İngilizce As Well As Kullanımı Konu Anlatımı


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İngilizcede sıkça kullanılan bağlaçlardan bir tanesi de “as well as” bağlacıdır. Tıpkı diğer bağlaçlarda olduğu gibi as well as, iki cümleyi birleştirmek için kullanılır. Peki as well as bağlacını kullanmak size ne kazandırır? Elbette as well as kalıbı kullanmadan iki ayrı cümle ile bir durumu anlatabilirsiniz. Fakat as well as kullanımı size daha ileri seviye bir dil hakimiyeti kazandıracaktır.

Peki, “nedir bu as well as?” diye soracak olursanız, kabaca Türkçedeki “-olduğu gibi… -da, -de” ifadesinin karşılığıdır diyebiliriz.

  • Ben İngilizce konuşabilirim.
  • Ben İspanyolca konuşabilirim.
  • Ben İngilizce konuşabildiğim gibi İspanyolca da konuşabilirim.

Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi bağlaç kullanmak daha ileri seviyede cümle kurmanıza yardımcı olur. As well as kalıbı cümleye “yanı sıra, hem… hem de, olmakla birlikte, ilaveten, …olduğu kadar … da” gibi anlamlar katar. Bu anlamı verebilmeniz için cümle yapısını şu şekilde kurmanız gerekir:

CÜMLE + AS WELL AS + CÜMLE

As Well As ile Örnek Olumlu Cümleler

Şimdi ilk örnekteki cümlemizi bir de İngilizce kuralım.

  • I can speak English. (İngilizce konuşabilirim.)
  • I can speak Spanish. (İspanyolca konuşabilirim.)
  • I can speak Spanish as well as English. (İngilizce konuşabildiğim gibi İspanyolca da konuşabilirim.)

As Well As ile Örnek Olumsuz Cümleler

Tıpkı olumlu cümlede olduğu gibi olumsuz yapıda kullanılan as well as kalıbı “…olmadığı gibi … da değil” anlamı verir. Bunun dışında bir özelliğin iki farklı öznede karşılaştırıldığı durumlarda birinin diğeri kadar iyi olmadığı anlamını vermek için de kullanılır.

  • English is not spoken in Turkey as well as it is spoken in England (İngilizce, Türkiye’de İngiltere’de konuşulduğu kadar konuşulmuyor.)

As Well As ile Örnek Soru Cümleleri

Tıpkı olumlu ve olumsuz cümlelerde olduğu gibi soru cümlelerinde kullanılan as well as yapısı “…olduğu gibi …. de/da oluyor mu” anlamı kazandırır.

  • Is she beautiful as well as (O akıllı olduğu kadar güzel mi?)

As Well As Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • As well as’den sonra ne gelir?

As well as kalıbı bir bağlaçtır. “As Well As ile Örnek Olumlu Cümleler” başlığı altında bahsettiğimiz gibi bu bağlaçtan sonra bir cümle gelir. As well as’den sonra gelen cümle ile bir önceki cümle arasında bir nevi kıyaslama vardır. Birinin bir şeyi başka bir şeyi yaptığı kadar iyi yaptığını, bir işi başka bir iş kadar iyi bildiğini, bir şeyi sevmediği gibi başka bir şeyi de sevmediğini anlatmak için iki ayrı cümle arasında as well as bağlacı konur.

  • As well as cümle alır mı?

As well as bir bağlaç olduğu için elbette sonrasında cümle alır. Bu kalıptan sonra duruma göre yalnızca kelime de gelebilir. Tıpkı “I can speak Spanish as well as English.” örneğinde verdiğimiz gibi.

  • As well as ne zaman kullanılır?

As well as iki ayrı cümleyi birbirine bağlamak için kullanılır. İki cümlenin öznesi aynı ise bağlanan cümlede özneyi bir kez kullanmak yeterli olur. As well as, birbirinden ayrı iki cümlenin bir araya gelerek bir nevi karşılaştırma, kıyaslama yardımıyla bir şeyi anlatmaya yarar.

  • As well as kalıbını nerede kullanabilirim?

As well as kalıbı iki ayrı cümleyi birleştirirken ilk cümlenin sonuna eklenmelidir. Ardından gelen ikinci cümlede özne farklı ise cümle olduğu gibi yazılmalıdır. Eğer özne aynıysa ilk cümledeki özne yeterli olacaktır. Eğer hem özne hem de fiil aynıysa bütünüyle yazılan ilk cümleden sonra gelen as well as’in ardından yalnızca kelime gelir.

Konuşarak Öğren ile As Well As Konusu Çok Kolay!

Konuşarak Öğren’in deneyimli eğitmenleri İngilizcenin her konusunda olduğu gibi as well as konusunda da sizlere yardımcı olmaya hazır. Eğitmenlerimizden birebir alacağınız dersler alabilirsiniz. Bu sayede daha önceden hiçbir yerde duymadığınız örnek cümlelerle alıştırma yapabilirsiniz. Takıldığınız noktaları anlık olarak sorabilirsiniz. Konuşarak Öğren’in kişiye özel çalışma programları sayesinde gününüzü dersinize göre planlamanıza da gerek kalmaz. İstediğiniz saatte, istediğiniz konu başlıkları üzerine alabileceğiniz derslerle as well as kullanımı ve daha birçok konuyu öğrenmek sizin için çocuk oyuncağı olacak.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı