İngilizce Seviyeleri: A1, A2, B1, B2, C1, C2 Seviyeleri


CEFR-levels
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Dünyada en çok konuşulan dillerden birisi olan İngilizce, kendi içinde farklı seviyelere sahiptir. Bu seviyeler Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) tarafından belirlenir. İngilizce seviye belirlenmesinde 4 temel yetenek esas alınır. Bunlar okuma, yazma, konuşma ve dinleme yetenekleridir. İngilizce çalışma şeklinize bağlı olarak her bir yeteneğiniz farklı seviyelerde olabilir. İngilizce seviyeniz ise tüm bu yeteneklerinizin ortalaması olarak kabul edilir. İngilizce seviyeleri beginner (başlangıç) [A1 ve A2], intermediate (orta) [B1 ve B2], advanced (ileri) [C1 ve C2] olarak sınıflandırılır. Daha detaylı sınıflandırmayı aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

[table id=637 /]

CEFR nedir?

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (Common European Framework of Reference for Languages – CEFR) sadece İngilizce değil, bir çok dilin yeterlilik seviyesini ölçen uluslararası bir standarttır. Avrupa bazlı olduğu için öncelikle Avrupa dilleri kullanılan bir ölçüttür. Bu yüzden İngilizcenin yanı sıra Almanca, İspanyolca ve İtalyanca gibi dillerde de CEFR ölçütü kullanıldığını görebilirsiniz. CEFR İngilizce seviyeleri dünyada ortak olarak kabul edilmiştir ve birçok dil okulu eğitimini CEFR seviyelerine göre ayarlamaktadır.

İngilizce Seviyesi Neye Göre Belirlenir?

Bir süre İngilizce öğrendikten sonra herkes kendi İngilizce seviyesini merak etmeye başlar. Bu yüzden İngilizce öğrenen birçok kişi, “İngilizce seviyemi nasıl öğrenebilirim? İngilizce seviyemizi nasıl anlarız?” gibi sorular sormaya başlar. İngilizce seviyenizi öğrenmenin en kolay yolu EF SET, IELTS, TOEFL gibi İngilizce sınavlarına girmektir. Bu tarz sınavlarda okuma, yazma, dinleme, konuşma gibi yetenekleriniz test edilir ve ona göre puan alırsınız. Aldığınız sonuçlara göre İngilizce seviyenizi öğrenebilirsiniz. Tabi bu tip sınavlar paralı olduğu için size en cazip yöntem olarak gelmeyebilir. Bu durumda internet üzerinden başka testleri deneyebilirsiniz ama onlar da en doğru sonucu göstermeyebilir. Bunlara alternatif olarak kendi seviyenizi belirlemeye çalışabilirsiniz. Aşağıda her seviyenin açıklaması ve gereksinimlerini aşağıda bulabilirsiniz ve kendi yerinize dair bir fikir elde edinebilirsiniz. Ancak resmi sonuçlar için özel sınavlara mutlaka girmeniz gerekmektedir.

Online İngilizce kursu Konuşarak Öğren ile İngilizce seviyenizi öğrenebilir, seviyenize uygun İngilizce kursu dersleri alabilirsiniz.

İngilizce Seviyeleri

İngilizce seviyeleri A1, A2, B1, B2, C1, C2 şeklinde ayrılır. İngilizcenizi geliştirdikçe seviyeniz zamanla yükselir. İngilizcemi Nasıl Geliştirebilirim? diyorsanız diğer içeriklerimizi de okuyabilirsiniz.

İngilizce A1 Beginner (Başlangıç) Seviyesi

İngilizceye yeni başlayan herkes bu seviyededir. Bu seviyede basit kalıplaşmış cümleleri ve kelimeleri öğrenirsiniz.

Basit ifadeleri kullanabilir ve anlayabilirsiniz. Kendinizi başkalarına tanıtabilir, nerede yaşadıklarını, kimleri tanıdığını ve sahip olduğu nesneleri sorabilirsiniz. Karşıdaki kişinin yardımıyla basit ve yavaşça söylenen cümleleri anlayabilirsiniz.

Dinleme

A1 seviyesindeki insanlar öğrendikleri kelimeleri duyunca anlayabilirler. Kendileri ve çevresindekiler hakkındaki basit ifadeleri yavaşça ve açık bir şekilde söylendiğinde anlayabilirler.

Konuşma

A1 seviyesindeki insanlar cümlelerine yardım edildiğinde konuşabilirler ve söylenilenleri yavaş bir şekilde tekrar edebilirler. Basit soruları anlayabilir ve cevaplayabilirler.

Okuma

A1 seviyesindeki insanları okudukları basit kelimeleri, cümleleri anlayabilirler.

Yazma

A1 seviyesindeki insanlar basit cümleler yazabilirler. Kişisel bilgilerin gerektiği formları doldurabilirler.

İngilizce A2 Elementary (Temel) Seviyesi

İngilizce A2 seviyesinde temel kalıpları öğrendikten sonra basit dil bilgisi öğrenmeye başlarsınız. Daha fazla kelime öğrenirsiniz ve temel iletişimleri gerçekleştirebilirsiniz.

Sıklıkla kullanılan ifadeleri ve sıklıkla üzerinde konuştuğunuz konular hakkındaki cümleleri anlayabilirsiniz. Alışık olduğunuz rutin konularda basit bilgi alışverişi yapmayı gerektiren görevleri yapabilirsiniz. Geçmişinizden basit cümlelerle bahsedebilir ve gerektiğinde çevrenizle ilgili cümleler kurabilirsiniz.

Dinleme

A2 seviyesindeki insanlar günlük hayatta sıkça kullanılan ifadeleri ve kelimeleri anlayabilir. Basit, kısa ve açık konuşmalarda verilmek istenen mesajı anlayabilir.

Konuşma

A2 seviyesindeki insanlar iletişime geçmemi gerektiren basit ve günlük görevleri yerine getirebilir. Konuşmayı devam ettirecek kadar hakim olmasa da basit sosyal etkileşimlerde bulunabilir.

Okuma

A2 seviyesindeki insanlar kısa ve basit hikayeleri okuyabilir. Reklamlar, prospektüsler, çizelgeler ve menüler gibi materyallerden tahmin edilebilir spesifik bilgileri ve kısa kişisel mektuplar okuyabilir.

Yazma

A2 seviyesindeki insanlar ilgili oldukları alanla ilgili basit, kısa notlar ve kısa, öz, kişisel mektuplar yazabilir.

A1 seviye İngilizce iyi mi daha detaylı bilgili almak için A1 İngilizce İyi mi yazımızı okuyabilirsiniz.

İngilizce B1 Intermediate (Orta) Seviyesi

İngilizce B1 seviyesinde temel dil bilgisi konuların yanı sıra en çok kullanılan kelimeleri öğrenirsiniz. Ardından günlük hayatta sıkça kullandığınız ve işinize yarayacak yeni dil bilgisi kurallarını öğrenirsiniz.

Boş vaktinizde, okulda, işte ve aile ortamında sıklıkla karşılaştığınız konuşmaların ana konusunu anlayabilirsiniz. İngilizce konuşulan bir ülkeye gittiğinde birçok durumla başa çıkabilirsiniz. Kişisel ilgi alanı, ailevi konular hakkında fikrinizi belirtecek basit cümleler oluşturabilirsiniz. Tecrübelerinizi ve geçmişte yaşadığınız olayları, hayallerinizi sebepleriyle ve açıklamalarıyla anlatabilirsiniz.

Dinleme

B1 seviyesindeki insanlar işte, okulda, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığı cümleleri anlayabilir. Birçok televizyon ve radyo programının hangi konu hakkında konuşulduğunu, yavaş ve sade bir dille konuşulduğunu anlayabilir.

Konuşma

B1 seviyesindeki insanlar gittikleri bir ülkede İngilizce konuşarak sorunlarını çözebilir. Aile, hobi, iş, seyahat gibi günlük konuşmalarda anlık olarak konuşmalara girebilir ve kendini ifade edebilir.

Okuma

B1 seviyesindeki insanlar günlük konuşma dilinde yazılmış ve sıklıkla karşılaşılan ifadelere sahip metinleri okuyabilirler. Kişisel mektuplarda yazılmış olaylar, duygular, dilekler gibi bilgileri okuyunca algılayabilirler.

Yazma

B1 seviyesindeki insanlar tecrübelerini ve izlenimlerini aktarabileceği mektuplar yazabilirler.

İngilizce B2 Upper Intermediate (Üst Orta) Seviyesi

İngilizce B2 seviyesinde birçok dil bilgisi konusuna hakim olursunuz ve kelime bilginiz birçok alanda konuşmak için yeterli hale gelir. Aynı şekilde konuşma ve dinleme yetenekleriniz de diğer insanlarla iletişim kurabileceğiniz seviyeye gelir.

Kendi alanınızın teknik detayları dahil olacak şekilde somut ve soyut konular hakkındaki metinleri okuyabilir ve anlayabilirsiniz. Anadili İngilizce olan kişilerle, iki tarafın da zorlanmayacağı, nispeten akıcı olacak şekilde iletişim kurabilirsiniz. Herhangi bir konu hakkında avantajları ve dezavantajları açık ve anlaşılabilir bir şekilde metinler yazabilirsiniz.

Dinleme

B2 seviyesindeki insanlar hakkında bilgi sahip olduğu konularda konuşmaları ve dersleri, kompleks cümlelere sahip olsa bile anlayabilir. Birçok TV programını, güncel tartışmaları anlayabilir. Günlük konuşmaya sahip filmlerin çoğunu anlayabilir.

Konuşma

B2 seviyesindeki insanlar anadili İngilizce olan insanlarla anlık akıcı konuşmalar gerçekleştirebilir. Bildiği konular hakkında konuşmalara aktif olarak dahil olabilir ve fikirlerimi savunabilir.

Okuma

B2 seviyesindeki insanlar belirli bir bakış açısından yazılmış makaleler ve raporları okuyabilir. Çağdaş edebi eserleri anlayabilir.

Yazma

B2 seviyesindeki insanlar kişisel hayatlarıyla ilgili gerçekleşen olayların ve tecrübelerinin önemini anlatacak yazılar yazabilir.

İngilizce C1 Advanced (İleri) Seviyesi

İngilizce C1 seviyesinde dil bilgisi konularına hakim ve geniş bir kelime dağarcığına sahip olursunuz. Konuşma ve karşınızdakini anlamak konusunda sorun yaşamazsınız. Akademik ve profesyonel dilde konuşmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Birçok konu hakkındaki uğraştırıcı ve uzun metinleri okuyabilir ve tam olarak kavrayabilirsiniz. Rahat bir şekilde kendini akıcı ve anlık olarak ifade edebilirsiniz. Dili profesyonel, akademik ve sosyal amaçlarla esnek bir şekilde kullanabilirsiniz. Karışık konular hakkında bağlaçların, karışık cümlelerin bulunduğu zor cümleleri doğru bir şekilde kurabilirsiniz.

Dinleme

C1 seviyesindeki insanlar doğru şekilde kurulmamış uzun cümleleri, içinde belirsizlikler olsa bile anlayabilir. Televizyon programlarını ve filmleri rahatlıkla anlayabilir.

Konuşma

C1 seviyesindeki insanlar çok fazla düşünmeden kendini spontane ve akıcı şekilde ifade edebilir. Dili profesyonel veya sosyal amaçta esnek bir şekilde kullanabilir. Fikir ve düşüncelerimi doğru bir şekilde söyleyebilir ve diğer konuşanların cümlelerine katkıda bulunabilirim.

Okuma

C1 seviyesindeki insanlar kendine has bir tarzı olan, uzun ve karışık cümlelere sahip edebi metinleri okuyabilir. Alanı olmasa bile uzun teknik detayları içeren makaleleri okuyabilir.

Yazma

C1 seviyesindeki insanlar açık, net, kendine güvenerek ve efektif cümleler kurarak kendini ifade edebilir.

İngilizce C2 Proficient (Yetkin) Seviyesi

İngilizce C2 seviyesinde herhangi bir sorun yaşamadan cümleleri okuyabilir anlayabilirsiniz. Hiç sorun yaşamadan insanlarla iletişime geçebilirsiniz ve rahatlıkla konuşabilirsiniz.

Duyduğunuz ve okuduğunuz her şeyi tam olarak anlayabilirsiniz. Farklı sözlü ve yazılı kaynaklardan aldığı bilgileri özetleyebilir ve baştan yazabilirsiniz. Kendini anlık, akıcı ve net bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Dinleme

C2 seviyesindeki insanlar sözlü iletişimde hiçbir zorluk yaşamaz. Anadilinde konuşan kişilerin canlı veya kaydedilmiş yayın üzerinden söylediği cümleleri anlayabilir.

Konuşma

C2 seviyesindeki insanlar mecazi ifadelerin sık kullanıldığı konuşma ve tartışmalarda çaba sarf etmeden yer alabilirim. Cümle kurarken sorun yaşarsam kimse fark etmeden cümlenin şeklini değiştirebilir ve konuşmaya devam edebilirim.

Okuma

C2 seviyesindeki insanlar edebi eserler, belirli bir alanda yazılmış makaleler, kılavuzlar gibi karışık cümlelere sahip metinleri soyut veya somut fark etmeden her türlü yazılı metni rahatlıkla okuyabilir ve anlayabilir.

Yazma

C2 seviyesindeki insanlar kendini kişisel, sosyal ve profesyonel alanlarda açık ve net bir şekilde ifade edebilir.

En iyi İngilizce seviyesinin hangisi olduğu hakkında detaylı bilgi almak için En İyi İngilizce Seviyesi Nedir? yazımızı da okuyabilirsiniz.

Konuşarak Öğren İle İngilizce Seviyenizi Geliştirin!

İngilizce seviyenizi geliştirmek için sadece okumak yetmez, iletişim de kurmanız gerekir. Anadili İngilizce olan eğitmenlerle birebir özel ders alıp kendinizi geliştirebilirsiniz. İngilizce konuşmak içinse en iyi yer Konuşarak Öğrendir! Anadili İngilizce olan eğitmenlerle günün istediğiniz saatlerinde online konuşabilirsiniz. Kendi programınıza göre ders saatlerini ayarladıktan sonra öğretmenlerle istediğiniz konuyu konuşabilir ve eksiklikleriniz giderebilirsiniz. İngilizce konuşarak öğrenilir!

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ingilizce Kursu

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı