İngilizce Film Türleri


İngilizce Film Türleri
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Yedinci sanat olarak nitelendirilen sinema, bir asırdan fazla zamandır insanlığın hizmetindedir. Anlam arama, anlamlandırma noktalarında hepimize büyük katkıları olmuştur demek yanlış olmayacaktır. Film türleri ve İngilizce karşılıklarının işlendiği bu yazıda, her bir film türü için verilmiş örnek filmler bulacaksınız. Hazırsanız, keyifli okumalar dileriz!

Ufak bir bilgi ile başlamak isteriz, İngilizcede bazı film türleri ‘film’ kelimesini de içinde barındırıyor. Örnekleri inceleyelim;

  • An Horror Film – Korku Filmi
  • A Science Fiction Film – Bilim Kurgu Filmi
  • Action Film – Aksiyon Filmi
  • A War Film – Savaş Filmi
  • A Western Film – Kovboy filmi gibi.

Diğer film türlerinde ise bu durum söz konusu değildir, film türleri tek kelime ile ifade edilebilir;

  • Comedy – Komedi
  • Drama – Dram
  • Thriller – Gerilim
  • Documentary – Belgesel Filmi
  • Spaghetti Western – Kovboy Filmi (Spagetti Western türü için farklı yorumlar yapılsa da, genel kanı Hollywood western filmlerinin bütçe sıkıntısı sebebi ile İtalya’da , İtalyan yönetmen ve oyuncularla çekilmesi sonucu bu adı aldığı yönündedir.)

Filmler üzerine konuşurken kullanabileceğiniz bazı kalıplar

-What is this film about
-Bu film hangi konu ile ilgili bir film?

-He really enjoys western films
-O, kovboy filmlerinden gerçekten keyif alıyor.

-In my opinion besides being a comedian, Ricky Gervais is a very good actor
– Bence, komedyenliği bir tarafa, Ricky Gervais çok iyi bir oyuncu.

-I love English movies
– Ben, İngiliz filmlerini seviyorum.

-What is on at the cinema
– Vizyonda neler var?

-That was one of the best film I have seen almost for ages
– O, neredeyse yıllardır izlediğim en iyi filmlerden biriydi.

-The film was very slow moving
– Film, çok yavaş ilerliyordu.

İngilizce Film Türleri

Action: Aksiyon

Ayrıntılı dövüş sahneleri, kovalama ve şiddet unsurlarının çoğunlukta olduğu, bir veya daha fazla karakter üzerine yoğunlaşan film türleridir.

Aksiyon filmlerine örnek olarak Scarface filmini seçtik.

1983 vizyon tarihli Amerika yapımı “Scarface / Yaralı Yüz” filmi, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer gibi isimlerin oyunculuğuyla Brian De Palma tarafından yönetilmiş kült bir filmdir. Tony Montana’nın heyecan dolu macerasını ele alan bu filmin senaryosunu ise Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazmıştır.

Adventure : Macera

Kahramanların kendilerini tehlikelerle dolu, serüvenli bir yaşam sürerken, soluk kesici olayları deneyimlerken bulduğu film türleridir.

Macera filmlerine örnek olarak sizleri için “Lord Of The Rings (Yüzüklerin Efendisi) / Yüzük Kardeşliği” filmini seçtik.

Tam üç saat yirmi sekiz dakikanın su gibi akıp gitmesini sağlayan bu harika film 2003 yapımı bir Peter Jackson filmidir. Bu eser, dünyanın kaderini değiştirecek olan bir yüzük ve ondan kurtulmak için verilen mücadeleyi konu alıyor. Orta Dünya’da savaştan ve kandan başka bir şey getirmeyen bu bahsi geçen yüzük, “kötü adam” Sauron’un eline geçmeden yok edilmelidir, ve bu yok etme görevi ise Frodo tarafından gerçekleştirilmelidir. Naçizane tavsiyemiz, filmi Joseph Campbell’ın “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” isimli kitabını okuyup tekrar bir izlemeniz olacaktır.

Animation : Animasyon

Hikayenin animasyon halinde görselleştirildiği film türleridir.

Animasyon filmlerine örnek olarak ise, elbette ki Ice Age filminden söz etmek istiyoruz.

Yalnız çocuklar için üretilmiş gibi bir algı olsa da, animasyon filmler hem çocuklar hem yetişkinler tarafından severek izleniyor.
Ice Age / Buzul Çağı tartışmasız en sevilen animasyonlar arasında. Dünyaya hüküm sürmeye başlayan buzul çağında bir başlarına kalmış çaresiz hayvanlar, yaşamlarını sürdürebilmenin bir yolunu aramaktadır. Bir mamur, bir kaplan ve bir rakun çıkan bir kaos ertesi bir araya gelmiş ve kendilerini bir maceranın tam ortasında bulmuşlardır. Bu tatlı animasyon film için son derece eğlenceli bir anlatıma sahip olduğu ve görülmeye değer bir hikayesi olduğu söylenebilir.

Cartoon : Çizgi Film

Çizgi Film türü “gerçekçi olmayan veya yarı gerçek çizim veya karikatür” şeklinde tanımlanabilir.

Çizgi Film türüne örnek olarak vereceğimiz film, birçoğumuzun çocukluğunda ve sonrasında yetişkinliğinde de severek takip ettiği bir yapım, Sünger Bob Kare Pantolon (The SpongeBob SquarePants Movie).
2015 yapımı film, sevilen çizgi dizi Sponge Bob Square Pants’den uyarlanmıştır. Antonio Banderas, Tom Kenny, Clancy Brown ve Rodger Bumpass gibi isimlerin yer aldığı filmde tatlı karakterimiz Sponge Bob karaya çıkar ve başına gelecek sorunlarla baş etmeye çalışır.

Comedy : Komedi

Güldürü öğeleri üzerine inşa edilen film türüdür.

Komedi türü için seçtiğimiz örnek, Yalanın İcadı (The Invention of Lying)

Herhalde komedi denildiğinde akıllara Louis C.K.’in ya da Ricky Gervais’in gelmesi kadar doğal bir durum yoktur. Sevilen – ya da yadırganan mı demeliyiz? – bu iki komedyenin yalanın olmadığı bir dünyada geçen sıradışı bir filmde beraber bulunması heyecan verici. 2009 yapımı bu filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Ricky Gervais ve Matthew Robinson paylaşıyor. Filmde yalan kavramının olmadığı bir dünyada kendi kendine yalan kavramını keşfeden bir adamın eğlenceli hikayesi işleniyor.

Documentary : Belgesel

Belgesel, “gerçek konu ve materyallere dayalı araştırmaların, estetik bir bütünlükte görselleştirilmesi yoluyla seyirciye aktarılmasıdır.”

Belgesel türü için bir müzik belgeselini örnek vermek istedik; Roger Waters: The Wall

İlham veren grup Pink Floyd’un önemli bir parçası olan Roger Waters 2010 – 2013 yılları arasında çıktığı, uğradığı duraklar içerisinde İstanbul’u da bulunan bir turne gerçekleştirmişti. Sözü geçen belgeselde işte bu turneden görsellerle karşı karşıyayız. 2015 İngiltere yapımı bu belgeselin yönetmenliğini ise Roger Waters ve Sean Evans yapmıştır. Belgesel ülkemizde ilk olarak !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında gösterilmiştir.

Drama : Dram

Hüzünlü olayları, zaman zaman güldüren taraflarıyla da beraber veren film türüdür.

Dram türüne örnek olarak Piyanist filmini seçtik. Bu film, İkinci Dünya Savaşı esnasında geçen gerçek bir öyküyü konu almaktadır. Ünlü Polonyalı piyanist Wladyslaw Szpilman kitabında o dönemin öyküsünü anlatmaktadır. Piyanist filmi bu kitaptan esinlenerek çekilmiştir. Polonya’da Nazi işgali altında hayatta kalmaya çalışan bir karakterin hikayesi işlenmektedir. Adrien Brody, bu film ile beraber En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar almıştır.

Fantasy : Fantastik

Fantastik filmler, “genellikle sihir, doğaüstü olaylar, mitoloji, folklor veya egzotik fantezi dünyalarına sahip filmlerdir.”

Fantastik filmlere bir örnek olarak Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi’ni seçtik.

2009 yapımı filmde Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond gibi isimler rol alıyor. Filmin yönetmenliğini ise David Fincher üstlenmiş. Film, seksenli yaşlarında doğan ve geriye doğru yaşlanan bir adamın hikayesini anlatıyor. Zamanın ötesine uzanan bu yapımı izlemediyseniz eğer, izlemenizi tavsiye ederiz.

Horror : Korku

Korku filmi, içerisinde korku, dehşet, terör veya tiksinti uyandıran öğeler barındıran bir film türüdür.

Bu film türü için Avusturyalı efsane yönetmen Michael Haneke’nin başyapıtı Ölümcül Oyunlar’ı (Funny Games) seçtik. İki gencin, tatil için şehir dışına çıkmış bir aileye gösterdiği sebepsiz şiddetin işlendiği Ölümcül Oyunlar korkunun yanı sıra işkence ve gerilim türünün de iyi bir örneği dersek yanlış olmayacaktır.

History : Tarih

Tarihsel bir olayın çağını, geçtiği çevreyi ve o olaya ilişkin kişileri barındıran film türüdür.

Bu tür için üç saat on sekiz dakikanıza kesinlikle değecek, son derece etkileyici filmlere imzasını atmış Stanley Kubrick’in 1960 yapımı filmi Spartaküs’ü seçtik.

Gladyatör eğitmeni Brutus’un dikkatini çeken köle Spartaküs, Brutus’ü vereceği eğitim ile kendini geliştirir ve bir gladyatöre dönüşür. Kahramanın karşılaştığı birtakım etik olmayan durumlara vereceği mücadeleye tanık olduğumuz bir film Spartaküs. Döneminin en çok dikkat çeken filmlerinden biridir ve birçok Oscar ödülünün de sahibi olmuştur.

Musical : Müzikal

Müzikal film, “öykü biçimde birbirine karışmış karakterlerin çeşitli şarkılar söylediği bir film türüdür.”

Bu film türü için seçtiğimiz örnek; La la Land / Aşıklar Şehri

Sebastian ve Mia’nın yolları Los Angeles’ta sıkışık bir trafikte kesişir. Sanat her ikisinin de hayatlarında önemli bir yerdedir ve kendilerine hayata dair bir yol çizmeye çalışmaktadırlar. Müzikal film, bu iki tutkulu karakter Sebastian ve Mia’nın öyküsünü anlatıyor. La La Land ,Oscar ödüllü Damien Chazelle’in yazıp yönettiği romantik bir müzikaldir. Film, modern zamana adanmış bir Hollywood masalı olarak da anılmaktadır.

Romance : Romantik

Romantik film, aşk, tutku ve duygusallık gibi noktalara değinen bir film türüdür.

Romantik film türü için seçtiğimiz film 2005 yapımı film Corpse Bride ( Ölü Gelin )

Filmin yönetmenliğini Mike Johnson, Tim Burton paylaşıyor. Victor Van Dort ile Victoria Everglot nişanlanırlar. Victoria’nın ailesi sosyetede isimlerinin anılmasından hoşnut bir ailedir. Victor’un ailesi ise, paraya son derece ihtiyaç duyan, zor durumda bir ailedir. Düğün provası sırasında bulduğu yüzüğü parmağına geçiren Victor, kendini ölü gelin Emily ile evli olarak bulacaktır. Hikayedeki iki gelin ve bir damadın ilginç macerasını izlemenizi tavsiye ederiz.

Science Fiction (Sci- Fi) : Bilim Kurgu

Bilim kurgu film, “sıklıkla fütüristik uzay mekikleri, robotlar veya diğer teknolojiler eşliğinde; dünya dışı yaşam formları, yabancı gezegenler ve zaman yolculuğu gibi hayali fenomenlerin spekülatif ve bilime dayalı tasvirlerini kullanan film türüdür.”

Bilim kurgu film türü için örnek olarak; 2001: A Space Odyssey / 2001: Bir Uzay Destanı filmini seçtik. Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Stanley Kubrick’in, başyapıtlarından bir diğeri olan 1968 yapımı olan bu film son derece önemli bir yerde durmaktadır. Kubrick, bu filminde siyah bir monolitin peşinde, insanlığın en başından yapay zekaya kadar uzanan sürecini konu alıyor. Film içerisinde insanlığa, felsefeye dair pek çok soru barındırıyor. Kendinden sonra gelenleri de sağlam bir şekilde etkilediğini gözlemleyebileceğimiz film, bilim kurgu türüne de yepyeni bir bakış açısı getirmiş ve tür açısından bir çağı kapatıp bir diğerini açmıştır dersek de yanlış bir şey söylemiş olmayız.

Thriller : Gerilim

İzleyenlerde heyecan ve gerilim duygusunu açığa çıkarmayı hedefleyen film türüdür.

Bu tür için örnek olarak Testere ( Saw) filmini, daha doğrusu film serisini seçtik sizler için. Seri, yedi filmden oluşmaktadır. James Wan yönetmenliğinde çekilen film son derece sıra dışı bir seri katili konu ediniyor kendine. Bu seri katil kendisine yaşamın anlamının ve değerinin farkında olmayan kurbanlar seçiyor ve onlara hazırladığı düzeneklerde ölümcül bir oyun teklifi sunuyor. Eğer kurbanlar bu düzenekten kurtulabilirse yaşama sarılma şansları oluyor. Filmde insanların belirli bir süre içerisinde zor şartlar altında neleri feda edebileceklerini ve aslında hayata tutunma mücadelelerini görüyoruz.

War: Savaş Filmi

Başlıca konuları savaşlar olan filmlerdir.

Savaş filmi örneği olarak seçtiğimiz film, Full Metal Jacket. Efsane yönetmen Stanley Kubrick’in bir başka harika yapıtı bu film bir saat elli altı dakika sürmektedir. 1987 yapımı olan film müthiş detaylı bir çalışma ardından çekilmiştir. Savaşın aksiyonundansa bize karakterlerin iç dünyalarını göstererek durumu hikayeleştiren Kubrick’in bunu yaparken ortaya çıkardığı yıkıcı anlatı son derece güçlüdür. Bu güç sayesinde seyircinin, savaşın etkisini sonuna kadar hissettiğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Tüm bunlar bağlamında, film bir kahramanlık hikayesinden ziyade, tam anlamıyla bir savaş filmidir.

Western / Spaghetti Western : Kovboy Filmi

Vahşi Batıyı konu edinen film türüdür.

Bu tür için seçtiğimiz örnek; The Good, The Bad and The Ugly / İyi, Kötü ve Çirkin. Film 1966 yapımı bir Sergio Leone filmidir. Üç silah arkadaşının maceralarını konu almaktadır. Yolları ortak bir hedefle kesişen bu üç silah arkadaşının isimleri iyi, kötü ve çirkindir.

Romantic Comedy : Romantik Komedi

Romantik komedi, genellikle mutlu sonla biten komedi unsurları da barındıran bir aşk hikayesini işleyen film türüdür.

Romantik Komedi türü için vereceğimiz örnek ; Annie Hall.
Woody Allen’ın yönetmenliğini yaptığı ve aynı zamanda da başrolünde bulunduğu bir film Annie Hall. Film bir saat otuz üç dakika sürmektedir. Alvy Singer bir komedyendir, sevgilisi Annie Hall ise ünlü bir şarkıcıdır. Annie Hall, Alvy Singer’ın anlatıcılığı eşliğinde sürüyor. İlişkinin sonlanmasının nedenlerini sorgulamaya başlayan Alvy Singer, uzunca bir süre aşk hayatında başarısız olmuş, aradığı kadını sahte entelektüel ortamlarda bulmanın imkansızlığına kanaat getirmiştir. Annie Hall ile tanışması, Alvy’nin şansının dönmesini sağlayacak ve aralarında enteresan bir ilişki başlayacaktır. Filmde ikili arasında geçen ilişki birçok farklı nokta açısından incelenmektedir. Sinema tarihinin en kendine has komedilerinden biri olarak nitelendirilebilecek Annie Hall, efsanevi yönetmen, müzisyen, senarist ve oyuncu Woody Allen’ın en başarılı filmlerinden biridir diyebiliriz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı