Şişecam İngilizce Mülakat Soruları ve Cevapları


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Türkiye İş Bankası tarafından, Atatürk’ün isteğiyle, 1935 yılında kurulan Şişecam Türkiye’nin en köklü sanayi kollarından biridir. Birçok faaliyet alanına sahip olan Şişecam temel cam ürünleri ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur.

​​​​​​​​ Ülkemizin cam ürünleri gereksinimini karşılamak üzere kurulan Şişecam Topluluğu, 150 ülkeye ihracatı ve 14 ülkede faaliyeti bulunur.

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar olmak üzere 4 ana iş kolunda üretimini yurt içinde 16, yurt dışında 27 olmak üzere toplam 43 üretim tesisinde 22 bin çalışanıyla sürdürür. ​Camın tüm alanlarında ve soda-krom bileşiklerini kapsayan kimyasallar üretiminde Türkiye’de lider konumda bulunan bir şirkettir. İlk kez 1960’lı yıllarda “pazarımız dünyadır” ilkesi doğrultusunda dünya pazarlarına açılmıştır ve 1970’li yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Şişecam Topluluğu, 2000’li yıllarda yeni pazarlara yönelerek ürünlerini Latin Amerika’dan Okyanusya’ya, Kuzey Avrupa’dan Güney Afrika’ya, dünyanın her köşesine ulaştırmaya başlamıştır. Yurtdışında birçok tesis açan Şişecam faaliyetlerinin %60’ını uluslararası alanda sürdürmektedir. Bu çerçevede Asya, Amerika, Afrika ve Doğu Avrupa’da yatırım fırsatlarını değerlendirerek, üretim alanını genişletme önceliğini bugün de sürdürmektedir.

Uluslararası alanda bir şirket olmayı başarabilmiş Şişecam, son teknolojileri kullanmakla birlikte ArTeGe yatırımlarına da son derece önem vermektedir.

Küresel pazarda bilinilirliğini daha çok arttırmak isteyen şirketin amacı ise dünya çapında en iyi üç şirketten biri olmaktır. ​Topluluğun ana şirketi Şişecam’ın yanı sıra Trakya Cam, Anadolu Cam, Denizli Cam ve Soda Sanayii şirketlerinin hisse senetleri de Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.

Tarihçe

17 Şubat 1934’te Bakanlar Kurulu‘nun kararıyla Türkiye’de yerli cam sanayinin kurulması için Türkiye İş Bankası görevlendirildi. Fabrika, 4 Temmuz 1935’te ilk üretimini gerçekleştirmiştir. İlk yıllardan itibaren sadece şişe ve bardak üreten fabrikada üretim el emeğine dayanıyordu. 1954’te makineler alındığından seri üretime geçilebildi ve üretim arttı. Ancak bu yatırımlara karşın fabrikanın düz cam üretim teknolojisine geçmesi 1968’de gerçekleşti. İngiliz tekniği olarak bilinen Pilkington düz cam üretme tekniği ile şişe ambalaj üretimi İstanbul’un Topkapı semtinde açılan yeni fabrikada başladı. 1980’li yıllardan itibaren ise üretim alanını genişleterek, cam endüstrisinin her alanında üretim yapılmaya başlandı.

Şişecam kurulduğu yılda Türkiye’de cam üretimi için gerekli altyapı olmadığı için, cam üretiminde hammadde olan kumdolomitfeldspatkalkersoda gibi malzemeleri kendisi sağlamış ve ambalaj için gerekli kâğıt ve karton üretimini de yine kendisi gerçekleştirmiştir.

Şişecam’da Kariyer

Ücret Politikası ve Yan Haklar

Şişecam Topluluğu, çalışanlarının performansının değerini bildiğini söylüyor ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulunduruyorlar. Rekabetçi bir ücret politikası uygulayan şirket, çalışanlarını memnun edecek ücretler belirlediklerini ayrıca bunları terfi ve prim gibi sistemlerle desteklediklerini belirtiyorlar. 

Ayrıca ihtiyaçlarınıza göre yan haklar paketlerini belirliyorlar ve siz, size uygun olanı seçebiliyorsunuz. Çalışanlar bu esnek yan haklardan diledikleri şekilde yararlanıyorlar.

Bir diğer ayrıcalığı ise çalışanların sosyal hayatlarına önem verdiklerini bildirip çalışma saatlerini esnek tutmaları ve yıllık iznin üstünde bir yıllık izin hakkı daha tanımaları.

Global Genç Yetenek Programı – Together

Şişecam topluluğu, genç mühendis adayları için de bir proje oluşturmuş durumda. Üniversitede mühendislik okuyan öğrencilerin part time çalışabilmesi mümkün. Ayrıca yurt dışı lokasyonlarında da bu projeyi yürütmektedirler. Mühendislik öğrencileri Türkiye veya yurtdışı için başvuruda bulunabilirler.

Yurtdışı İmkanları

Şişecam’ın Türkiye’de başlayan yolculuğu şuan Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan olmak üzere 13 ülkede devam ediyor. Toplamda 13 farklı ülkede 44 tesisle faaliyetlerine devam etmekte. Yurtdışı faaliyetlerinde oluşabilecek çalışan ihtiyacını karşılayabilmek için Türkiye’de çalışanları expat olarak görevlendiriyorlar ve böylece yurt dışında çalışma ayrıcalığını da deneyimleyebiliyorsunuz.

İşe Alım Süreci

Şişecam Topluluğu’nda birçok iş ailesi bulunuyor. Çalışmak istediğiniz departmanı (üretim, mali, satış vb.) seçip, yeni mezun veya tecrübeli aday olduğunuzu belirtip son olarak da çalışmak istediğiniz ülkeyi seçerek online başvuru yapıyorsunuz. Görüşmeye çağırılan adaylar ise şu aşamalardan geçmekte:

  • ​Başvuru
  • İngilizce Testi ve Değerlendirme Araçları
  • Yetkinlik Bazlı Görüşmeler
  • Değerlendirme Merkezi Uygulamaları
  • Teklif ve Onay Süreci

CV Hazırlamak

Şişecam Topluluğu’nun kendi ipuçlarını derleyerek CV de nelere yer vermeniz gerektiğinden bahsedelim. Eğitim bilgilerinizin, başvurduğunuz program ve departman için uygun olduğunuzu yansıtacak şekilde eksiksiz doldurulması gerekiyor. Daha önce yaptığınız stajları ve iş tecrübelerinizi yazın. Yer almış olduğunuz çeşitli kulüp ve etkinliklerdeki rollerinizden bahsedebilirsiniz. İlgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Kısa bir ön yazı ile kendinizden bahsedip sizi neden işe almaları gerektiğini anlamalarını sağlayacak bazı özelliklerinizi yazabilirsiniz. Ayrıca CVyi hem Türkçe hem İngilizce hazırlamanız daha yararlı olur. Bu sizin uluslararası çalışmaya yatkın olabileceğinizi gösteren küçük bir işarettir. 

Mülakat İpuçları

Görüşmeye gideceğiniz şirket hakkında bilgi sahibi olun ve neden bu şirketi seçtiğiniz hakkında ki cevabınızı hazırlayın. Şirketin faaliyet raporlarına, güncel durumuna bir göz atın. Ayrıca başvurduğunuz pozisyon ile ilgili de bilgi sahibi olun. Mülakat saatinden 15 dakika önce orada olmaya özen gösterin. Eğer ilk kez gideceğiniz bir yer ise mutlaka konumundan emin olun. Kıyafetlerinizse spor olmadan, şık ve temiz olması iyi olacaktır.

Şirket mülakat esnasında yetkinlik bazlı sorular sorduğunu, yani deneyimlerinizden bahsedeceğini açıkça belirtiyor. Daha önce çalışmış olduğunuz pozisyonlar ve projelerden bahsetmeye hazırlıklı gidin. Sorulan sorularda tabiri caizse sözü deneyimlerinize getirmeye, önceki projelerinizden örnek vermeye çalışın. 

Sizden bir diğer beklentileri ise katılımcı olmanız. Sorulan soruyu anlamazsanız tekrar sorabilirsiniz, bir grup ile mülakat halindeyseniz geride durmayın ve fikirlerinizi açıkça belirtin.

Şirket görüşmeniz olumlu veya olumsuz fark etmeksizin sizi bilgilendirmek amacıyla geri dönüş sağlamaktadır.

İngilizce Sınavı

Şirket uluslararası bir şirket olduğundan İngilizce’ye fazlasıyla önem veriyor. Başvuran her adayın İngilizce bilmesi şartını koyan Şişecam topluluğu bir de işe alım sürecinde İngilizce sınav yapıyor. Eğer bu İngilizce sınavından pozisyonunuz için gerekli puanı alamazsanız eleniyorsunuz ancak 6 ay sonra tekrar başvuru yapabiliyorsunuz. Ayrıca, TOEFL veya IELTS sınavından pozisyon için gerekli puanı almışsanız, şirkete bunu bildirip İngilizce sınavından muaf olabiliyorsunuz.

Mülakat Soruları

Eğer İngilizce sınavından geçerseniz tekrar mülakata çağrılıyorsunuz. Burada hem İK hem müdür ile bir görüşme yapılıyor ve size bazı sorular yöneltiliyor. Öncelikle tabii ki sizi tanımak istiyorlar ve tecrübelerinizden bahsediyorlar. Bunlar dışında yine sizi tanıma amaçlı bazı sorular yöneltiliyor.  Sorular ise şu şekilde:

-İş hayatınızda karşılaştığınız bir anlaşmazlığı ve bu anlaşmazlığa getirdiğiniz çözüm önerisini anlatır mısınız?

-Profesyonel iş hayatınızda sizi bugüne kadar en çok zorlayan olay ne oldu?

-Kendinizle ilgili en iyi ve en kötü özellikler neler?

-Neden şirketimizde çalışmak istiyorsunuz?

-Global ve ulusal bağlamda ekonomik olarak yatırımlarımız için takip etmemiz gündemdeki ve konjonktüre ilişkin en önemli gelişmeler hangileridir? Neden?

-Çalışma arkadaşlarınızdan biri bir görevi yerine getirmezse nasıl bir tutum sergilersiniz?

Adaylara yöneltilen sorular yukarıdakiler gibi, prensiplerini, üslubunu ve adayın kendisini tanıma üzerine kurulu. Bunlar dışında ise sakin olmaya ve ayarında bir özgüven sergilemeye çalışmalısınız. Şimdiden herkese kolay gelsin ve başarılar

Konuşarak Öğren ile Şişecam İngilizce İş Mülakatına Hazırlanın!

İngilizce iş mülakatına uzman eğitmenlerle hazırlanmak ister misiniz? Binlerce öğrencimiz gibi siz de Konuşarak Öğren ile İngilizce iş mülakatında başarınızı garanti altına alabilirsiniz.

  1. Eğitim Programı: İş mülakatına özel olarak hazırlanmış ders programı sizi bekliyor. Seviyenize uygun olarak bu eğitim programıyla günlük derslerinize katılırsınız. Mülakat içerisinde ihtiyaç duyacağınız profesyonel kelime, cümle kalıpları ve dil bilgisi kurallarını öğrenirsiniz.
  2. Size Özel Uzman Eğitmen: Eğitmen aramakla zaman kaybetmeyin. Amerika ofisimizde kadrolu olarak bulunan iş mülakatı alanında uzman, seviyenize ve ilgi alanlarınıza özel eğitmenlerle çalışın. Konuşarak Öğren’de eğitmeniniz belirlenir ve sabit eğitmenle derslere katılırsınız. Ders saatiniz geldiğinde eğitmeniniz sizi arar.
  3. Her An Yanınızdayız: Türkiye ofisimizde mentörlerimiz ile her an yanınızdayız. Eğitimlere başladığınızda size özel bir mentör atanır. Mentörünüz sizinle düzenli olarak iletişim halindedir.
    Düzenli olarak gelişim raporlarınızı sizinle paylaşır. Derslerinizi hatırlatır ve motivasyonunuz düştüğü anda size destek olur.

Aşağıdaki linke tıklayarak ücretsiz kayıt olabilir, eğitim danışmanlarımızdan mülakatlara hazırlık paketi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mülakat Programı Linki: https://www.konusarakogren.com/mulakat-

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

Hayat Kimya İngilizce Mülakat

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı