İngilizce Siron Tarifi


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

In Turkey there are a lot of different tastes which charmed foreigners. That is why they always gain weight after they left the country! Turkish cuisine is a very old and historical one. From Seljuq Empire to the Ottoman Empire, it has many kinds of dishes or desserts. 

One of them is Siron or in some sources Ziron. Actually, this dish is a kind of prove that Turkey is how multicultural and welcomes different ethnic origins. Because you can hear the name of Siron in Turkey, in Greece, in Bulgaria and even in some part of Russia! Long live intercultural relations!

Siron can be cooked with many different ingredients when it comes to personal tastes. Some can prefer chicken some beef or some can like it in the simple way. Whatever you like in Siron, you can cook in that way. Yet, there is still a basic ingredient list of a Siron. Here is our list for a delicious and traditional Turkish dish:

İngredients (feeds 3-4)

2 sheets of yufka (Turkish pastry sheets) or you can use filo pastry instead,

2 cups of beef broth, you can make it by boiling 2.5 cups of water with 1 beef bouillon,

2 cloves of garlic, crushed

2 cups of plain yogurt, whipped

A pinch of salt,

50g butter

A pinch of red pepper flakes (optional)

A pinch of sumac (optional)

A pinch of dried mint flakes or chopped fresh mint leaves (optional)

Now, it is time for “how to cook” section. When you decide to cook Siron, it is only about finding ingredients. Because when you find these ingredients, cooking Siron is not that hard. 

Only because of yufka, you may have difficulties to find it in your district. However, cooking homemade yufka is another option for you. It will be better and tastier if you believe in yourself. 

You will need a 30 cm round baking tray for this amount of ingredients. 

Firstly, cut each pastry (yufka) right from the middle and cut into half them. Roll each half very tight to prevent a dispersion. Then cut these rolls into 1-inch rounds. When it is over, place them tightly and in an order to the baking tray. In another pan, boil water with broth and let it to be cool at room temperature. Then let your discs to be moistened by the water with broth. Pour water carefully and equally to the baking tray. Because they need to be as soft as possible. 

Mix garlic, yoghurt and salt well. Put it aside. 

Bake your Siron at 200 degrees Celsius for 25-35 minutes till the pastry discs get brown nicely. 

Remove the tray from the oven. Glance off the leftover broth over the discs carefully and slowly. 

Melt your butter in a pan and add red pepper. Red pepper is optional according to your taste. When the butter is bubbly, you can remove it from cooker. 

It is time for serving! For a serving plate take 10 or 12 discs and pour yoghurt sauce firstly onto the discs. After that pour 1 tablespoon butter onto the yoghurt. 

The most important thing is about serving immediately this delicious dish. Because its taste is connected with is freshness. You can add sumac or mint optionally. 

Our advice is eating Siron with only water. It already includes yoghurt which means you do not need any extra drink.

Enjoy your meal!

Türkçe Çevirisi

Türkiye’de özellikle yabancıları ve turistleri derinden etkileyen, büyüleyen pek çok tat mevcut. Belki de bu yüzden ülkeye fit giren kilo alıp çıkıyor! Türk mutfağı en eski geçmişe sahip olan ve en köklü mutfaklardan biri. Selçuklulardan Osmanlılara kadar çeşit çeşit yemek ve tatlı mevcut.

Bunlardan biri de Siron, ya da bazı kaynaklarda Ziron. Aslında bu yemek Türkiye’nin çok kültürlü yapısına ve farklı etnik kökenleri kucakladığına da bir ispat niteliğinde. Zira Siron ismini Türkiye ile beraber, Yunanistan, Bulgaristan ve hatta Rusya’nın bazı kısımlarında bile duyabilirsiniz! Çok yaşa uluslararası ilişkiler! ? 

Söz konusu damak tadı olunca, Siron pek çok farklı malzeme ile pişirilebilmekte. Kimisi tavuk tercih ederken kimisi kırmızı et, kimisi de sade tercih edebiliyor. İçinde ne olmasını isterseniz, Siron’u o şekilde pişirebilirsiniz. Yine de temel bir malzeme listesi var elbette. Bu lezzetli ve geleneksel Türk yemeği için içindekiler listesi tam da şöyle;

Malzemeler (3-4 kişilik)

2 yaprak yufka (Türk yufkası) ya da marketlerden alacağınız yufkaları da kullanabilirsiniz. 

2 bardak et suyu; 1 et bulyona 2.5 bardak su ile kaynatabilirsiniz. 

2 diş ezilmiş sarımsak,

2 bardak sade yoğurt; yoğurdu karıştırarak krema kıvamına getirin. 

Bir tutam tuz. 

 

Şimdi de hazırlama ve pişirme zamanı. Siron pişirmek aslında tamamen malzemeleri temin edebilmekle alakalı. Çünkü malzemeleri bulup hazır ettiğinizde siron pişirmek çok da zor değil. 

Sadece yufka yüzünden temin aşamasında biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Fakat ev yapımı yufka da bir seçenek sizin için. Hatta ev yapımı yufkanın daha tercih edilir ve daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. 

Yaklaşık 30 cm derinliğinde yuvarlak bir fırın tepsisi bu malzemeler için işinizi görecektir. 

İlk olarak yufkaları ortadan ikiye keserek yarı yarıya ayırın. Her yarım yufkayı olabildiğince sıkı sarıp dağılmalarını önleyin. Sonra bu sardığınız yufka rulolarını 2,5 cm büyüklüğünde parçalara ayırın. Kestikten sonra düzenli ve yine derli toplu biçimde fırın tepsisine yerleştirin. Bir başka kapta et suyu ve suyu (bulyon kullanıyorsanız) birlikte kaynatın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Sonrasında yuvarlak haline getirdiğiniz yufkalarınızı bu su ile yumuşatın. Tepsinin her yerine eşit olacak şekilde dikkatlice dökmeye dikkat edin. Çünkü yufkaların mümkün olduğunca yumuşak olması gereklidir. 

Yoğurt, sarımsak ve tuzu iyice karıştırın ve ayırın. 

Siron’unuzu 200 derece ısıtılmış fırında yufkalarınız kahverengi olana kadar; 25-25 dakika arası pişirin. 

Piştikten sonra tepsiyi fırından alın. Yuvarlak kestiğiniz yufkaların üzerinde arta kalan bulyonları bir kaşık yardımıyla dikkatlice sıyırın.

Bir tavada tereyağını eritin ve kırmızı biber ekleyin. Kırmızı biber damak tadınıza göre isteğe bağlıdır. Tereyağı köpük köpük olduğunda ocaktan alabilirsiniz. 

Servis zamanı! Bir servis tabağına 10 – 12 yuvarlak yufka alın ve yuvarlakların üzerine ilk olarak hazırladığınız yoğurt sosunu dökün. Sonrasında yoğurdun üstüne de bir çorba kaşığı tereyağı ekleyin. 

En önemli noktalardan biri de bu lezzetli yemeği hemen servis etmek, bekletmemek. Çünkü sırrı tazeliğinde gizli. İsteğe göre sumak ya da nane ekleyebilirsiniz. 

Tavsiyemiz Siron’un yanında sadece su içmeniz. Zira zaten yoğurtlu olduğu için ilaveten bir içeceğe ihtiyaç duymayacaksınız. 

Afiyet olsun!

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı