiniz. Van Ferit Melen Havalimanına ulaştıktan sonra Van otogarından 3 saat uzaklıkta olan Hakkari otobüsüne binebilirsiniz.

İklimi ve coğrafyası

Hakkari, Türkiye’deki en dağlık illerden birisidir. İlin %87’si dağlarla çevrilidir. Hakkari’deki en önemli dağ, yüksekliği 4,150 metreyi bulan Cilo dağıdır.

Coğrafi konumudan dolayı Hakkari’nin geliri genellikle tarım yerine hayvancılığa dayanır. İlde en çok yetiştirilen tarımsal ürün buğdaydır. Hakkari’de sert karasal iklim görülmektedir ve dağlık olması bu ili Türkiye’deki en az endüstriyel illerinden biri arasında sokmaktadır.

Geniş skalada çok farklı bitki türleri bulunan bir ildir. İldeki en ünlü bitki ise az bulunmasından dolayı ters laleleridir. Ters lalelerin ömürleri sadece 15 gündür. Bu laleler sadece Hakkari, Van ve Şırnak’ta yetişmektedir. Hakkari’de ise Cilo dağında görebilirsiniz.

Ters laleler aslında sadece Türkiye’de değil dünyadaki en az görülen lale türlerinden biridir. Bu laleler Kültür ve Doğa Mirası Koruma Kurulu tarafından koruma altındadır. Eğer Hakkari’yi Nisan ayında ziyaret ederseniz bu güzel laleleri görme ve onların fotoğraflarını çekme şansınız olabilir.

Tarihçesi

Tarihte Hakkari’nin bilinen ilk adı ‘Çölmerik’tir. Bu bölge coğrafi açıdan çeşitli yaşam stillerine elverişli bir bölgedir. Bu durumdan dolayı, bu bölgenin tarihi paleolitik çağa kadar dayanmaktadır ve zaman içinde birçok uygarlık bu bölgede yaşamıştır. Medler, Parslar, Selevoklar Abbasiler, Selçuklular, Moğollar ve Osmanlı bu topraklarda hüküm sürmüştür. UNESCO Hakkari’yi dünya mirası listesine almıştır.

1514’teki gerçekleşen Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferinden sonra bu bölge Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altına girmiştir. O dönemlerde hala karışıklık içinde olan bu bölge, Sultan Süleyman’ın yaptığı 1548 Van’ın fethi ile birlikte tekrar Osmanlı topraklarına girmiştir. Bu olay ilin Hakkari olarak anılmasının başlangıcıdır. 1926’da Hakkari hala Van’ın bir ilçesi olarak kabul ediliyordu. 936 yılında ise Van’dan ayrılıp kendisi il statüsünü kazanmıştır.

Hakkari’de gezilecek yerler

Hakkari denilince aklımıza gelecek ilk şey dağları olabilir. Eğer kayak sporlarını seviyorsanız Merga Butan Kayak Tesisi’ni ziyaret edebilirsiniz. Dağların doğal esintisiyle keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Kayak tesisleri ve güzel dağ manzaraları Hakkari’de görebileceğiniz sınırlı şeyler değildir. Geniş tarihi altyapısından dolayı gezebileceğiniz tarihi ve doğal yapılar da bulunmaktadır.

Meydan Medresesi

Hakkari’nin şehir merkezinde olan bu medrese Hakkari’nin en öne çıkan yapılarından biridir. Yapının kapısında bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeye göre, medrese 1700-1701 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu yapı Osmanlı ve Selçuklu döneminin ruhunu yansıtan görüntüler taşır ve mimarinin farklı bir tarafını yansıtır.

Cennet Cehennem Vadisi

Bu vadi Cilo dağında bulunmaktadır. Hakkari’nin doğal güzelliklerini gözlemleyebileceğiniz bir lokasyondur. Vadinin bir tarafı kar ve buzla kaplıyken diğer tarafı renkli çiçeklerle kaplıdır. Vadi bu şekilde iki tarafa sahiptir ve ismini bu durumdan alır.

Vadinin ortasından küçük bir akıntı geçer. Burada dağ sporları yapma imkanına sahip olabilirsiniz, bölgede yıl boyunca çeşitli aktiviteler gerçekleştirilir. Aynı zamanda yürüyüş rotaları ve kamp alanı da mevcuttur. Doğayla iç içe bir şekilde yürüyüş yapıp burada konaklayabilirsiniz.

Keçi heykeli ve kaya resimleri

Keçi heykeli Yüksekova’nın şehir merkezinde bulunmaktadır. Bu heykel üzerinde eski resimler vardır. Ziyaret edip resimleri kendiniz inceleyebilirsiniz.

Hakkari mağara turizmine uygun bir bölgedir. Cilo-Sat dağlarında olan Gevarok vadisinde bazı kayaların üzerinde keçi heykelinde olduğu gibi resimler bulunmuştur. Bu resimlerin 5000 yıl önceye ait olduğu düşünülmektedir. Burayı ziyaret edip bu tarihi atmosferin keyfini çıkarabilirsiniz.

Şemdinli Taş Köprü

Bu köprü Hakkari’nin en bilindik yerlerinden biridir. Şemdinli’de Şemdinli deresinin üzerinde bulunur. Köprünün uzunluğu 21 metre, yüksekliği ise 11 metredir. Köprünün ne zaman inşa edildiğine dair bir bilgi yoktur.

Kayme Sarayı

Saray Hakkari’nin tarihi açıdan önemli bir yapıdır. Şemdinli ilçesine yakın Bağlar köyünde bulunmaktadır. Bu saray 1909-1911 yılları arasında inşa edilmiştir. Yapısının bazı yerleri yıkılmış ve sadece bazı duvarları ayakta kalmış olan bu saray yakın zamanda Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı