İngilizce Mıhlama Tarifi


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

A Cheese Fondue: Mıhlama
First of all, you need to know that Mıhlama is belonged to Karadeniz region of Turkey and Karadeniz is one of the richest regions of Turkey in terms of culture and cuisine. If you are planning to visit this natural and beautiful region, you need to spend more time than you think to benefit each part of Karadeniz. Because there are so many places to see, so many tastes to try and so many activities to do in here.

Karadeniz cuisine is also very healthy because foods are generally made with vegetables or herbs. This is because Karadeniz is a green and natural region so people who live there benefit their herbal richness. The most known ones are Pepeçura, Kuymak, Çerkes chichken, rice with dible bean, black cabbage soup, pumpum soup, Bolu kebab, topik, stuffed vine leaves with red lentil, bean salad, petaluda, chicken with eggplant, myosotis vitalba, banduma, sour rice, quickbread with ground meat layer on top, siron, rose pudding with honey, cold vegetable dish usually with rice and anchovy, corn-starch halva (a sweetmeat like dessert mostly made with semolina or flour), fried bean with egg, meat which is cooked bu quince, dilber dudağı (lip shaped sweet pasrty), flour halva with nuts, lemiz, yangıç and mengen rice.

However, Karadeniz cuisine is not limited with these dishes. There are also a lot of different deserts or foods we could not write.

Mıhlama which is also known as “Muhlama” or “Kuymak” (Yağlaş, Mamalika, Havitz) is a traditional Turkish food belongs to Black Sea region. It is also very popular in Turkey and almost every Turkish person might have tasted Mıhlama in his life at least for one. Mıhlama is a very easy-made food and also very delicious. You may already have the ingredients in your kitchen!

Firstly, let’s check a quick information about this delicious Turkish food’s history. As we wrote before, Mıhlama belongs to the Black sea region originally; almost in every city of Black Sea from Samsun to Giresun or Rize and Artvin it is known for centuries.

Kuymak is a Turkish word which is also used in other Anatolian regions in the country to define each kind of barley or wheat gruel without egg. In the interior parts of Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof and Artvin it is called as “Kuymak”, in Ordu, Tokat, Sivas, Giresun and Trabzon it is called as “Yağlaş”, in the seaside of Rize and Artvin its name is “Muhlama”. In Çorum it is made with dry cottage cheese and called as “Sündürme”. In some villages of Trabzon or Çamlıhemşin where people talk Romaic, this food is known as “Havits”.

When it is prepared if heavy cream is used instead of butter, it is called as “upland kuymak” in Trabzon and “Hoşmerim” in Rize.

Instead of corn-starch if you use crumbled corn bread, Mıhlama is called as “cumur”, “çumur” or “zumur” depending on the difference between the accent.

So, if you are in Black Sea, do not be surprised how can the name of this food can be so different among the districts.

However, there are also different methods for cooking Mıhlama according to different regions. Differences are not so big but some of them use some other ingredients while cooking. In general, there are basic ingredients for Mıhlama. To prevent a confusion, we are giving the general ingredients which are known by almost everyone firstly, then you will find different cooking methods according to different provinces of Turkey.

Here we go!

General Ingredients

  • 2,5-3 cups of water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 tablespoons butter
  • 1 cup cornmeal
  • 1 cup Trabzon string cheese* or Kaşar peyniri (if you are not in Turkey, or can’t find these cheese, use Cheddar or Oaxaca cheese)

Before giving instructions, as we wrote before, you will learn different instructions according to different regions in Black Sea! So, you can choose the best one for your taste.

Artvin Way

Ingredients:

  • Heavy cream
  • Corn-starch
  • Warm water

Instruction:
Take a suitable pan for your Mıhlama and put heavy cream in it. (If you are in Turkey and if you can it is best to use Artvin heavy cream). Burn heavy cream in a middle-high temperature.

Add corn-starch gently and slowly.

Stir corn-starch and heavy cream and add a little bit warm water from time to time. When starch is scorched, you will see that the oil starts to be seen.
Put it a plate and serve it hot.

Trabzon Way 

Ingredients:

  • Butter
  • Corn-starch
  • Cold water
  • Cheese (Minzi or İmansız cheese is preferred)

Instruction:
Melt the butter in a pan.

Add corn-starch to the pan and fry it with the butter for a while.

After butter is melted in a good way, add some cold water in it. Cold water is the key term here.

Put your cheese in the pan. (Minzi or İmansız cheese may be added if you are in Turkey and if you are available to find these kind of cheese).
When it starts to boil stop stirring. Just watch your Mıhlama and wait it to bubble. This means that it is the correct time when you see butter onto the food.

Leave it from the oven and serve hot.

Rize Way

Ingredients

  • Butter
  • Corn-starch
  • Boiled water
  • Cheese (Telli cheese which is belonged to Erzurum is preferred however if you are abroad or cannot find, you may add some other cheese)

Instruction:
Melt the butter in a pan.

Add corn-starch to the pan and fry it with the butter for a while.

After butter is melted in a good way, add some boiled water in it till your mixture get pinkie.

Stir Mıhlama well.

When you see butter onto the pan again, add cheese on it (Telli cheese which is belonged to Erzurum) and stir quickly for a short time.
Serve it hot.

Iğdır Way

Ingredients

  • Butter
  • Turmeric
  • Water
  • Starch
  • Salt
  • Kepleme (A kind of Persian spice. If you cannot procure it you can add any other spice according to your taste)

Instruction:
Melt the butter in a pan.

After melted butter, add turmeric into the pan.

In another pan, mix water, starch and salt.

Pour your mixture to the pan slowly and stir quickly.

After it is cooked, leave Mıhlama from the oven and dust onto it Kepleme. Kepleme is a kind of Persian spice which is consisted of nabat sugar, cinnamon, white stem and muğek.

Serve it hot.

Türkçe Çevirisi

İlk olarak size bilmek isteyebileceğiniz bazı ünlü Karadeniz yemeklerinden bahsedeceğiz. Karadeniz mutfağı Türkiye’nin en zengin mutfaklarından biridir ve bir gün yolunuz düşerse kesinlikle aç kalmayacağınızı söyleyebiliriz. Üstelik sebze ağırlıklı hafif yemekleri olduğu için sağlıklı besleneceğinizin de garantisini verebiliriz! Pepeçura, Kuymak, Çerkes tavuğu, dible fasulyeli pilav, karalahana çorbası, pumpum çorbası, Bolu kebabı, topik, kırmızı mercimekli yaprak dolması, fasulye pilaki, petaluda, piliçli patlıcan, unutma beni, banduma, ekşili pilav, etli ekmek, siron, ballı güllaç, hamsi diblesi, mısır unu helvası, yumurtalı fasulye kızartması, ayvalı et, dilber dudağı, fındıklı un helvası, lemiz, yangıç, mengen pilavı en bilinenleri olmakla birlikte, bu zengin kültürde daha sayamadığımız nice yemek ve tatlı çeşidi mevcut.

Muhlama, Kuymak, Yağlaş, Mamalika ya da Havitz olarak da bilinen Mıhlama, Karadeniz bölgesine ait geleneksel bir Türk yemeğidir. Türkiye’de oldukça popülerdir ve neredeyse her Türk hayatında en az bir kez Mıhlama tatmıştır. Mıhlama hem yapılışı çok kolay hem de oldukça lezzetli bir yemektir. Hatta büyük ihtimalle malzemelerin çoğu mutfağınızda mevcuttur.

İlk olarak bu efsaneler efsanesi yemeğin Türk mutfağındaki tarihinden kısaca bahsedelim. Orijinal olarak Karadeniz bölgesine ait olan bu yemek Samsun’dan Giresun’a, Rize’ye, Artvin’e kadar hemen hemen her ilde yüzyıllardır bilinir.

Kuymak, Anadolu’nun diğer bölgelerinde de kullanılan, ancak buralarda kullanıldığında genel olarak buğday lapası ya da arpa lapası anlamına gelen Türkçe bir kelimedir. Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof ve Artvin’in iç kesimlerinde bu yemeğe “Kuymak” denirken; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon’da ise “yağlaş” yani “yağlı aş” olarak bilinir. Rize ve Artvin kıyılarında ise bu yemek çoğumuzun bildiği gibi “Muhlama” olarak bilinir. Çorum’da çökelek kullanılarak yapıldığı için “Sündürme” denir. Trabzon ve Çamlıhemşin’in Rumca konuşulan bazı köylerinde ise “Havits” olarak duyabilirsiniz.

Pişirirken tereyağı yerine kaymak kullanılmışsa, Trabzon’da “yayla kuymağı”, Rize’de “Hoşmerim” denir.

Mısır unu yerine ufalanmış mısır ekmeği kullanılarak yapılan çeşidine ise şiveye göre değişmekle birlikte “cumur”, “çumur” ya da “zumur” denir.

Dolayısıyla Karadeniz’e yolunuz düşerse bölgelere göre farklı isme sahip olan bu yemeğin bu kadar çok değişkenlik gösterebileceğin gördüğünüzde şaşırmayın!
Mıhlama’nın genel olarak malzemeleri belirli olmakla beraber bölgelere göre farklı yapılışları ya da malzemelerinde ufak tefek değişiklikler olmaktadır. Bu yüzden size önce genel malzemeleri verdikten sonra, bölge bölge yapılışını anlattık.

Genel Malzemeler

  • 2,5-3 bardak su
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı Trabzon peyniri * veya Kaşar peyniri (eğer Türkiye’de değilseniz veya bu peyniri bulamıyorsanız, Çedar veya Oaxaca peyniri kullanın)

Artvin Usulü

Malzemeler:

  • Kaymak
  • Mısır Unu
  • Ilık Su

Yapılışı:
Mıhlama’nız için uygun bir tava alın ve içine kaymağı koyun. (Eğer Türkiye’de iseniz ve temin edebilirseniz, bu mıhlamanın hakkı Artvin kaymağıdır). Kaymağı ocağın orta yüksek ısısında eritin.

Mısır ununu dikkatle ve yavaşça ekleyin.

Mısır unu ve kaymağı karıştırın ve ara ara ve az az olmak koşuluyla ılık su ekleyin. Un kıvam aldığında, yağın üste çıkmaya başladığını fark edeceksiniz.
Mıhlamanızı bir tabağa alın ve sıcak servis edin.

Trabzon Usulü

Malzemeler:

  • Tereyağı
  • Mısır unu
  • Soğuk su
  • Peynir (Minzi veya İmajsız peynir tercih edilir)

Yapılışı:
Yağı bir tavada iyice eritin.

Tavaya mısır unu ekleyin ve tereyağı ile iyice kavurun.

Tereyağı iyive kavrulduktan sonra içine bir miktar soğuk su ekleyin. Suyun soğuk olması, mıhlamanızın Trabzon usulü olması için en önemli koşul.

Peyniri ekleyin. (Türkiye’de iseniz vee min etme şansınız varsa burada da Mıhlamanın hakkı Minzi ya da İmansız peyniridir.)

Ocaktaki mıhlama fokurdamaya başlayınca karıştırmayı bırakın ve bir adım geri durun. Mıhlamanın üzerine yağ çıkmışsa bu hazır olduğu anlamına gelir.

Ocaktan alın ve sıcak servis edin.

Rize Usulü

Malzemeler

  • Tereyağı
  • Mısır unu
  • Kaynamış su
  • Peynir (Erzurum’a ait Telli peyniri tercih edilir ancak yurtdışındaysanız veya bulamıyorsanız başka bir peynir de ekleyebilirsiniz)

Yapılışı:
Tereyağı bir tavada eritin.

Tavaya mısır ununu ekleyin ve bir süre tereyağı ile kavurun.

Tereyağı ve mısır unu karışımı iyice eridikten sonra karışım dağılana kadar az bir miktar kaynar su ekleyin.

Mıhlamanızı iyice karıştırın.

Yağ yemeğin yüzeyine çıkınca üzerine peynir ekleyin (bulabilirseniz Erzurum’a ait telli peyniri) ve hızlıca kısa sürede karıştırın.

Sıcak bir şekilde servis yapın.

Iğdır Usulü

Malzemeler

  • Tereyağı
  • Zerdeçal
  • Su
  • Un
  • Tuz
  • Kepleme (Bir çeşit İran baharatı. Temin edemezseniz damak tadınıza göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz.)

Yapılışı:
Tereyağı bir tavada eritin.

Tereyağı eridikten sonra tavaya zerdeçal ekleyin.

Bir başka kap içerisinde suyu, unu ve tuzu iyice karıştırın.

Karışımınızı yavaş yavaş tavaya dökün ve hızlıca karıştırın.

Piştikten sonra Mıhlamayı ocaktan alın ve üzerine Kepleme serpin. Kepleme, nabat şekeri, tarçın akkök ve muğekten oluşan bir çeşit İran baharatıdır.

Sıcak olarak servis edin.

 

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı