İngilizce Hoşçakal Demenin 20 Alternatif Yolu


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Konuştuğunuz dilde dahi her zaman benzer kalıplar kullanmaktan sıkılmış olabilirsiniz. Kelime dağarcığınızı geliştirmek adına öğrendiğiniz yeni bir kelime size kendinizi iyi hissettirecektir. Durum böyle olunca, İngilizce yeni alternatif kelimeler ve kullanım alanları öğrenmek yabancı dil gelişiminize büyük katkı sağlayacaktır. Bu içerikte de size vedalaşma konusunda kullanabileceğiniz 20 farklı kelime ya söz kalıbı hazırladık. Üstelik bunları kullanırken, herhangi bir dil bilgisi hatasına düştüğünüzü düşünmenize de gerek yok. Vedalaşma kalıplarını karşınızdaki kişiye olduğu gibi kullanabilirsiniz. İşte karşınızda İngilizce hoşça kal demenin 20 alternatif yolu…

 

  • ‘’Bye!’’

 

İngilizcede bilinen en basit vedalaşma kelimesi olarak bilinen ‘’bye’’, kısa ve akılda kalışı sebebiyle de İngilizce öğrenenler tarafından ilk öğrenilen sözcüktür. İzlediğiniz İngilizce filmler veya dizilerden de aşina olduğunuz bu kelimeden de anlaşıldığı üzere; ‘’bye’’ sözcüğünü günlük hayatınızda konuştuğunuz arkadaşlarınızla ya da yeni tanıştığınız birine rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak söz konusu resmi olarak bulunduğunuz bir ortam ise, o halde bu kelimeyi kullanmak çok mantıklı gelmeyebilir.  

  1.       ‘’Bye bye!’’

İlk maddede anlattığımız ‘’bye’’ kelimesini ikileme olarak da kullanarak karşınızdaki kişiye veda edebilmeniz mümkün. Bu ifadenin söyleniş biçimindeki tatlılık, ifadenize de yansıyacağından genellikle çocuklarla, yakın arkadaşlarınızla ya da birine sevimli gözükmek istediğiniz bir anda ‘’bye bye’’ kalıbını kullanmanız sağlıklı bir iletişim kurmanız için daha doğru olacaktır. Ancak daha önce bahsettiğimiz gibi, resmi bir iş ilişkisinin ardından edilmesi gereken vedada bu kalıbı kullanmanız pek de uygun olmayacaktır.

  1.       ‘’See you later!’’ ya da ‘’See you soon!’’

Bu iki İngilizce vedalaşma kalıbını, arkadaşlarınızdan tutun da, tüm resmi görüşmeleri sonlandırmak amacıyla rahatlıkla kullanabilirsiniz. Görüşmek üzere anlamına gelen bu iki cümle kalıbı, ilk iki maddeye göre kulağa daha doygun olarak geldiğinden karşı tarafa iyi bir izlenim uyandıracaktır.

  1.       ‘’I have got to get going!’’  veya ‘’I must be going!’’

Arkadaşlarınızla çıktığınız bir etkinliğin sonunda, ya da işiniz olduğunu belirtip ayrılmak zorunda olduğunuz herhangi bir buluşma sonunda bu iki cümle kalıbını kullanabilirsiniz. Eğer devam eden bir konuşma sırasında birden ortamdan ‘’bye’’ diyerek ayrılırsanız, karşı tarafa biraz kaba görünebilirsiniz. İşte böyle durumlardan kaçınmak istediğinizde bu iki cümle kalıbını rahatlıkla kullanabilirsiniz. ‘’Gitmeliyim ya da gitmem gerekiyor’’ gibi anlamlara gelen bu İngilizce cümleleri kullandığınızda, karşı tarafı birazdan ortamdan ayrılacağınız konusunda hazırlamış olacaksınız. Dilerseniz bu cümleyi söylemenizin ardından ortamdan neden ayrılmanız gerektiğini bir cümle ile açıklayabilirsiniz.

“I must be going. I have a meeting  tomorrow.”

“Gitmek zorundayım, yarın bir toplantım var.”

 

  1.       ‘’I am off!’’

Sıra geldi yine iş ortamlarında çokça duymayacağınız gayri resmi bu kullanım şekline: ‘’I am off.’’ Konuştuğunuz kişiye veda etmenin rahat bir yolu olan bu kalıp dilimizde ‘’Ben çıkıyorum, ayrılıyorum’’ anlamına gelmektedir.  Kişinin kalıbı kullanım şekline ya da kişinin ses tonuna bakılarak karşıdaki kişi tarafından kibarca ya da görece daha kaba olarak nitelendirilebilir. Eğer insanlar tarafından yanlış anlaşılmamak istiyorsanız, bu kalıbı da daha yumuşatarak kullanabilirsiniz. Nasıl mı? ‘’Right then, I am off’’ ya da ‘’Anyway, I am off.’’demeniz iletişiminiz için daha uygun olabilir. İkinci bir alternatif olarak da, ayrılma nedeninizi belirtebilirsiniz.

Örnek cümle : ‘’ I am off.  Because I have got a busy day tomorrow.”

“Ben çıkıyorum çünkü yarın çok yoğunum.”

  1.        ‘’Goodbye!’’

İngilizce öğrenirken ilk öğrendiğimiz vedalaşma kelimelerinden biri olan ve ‘’güle güle’’ anlamına gelen ‘’goodbye’’, düşündüğümüzün aksine yabancı ülkelerde vedalaşmak için çok nadir kullanılmaktadır. Eğer işle ilgili bir durum söz konusuysa kullanabileceğiniz daha resmi bir kelime olan ‘’goodbye!’’, ‘’bye’’ sözcüğüne göre oldukça seyrek kullanılır.

  1.       ‘’Have a nice day!’’

Çok fazla tanımadığınız ya da pek samimi olmadığınız kişilere kullanabileceğiniz bu cümle kalıbını, iş ortamında tanıştığınız ve o an veda edeceğiniz kişilere de rahatlıkla kullanabilirsiniz. ‘’İyi günler’’ anlamına gelen bu cümle kalıbı, karşı tarafa daha kibarca ve hoş geleceğinden, alışveriş yaptığınız market çalışanından tutun da, edindiğiniz yeni arkadaşlara kadar herkese bu şekilde veda edebilirsiniz.

  1. ‘’Have a good day!’’

Tıpkı bir önceki maddede olduğu gibi, karşı tarafa bu şekilde veda ettiğinizde daha kibar ve ince görünmeniz kaçınılmaz. Üstelik bu cümle kalıbını sadece son kelimeyi değiştirerek çeşitli şekillerde de kullanmanız mümkün. Şöyle ki:

Karşınızdaki kişi tatile gitmeden evvel onunla vedalaşmak ve ona güzel dilekler dilemek istiyorsanız, “İyi tatiller!’’ anlamına gelen ‘’Have a good vacation!” cümlesini; cuma akşamları ise ‘’İyi haftasonları!’’ temennisinde bulunacağınız ‘’Have a good weekend!’’ kalıbını kullanabilirsiniz.

  1.       ‘’Take it easy!’’

Bir önceki maddenin daha günlük kullanımı olarak ifade edebileceğimiz ‘’take it easy’’ oldukça günlük bir kullanımdır. ‘’Kendine iyi bak ya da hoşçakal’’ anlamına gelen bu ifade; kişiyi kendine daha fazla zaman ayırması konusunda da cesaretlendirebilir. Aynı zamanda sinirlenmiş ya da bir durumdan rahatsız olmuş birini sakinleştirmek amacıyla “Take it easy” kalıbını da kullanabilirsiniz. Bu da ek bir bilgi olsun. ☺

 

  1.   ‘’Take care’’

Karşı tarafa en güzel veda etmenin yollarından biri de ‘’Kendine iyi bak!’’ anlamına gelen bu ifadeyi kullanmaktır. Genellikle karşı tarafından sıcak karşılanan, kişinin kendini özel ve mutlu hissetmesine yardımcı olan bu ifadeyi, günlük hayatınızda olduğu gibi iş hayatınızda da kullanabilirsiniz.

 

  1. ‘’Farewell’’

İngilizce kelime olarak “Veda” anlamına gelen bu ifade oldukça resmi ve bir o kadar da duygusal bir kalıp olarak bilinir. Çünkü bu kalıbı kullandığınız anda, belki de hayatınızda bir daha asla görme ihtimalinizin olmadığı kişiye veda ediyorsunuzdur.

  1. ‘’Peace out!’’

Sokak dilinde kullanılan ve biraz da argo bir tabir olarak bilinen bu veda cümlesi, günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Hiphop şarkı sözlerinde de kullanılan bu tabir, ‘’Peace’’ olarak da kısaltılarak kullanılabilir.

13.’’I am out of here!’’

Genellikle tartışma anlarında bir ortamı terk ederken kullanılan bir cümle kalıbı olan “I am out of here’’, ‘’I am out’’ biçiminde kısaltılarak da günlük hayatta kullanılmaktadır. Yaklaşık olarak ‘’Buradan gittiğim için memnunum’’ gibi bir anlam taşıyan bu cümlenin iyi giden herhangi bir ilişkide kullanılmasını pek de tavsiye etmiyoruz.

  1. ‘’Later!’’ ya da ‘’Laters!’’

İngilizce de “Later”  ya da ‘’Laters’’ olarak kullanılan bu kelimeler, aslında ‘’See you later’’ cümlesinin bir kısaltması olarak karşımıza çıkmakta ve günlük hayatta genellikle yakın arkadaş gruplarında sıkça kullanılmaktadır.

  1. ‘’Check you later!’’

İngilizcede “Catch you later” ve “Smell you later” biçimlerinde de kullanılabilen bu vedalaşma kalıpları anlam olarak “See you later” cümlesiyle eş anlam taşımakla beraber; arkadaş ortamlarında esprili bir dille sıkça kullanılmaktadır.

  1. ‘’Have a good one!

‘’Have a good day!’’ sözcüğüne yazım şekli olarak oldukça benzeyen bu cümle, aynı zamanda bu ifadeyle anlam açısından benzerlikle taşır. Anlamına baktığımızda “Have a good day” ile hemen hemen aynı anlama gelmiş olan bu cümle;  kullanım açısından ise resmi durumlardan ziyade günlük diyaloglar için uygundur.

  1. ‘’So long!’’

Birine veda ederken, uzun süreli görüşülmeyecek gibi bir anlam taşıyan “So long” kalıbı günlük hayatta karşımıza sıkça çıkmayan bir cümle kalıbıdır. Ancak haber programlarında bu İngilizce veda kalıbı oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

  1. ‘’All right then!’’

Türkçe karşılığı “Tamam o zaman” olan bu kalıp, karşı tarafa artık konuşmanın sona erdiğini ve veda zamanının geldiğini net olarak hissettirir. İngilizce konuşan insanlar arasında pek de yaygın olmayan bu vedalaşma kalıbı; ABD’nin güneyinde yaşayan insanlar bu kalıbı oldukça sık kullanılmaktadır.

  1. ‘’Talk to you later!’’

Bu kalıbın anlamına baktığımızda Türkçe karşılığı olarak “Sonra görüşürüz” cümlesi en uygunu olacaktır. Kullanım açısından özellikle anadili İngilizce olan insanlar tarafından sıklıkla kullanılan çıkan bu cümle, öğrendiğimiz ve kullandığımız takdirde bize İngilizceyi iyi konuşmaya başlattığımızı hissettirdiğinden önemlidir. Bu cümle kalıbıyla ilgili olarak söyleyeceğimiz önemli bir nokta ise, günlük hayatta vedalardan çok, telefonla görüşmeleri sonlandırırken kullanabileceğimizdir.

  1. ‘’Speak with you later!’’

Son olarak resmi bir iş ortamındayken kullanacağımız bir alternatif veda kalıbından bahsedelim: “Speak with you later” kalıbı… Bu cümle, ‘’See you later’’, ‘’talk to you later’’ gibi kalıplarla oluşturulma açısından benzerlik taşısa da, kullanım açısından günlük hayattan ziyade iş ortamları için uygundur. Görüştüğünüz kişiye  “Geldiğiniz için teşekkür ederim. Bir dahaki sefere görüşmek üzere” gibi bir cümleyle veda etmek istiyorsanız “Thank you for coming. Speak with you later.” cümlelerini kullanabilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı