İngilizce Otobiyografi


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Bu yazımızda İngilizce Otobiyografi nedir, ne değildir, yazmak istesek nasıl yazarız, nelere dikkat etmeliyiz, nelerden kaçınmalıyız gibi konulara değineceğiz. Yazıya devam etmeden önce gelin beraber otobiyografiyi tanımlayalım, neymiş güzelce anlayalım.

İngilizce otobiyografi, bir kişinin yaşamını kendi yorumuyla yazdığı bir edebi yazım türüdür. Otobiyografide yazar dilerse hayatında başına gelen olayları her birine eşit derecede yer ayırarak sıralar, ya da çocukluk gibi bir dönem üzerinde daha uzun durarak diğer kısımlara kısaca değinerek geçer.

Her edebi yazında olduğu gibi, otobiyografi de içeriğine göre türlerine ayrılır. Belki biz dünyaca ünlü bir yazar olmak için değil de İngilizce ödevimizi tamamlamak için otobiyografi yazmak istiyor olabiliriz.

Yine de farklı türlere kısaca bir değinelim ki “ne yazsam” diye kara kara düşünmek yerine bu örneklerden yararlanalım. Tüm türleri yazmıyorum, yalnızca önemli gördüğüm ve faydalanabileneceğiniz türleri sıralıyorum.

Otobiyografi Türleri

Memoir

Bu türde hayatınızın tamamını değil, ilgi çekeceğini düşündüğünüz bir kısmını yazıyorsunuz. Bu sadece çocukluğunuz, okul yıllarınız, üniversite döneminiz olabilir. Ama sadece bu dönemle sınırlı olarak, sadece bu döneme dair yazıyorsunuz.

Coming of Age Memoir

Coming of age phrase’inin anlamı “büyümek” demektir, olgunlaşmak, artık bir yetişkin olmak anlamına da gelir. Haliyle bu türümüz çocuk saflığının bitip yerini yetişkinliğin karanlığına bıraktığı yıllardır. Bu türde otobiyografi yazmak istiyorsanız çocukluğun saflığından çıktığınız bir olayı anlatabilirsiniz mesela.

Memoirs of Place

Bu türde de, adından anlaşılacağı gibi, bir yere dair anılarımızı yazıyoruz. Mesela her yaz gittiğimiz bir yazlık var, biz de o yazlıkta unutamayacağımız anılar yaşadık, okulsuz ödevsiz tamamen arkadaşlarımızla geçen güzel günler geçirdik. “Antalya: Özgürlük Anılarım” gibi bir başlıkla yaşadıklarımızı anlatabiliriz.

Relationship with an Individual or Group

Bu tür de daha ismiden belli ediyor kendini. Dilerseniz bu türü seçebilir ve bir tek kişiyle ya da kişiler grubuyla olan ilişkiniz üzerine yoğunlaşan bir otobiyografi yazabilirsiniz. Bu biraz daha kişisel kaçacağından belki tercih etmeyebilirsiniz ama insan ilişkileri bir anlamda bizi biz yapan öğeler olduğundan otobiyografi için de güzel bir seçimdir bu tür.

Vocational / Occupational

Bir mesleğe dair yazılan bu türdeki otobiyografiler, bilinen en eski otobiyografi türüdür. Bu türde yazdığınızda tüm hayatınızı kağıda dökebilirsiniz, ama sizi bir mesleğe ya da bir eyleme sürükleyen olaylar üzerinde durarak yazarsınız. Malcolm X ve Ghandi bu türde yazmıştır.

Siz belki bunu şu anda yaptığınız mesleği seçmekte sizi yönlendiren olayları anlatarak yazabilirsiniz.

Travelogue

pexels-photo-196667-large

“Travel” yani seyahat etmek kelimesinden türetilen “travelogue” ise oldukça eğlenceli ve ilginç bir otobiyografi türüdür. Burada yazar bir seyahatinden bahseder, ama hem gördüğü tuhaf ülkeleri ve şehirleri birebir anlatır hem de kendi izlenimlerini yazar.

Sırtınızda sırt çantası ülke ülke gezen biri değilseniz bile, en ufak bir bayram seyahati aslında bu türe konu oluşturabilir.

Otobüs garlarının kalabalığı, binbir çeşit insanın bir arada oluşu ve aynı amaçla otobüslerin sağına soluna üşüşmeleri, yollarda gördüğünüz büyük şehirlere hiç benzemeyen manzaralar hakkında yazabilirsiniz.

Yukarıda saydığım türlere ek olarak daha bir çok otobiyografi türü var: dini, felsefi, tarihi… Ama yukarıdaki türler kapsamlı bir araştırma yapıp roman büyüklüğünde bir işe girişmeyeceksek yeterli.

Yazacağımız konuyu belirleyerek ilk adımı attığımıza göre şimdi de İngilizce otobiyografi nasıl yazılır, nelere dikkat edilmelidir onları inceleyelim.

İngilizce Otobiyografi Nasıl Yazılır?

  • Doğru Konu Seçimi

Yazmaya başlamadan önce ne tür bir otobiyografi yazmak istediğinize iyice karar vermelisiniz. Anı mı, insan ilişkileri mi, seyahat mi? Okuyucu ile paylaşmaktan çekinmeyeceğiniz bir konu belirleyin ve o zaman dilimini zihninizde tekrar yaşamaya çalışın.

  • Taslak Hazırlanması

Konuyu belirlediniz, olan biteni de iyice hatırlıyorsunuz. Şimdi elinize bir kağıt kalem alın ve maddeler halinde yazıya nasıl başlayacağınızı, gelişme bölümünde hangi olayları anlatacağınızı ve en önemlisi de yazıyı nasıl bitireceğinizi bir kelime ya da tek bir cümle halinde sıralayın.

Taslak hazırlamadan yazmaya sakın başlamayın. Önce nerede ne yazacağınızı belirleyin, sonra içeriği doldurursunuz.

  • Basit Kelimeler Kullanılması

Otobiyografi size dair bir edebi tür, cümleleri uzata uzata komplike ifadelere yer vermek istiyor olabilirsiniz. YAPMAYIN BUNU. Burada amaç yeni bir felsefi akım yaratmak değil, amaç okuyucuya en kısa yoldan size dair bir kesiti anlatmak.

Elbette sadece özne ve yüklemden ibaret 2 kelimelik cümleler de kullanmayın. Ama gereksiz yere cümleleri uzatmayın, olabildiğince bağlaç kullanın ve kelimeleri basit tutun.

Unutmayın siz bu anlattığınız zaman dilimini birinci elden yaşadınız, ezbere biliyorsunuz, ama okuyucu hiç bir aşinalığı olmadığı bir olayı okuyor. Anlamazsa otobiyografinin bir anlamı kalmaz.

  • En Ufak Detayların Bile Eklenmesi

Burada kalkıp da kahvaltıda ne yediniz, o gün televizyonda hangi reklamlar çıktı gibi gereksiz detaylardan bahsetmiyorum. Konuyla ilgisi olan detayları yazın diyorum.

Mesela ilk aşkınızı anlatıyorsanız o gün hava nasıldı, rüzgarlıysa bu sizde nasıl bir duygu uyandırdı ve sizi nasıl etkiledi gibi detayları es geçmeyin.

Bu belki önemsiz gibi görünse de okuyucu için otobiyografinizi gerçek yapacak bir unsur. Olayları tekdüze bir şekilde sıraladığınız bir otobiyografi siyah-beyaz bir film gibidir. Yazıya detay ve detaylara dair izlenim kattıkça filmi renkli, hatta 3 boyutlu yapmış olursunuz.

  • Yazının Sonucunun Güçlü Yazılması

Bu kısma taslakta karar vermiş olmanız gerekiyor, taslağa bağlı yazın, yazıyı yazıp yazıp “en sona ne yazsam ki?” demeyin.

Belki yazdığınız olaylara dair bir sır verebilirsiniz burada. Atıyorum ilk aşkınızı yazdıysanız o günü ve olan biteni anlattıktan sonra en sona “ama o gün onu son görüşüm olduğunu bilmiyordum tabi, bir daha görüşmedik” gibi vurucu bir son yazabilirsiniz.

İngilizce Otobiyografi ismi kadar zor değilmiş, değil mi? Sonuçta burada amaç size dair bir zaman dilimini okuyucuyla paylaşmaktan ibaret. Neyi paylaşacağınıza karar verdikten sonra gerisi su gibi akıp gidecektir.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı