Türkiye’nin En İyi Online İngilizce Eğitim Sistemi Konuşarak Öğren’den Ücretsiz Konuşma Dersi Almak İçin Tıklayın !
İngilizce Öğrenmeye Nereden Başlamalı?

Günümüzde adeta bir dünya dili olarak kabul edilen İngilizce, hangi işi yaparsanız yapın bilmeniz gereken bir dil, işiniz esnasında kullanmayacak olsanız dahi sizi iş başvurularında birçok adayın önüne geçirecek bir artı şeklinde nitelendiriliyor. İngilizce öğrenmeye başlamaya karar verdiğimiz andan itibaren takıldığımız bir soru dikkatimizi çekiyor: İngilizce öğrenmeye nereden başlanmalı? İlk olarak hangi konuları öğrenirsek sağlıklı bir ilerleme yolu izleriz. Sizler için hazırladığımız bu içerikte İngilizce öğrenirken ilk olarak hangi konuları öğrenmeniz konusunda sizlere yardımcı olmak adına bazı konulara yer verdik ve bunları da örnek cümleler ile destekledik. Hazırsanız başlayalım:
1) Tanışma Diyaloglarını Öğrenin.
Biriyle tanıştığınız ilk anı hayal edin. Eğer ona selam veremez ve onunla ufak bir diyalog haline giremezseniz, o kişiyle sağlıklı bir iletişim kurmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, her dilde olduğu gibi, İngilizcede de tanışma diyaloglarını öğrenmeniz sizin için çok daha faydalı olacaktır. Sizler için olası bir tanışma anında kullanabileceğiniz örnek cümleleri ve onların Türkçe karşılıklarını hazırladık:
Hello: Merhaba
Hi: Selam
Good bye: Güle güle.
Have a good day: İyi günler.
Nice to meet you: Tanıştığıma memnun oldum.
Excuse me: Afedersiniz.
Thanks: Teşekkürler
What is your name?: Adın ne?
How are you?: Nasılsın?
How old are you?: Kaç yaşındasın?
Where are you from?: Nerelisin?
What is your nationality?: Milliyetin nedir?
My name is Deniz: Benim adım Deniz.
I am fine, thank you: İyiyim, teşekkürler.
I am 24 years old: Ben 24 yaşındayım.
I am from Ordu: Orduluyum.
I am Turkish: Türküm.
I have a brother and a sister: Benim bir erkek ve bir kız kardeşim var.
I am a student at Istanbul University. : Evet, İstanbul Üniversitesinde öğrenciyim.
I study International Relations. : Uluslararası ilişkiler okuyorum.
I work: Çalışıyorum.
I live in Kadıköy: Kadıköy’de yaşıyorum.
I am a doctor: Ben doktorum.
It’s fine: İyi
2) Ay ve Gün Adlarını Öğrenin.
Öncelikli olarak öğrenmeniz gereken konulardan biri de, gün ve ay isimleri. Her dilde kullanılan temel yapılardan biri olan bu konu, günlük hayatta iletişim kurma yeteneğinizi daha da arttıracaktır. Şimdi de sıra gün ve ay isimlerinin İngilizce karşılıklarını öğrenmeye geldi:
Aylar:
January: Ocak
February: Şubat
March: Mart
April: Nisan
May: Mayıs
June: Haziran
July: Temmuz
August: Ağustos
September: Eylül
October: Ekim
November: Kasım
December: Aralık
Günler:
Monday: Pazartesi
Tuesday: Salı
Wednesday: Çarşamba
Thursday: Perşembe
Friday: Cuma
Saturday: Cumartesi
Sunday: Pazar
3) Sayıları Öğrenin.
İngilizcede yer alan temel konulardan biri de sayılar. İlkokulda başladığınız zamanlarda da ilk olarak sayıları öğrendiğinize göre, herhangi bir yabancı dilde eğitimine neden sayıları öğrenerek devam etmenin gerekliliğini anlayabilirsiniz. Eğer birine numaranızı vermek istediğinizde sayıları bilmiyorsanız, ne kadar zorlanacağınızı tahmin etmek hiç de zor değil. Bu sebeple, İngilizce sayıları öğrenmeniz hayati bir önem taşıyor.
Bazı Sayılar:
One: Bir
Two: İki
Three: Üç
Four: Dört
Five: Beş
Six: Altı
Seven: Yedi
Eight: Sekiz
Nine: Dokuz
Ten: On
Eleven: On bir
Twelve: On iki
Thirteen: On üç
Fourteen: On dört
Fifteen: On beş
Sixteen: On altı
Seventeen: On yedi
Eighteen: On sekiz
Nineteeen: On dokuz
Twenty: Yirmi
Twenty-one: Yirmi bir
Twenty-two: Yirmi iki
Twenty-three: Yirmi üç
Twenty-four: Yirmi dört
Twenty- five: Yirmi beş
Twenty-six: Yirmi altı
Twenty-seven: Yirmi yedi
Twenty-eight: Yirmi sekiz
Twenty-nine: Yirmi dokuz
Thirty: Otuz
Forty: Kırk
Fifty: Elli
Sixty: Altmış
Seventy: Yetmiş
Eighty: Seksen
Ninety: Doksan
One hundred/a hundred: Yüz
One hundred one: Yüz bir
One thousand/a thousand: Bin
4) Şahıs ve İyelik Zamirleri Konusunu Çalışın.
- Şahıs Zamirleri
Dilerseniz ilk önce zamirin tanımını yaparak konumuza başlayalım. Türkçede ismin olduğu her yerde kullanılan ve ismi karşılayan kelimeler zamir olarak adlandırılır. İngilizcede de bu tip kelimeler mevcuttur ve dil öğrenirken çalışılması gereken ilk konuların başında İngilizce zamirler konusu gelmektedir. Üç tip şahıs vardır: Şahıs, iyelik ve ilgi zamirleri.. Bizler ise sizler için ilk olarak “şahıs zamirleri” üzerinde durup, bu zamirlerin hangileri olduğunu söyleyeceğiz.
Şahıs Zamirleri Nelerdir?
I: Ben
You: Sen, siz olarak iki anlamda da kullanılır.
He: O (erkekler için)
She: O (kadınlar için)
It:O (Cansız varlıklar ve hayvanlar için)
We: Biz
They: Onlar
- İyelik Zamirleri
Şahıs zamirlerinin ardından ikinci grupta incelememiz gereken zamir türü ise zamirlerin iyelik hallerinin nasıl olduğudur. Bir nesneden bahsederken onun kime ait olduğunu anlatmamız gerektiğinde her şahıs zamirinin iyelik zamirleri söz konusu olduğunda nasıl dönüştüğünü inceleyeceğiz. Yani, her bir farklı şahıs zamirinin, farklı bir iyelik zamiri söz konusudur. Peki, ama bu iyelik zamirleri nelerdir? Gelin, hep birlikte inceleyelim:
İyelik Zamirleri Nelerdir?
My: Benim
Your: Senin, sizin olarak iki anlamda da kullanılır.
His: Onun (erkekler için)
Her: Onun (kadınlar için)
Its: Onun (cansız varlıklar ve hayvanlar için)
Our: Bizim
Their: Onların
Burada unutulmaması gereken en önemli nokta bu zamirlerden sonra mutlaka bir ismin kullanılması gerekliliğidir. Bu kelimelerinin tek başına söz konusu nesneyi kapsaması mümkün değildir. İyelik zamirleri sadece ismi ayrıca verilen nesnenin kime ait olduğunu anlatmaktadır
Yani; İyelik Zamiri + İsim şeklinde kullanılmalıdır.
Örnekler:
His book: Onun kitabı (erkekler için)
Her book: Onun kitabı (kadınlar için)
Its tail: Onun kuyruğu (hayvanlar için bu örnek verilmiş ancak cansız varlıklarla da kullanım söz konusudur.)
Our book: Bizim kitabımız
Your book: Senin kitabın / Sizin kitabınız
Their book: Onların kitabı
My book: Benim kitabım
- İlgi Zamirleri
Zamir kategorisinde öğrenmeniz gereken son konu ilgi zamirleridir. Bu zamir tipinde ise kategoride ise iyelik zamirlerinin isimlerle kullanılarak verdiği anlamları tek kelime ile karşılama durumu söz konusudur. Biraz karışık bir cümle mi oldu. Sizler için bir örnekle ifade etmemiz gerekirse: benim arabam kalıbının İngilizce karşılığı “my car” dır. Eğer “benim arabam” demeden evvel başka bir cümle içinde bu kalıbı kullandıysak, ikinci bir cümlede bunu tekrarlamak zorunda değiliz. Benim arabam yerine, benimki kelimesi kastettiğimiz şeyi karşı tarafa anlatacaktır. İşte tam olarak böyle durumlar için ilgi zamirlerini kullanabilirsiniz. Benimki, seninki, onunki gibi kelimelere ilgi zamirleri olarak ifade edilmektedir. Şimdi de ilgi zamirlerinin şahıslara göre nasıl farklılaştığını inceleyelim:
İlgi Zamirleri Nelerdir?
Mine: Benimki
Yours: Seninki, sizinki
His: Onunki (erkekler için)
Hers: Onunki (kadınlar için)
Ours: Bizimki
Theirs: Onlarınki
Örnekler:
His school: Onun okulu
His: Onunki
Her life: Onun hayatı
Hers: Onunki
Our house: Bizim evimiz
Ours: Bizimki
Your mother: Senin annen
Yours: Seninki
Their garden: Onların bahçesi
Theirs: Onlarınki
My pencil: Benim kalemim
Mine: Benimki
5) İngilizce Cümle Yapısı Şeklini ve Nasıl Cümle Kuracağınızı Öğrenin.
Aslında bu konu İngilizce öğrenmenin en hayati noktasıdır. İstediğiniz kadar kelime bilgisine sahip olun, yukarıda verdiğimiz ve aşağıda anlatmaya devam edeceğiniz tüm konuları sular seller gibi biliyor olsanız da, eğer İngilizce cümle yapısını bilmiyor ve nasıl cümle kuracağınız hakkında bir fikre sahip değilseniz, İngilizce öğrenmenizin pek de uzun soluklu olmayıp, size de fayda sağlamayacağını söylememiz gerek. Ancak bu konu gözünüzü korkutmasın. Aşağıda sizler için verdiğimiz örnek formülü öğrenerek ve bunun doğruluğunu göz önüne alarak yeni cümleler kaleme alırsanız, öğrenme süreciniz çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Üstelik bu konuyu bir kez öğrendiğiniz andan itibaren ne kadar uzun cümleler kurmak isterseniz kurun, cümlelerinizin doğruluğunun şaşmayacağını da belirtelim.
İngilizce Cümle Yapısı Nasıldır?
Özne + Yüklem + Nesne + Belirteç + Yer + Zaman
Örnek cümleler:
I get up early everyday.
-She played the guitar yesterday.
We have just arrived home.
6) İngilizcede Yer Alan Temel Zamanları Öğrenin.
İngilizcede birçok çeşitte zaman olsa da, aslında üç tip zaman dilimi en temel olanlardır ve tüm diğer zamanlar bu üçünden türetilmiştir. O yüzden kısa vadede sizin aşağıda adlarını verdiğimiz üç zamanı öğrenmeniz daha ileri zamanlarda da işinizi kolaylaştıracak olup, şimdi de yeni cümleler kurabilmenize katkı sağlayacak.
- Past Tense
İçinde bulunduğumuz andan önce gerçekleşen her şey için kullanılan ‘’past tense’’ in Türkçe karşılığı geçmiş zamandır. Geçmişte başımızdan geçen tüm olayları anlatırken kullanılan past tense, İngilizce dil bilgisinde yer alan en önemli zamanlardan biridir.
Örnek cümle:
I played the guitar.
Ben gitar çaldım.
- Present Tense
En temel zaman dilimlerinden bir diğeri olan ‘’present tense’’ ise şimdi gerçekleşen her şeyin olduğu gibi genel durum ve ifadelerden bahsedilirken de kullanılır.
Örnek cümle
I play the guitar.
Ben gitar çalarım.
- Future Tense
Bulunduğumuz andan daha sonra gerçekleşecek şeyler için kullanılan ‘’future tense’’; Türkçede gelecek zamanı kapsayan tüm durumlar için ifade edilir. Gelecek zamanda planlanmış olaylar ya da çok güçlü olasılıklardan bahsederken ‘’be going to’’ kalıbı kullanılırken; ani gerçekleşecek olaylardan ya da zayıf ihtimalli durumlar esnasında ‘’will’’ ifadesine yer verilir.
Örnek cümle:
I will play the guitar. / I am going to play the guitar.
Ben gitar çalacağım.
7) Edatların Neler Olduğuna Çalışın.
İsimlerden bahsederken onların ‘’yer, zaman, özellik’’ gibi çeşitli yönlerini anlatırken kullandığımız ‘’propositions’’ yani ‘’edatlar’’, İngilizcenin öğrenilmesi gereken en önemli konularından biridir. Günlük kullanım alanı oldukça geniş olan edatlar, aynı zamanda çeşitli İngilizce sınavlarında da karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle edatları anlamlarıyla ve kullanım şekilleriyle öğrenmeniz, İngilizce öğrenirken ya da var olan seviyenizi geliştirirken oldukça işinize yarayacaktır.
Edatlar Nelerdir ve Anlamları Nelerdir?
In: İçinde
Aylardan bahsedeceğimiz anlarda ‘’in’’ edatını kullanırız. Örnek:
In September: Eylül’de
In August: Ağustos’ta
At: -de, da
Saatlerden bahsedeceğimiz anlarda ‘’at’’ edatını kullanırız. Örnek:
At 6 o’clock: Saat altıda
‘’At’’ edatının yaygın olarak kullanıldığı birkaç istinai duruma örnek:
At midday: Öğleyin
At midnight: Gece yarısı
At night: Geceleyin
On: Üzerinde
Günlerden bahsedeceğimiz anlarda ‘’on’’ edatını kullanırız. Örnek:
On Monday: Pazartesi günü
On Saturday: Cumartesi günü
Under: Altında
About: Hakkında
Across: Karşısında
At the beginning of: Başlangıcında
At the end of: Sonunda
Opposite: Karşısında
Behind: Arkasında
At the back of: Arkasında
In front of: Önünde
On the corner of: Köşesinde
On the left of: Solunda
On the right of: Sağında
In the middle of: Ortasında
Beside: Yanında
Until: -e kadar
Beyond: Ötesinde
From: -den, dan
For: -dır, dir
With: İle
Among: Arasında
İngilizce öğrenirken nereden başlamayalım konusundaki kafa karışıklığınıza biraz olsun engel olmaya çalıştık. Burada öğreneceğiniz temel konuları üstüne koyarak geliştirmeniz halinde, başarının kaçınılmaz olacağını unutmayın. Ancak konuşma konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız veya İngilizce öğrenirken tek başına uyguladığınız çalışma metotları size yetersiz geliyorsa Konuşarak Öğren sistemi ile tüm sorunlarınızdan size özel yabancı eğitmenler sayesinde kurtulabilirsiniz.
Öğrendiğiniz tüm konuları konuşarak pekiştirmek ve her geçen gün daha da iyi İngilizce konuşma konusunda size yardımcı olacak Konuşarak Öğren sistemi hakkında bilgi almak için: www.konusarakogren.com sitesine bakabilirsiniz.