Bitlis İngilizce Tanıtımı ( Kısa )


bitlis tanıtım, bitlis kısa tarihi, bitliste gezilecek yerler
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

BİTLİS; A CITY IN TURKEY

Bitlis is a city in Turkey and it is located in East Anatolia region. Bitlis’s neighbours are Van, Muş, Batman, Ağrı and Siirt. The city is valuable with its cultural and historical artifacts.

POPULATION, SURVEY AND LICENCE PLATE CODE OF BİTLİS

According to the assumptions that were made by referring the previous years data, population of Bitlis is around 349.275. Its survey is 6707 km2 and licence plate code is 13.

HISTORY OF BİTLİS

Bitlis has so many historical touches from Neolithic (new stone age) age which was between the years of 3000 and 9000 B. C. In 16th century, some districts of Bitlis such as Muş, Ahlat, Bulanık and Hınıs were parts of Bitlis and Bitlis were a province of Ottoman Empire. However, later on Bitlis became a township which was a part of Muş District and it went on like this till the 19th century. .

DISTRICTS OF BITLIS

There are 6 districts in Bitlis. Except of these districts,
there are 8 towns with city center, 334 villages and 290 thorpes. Districts are as below:

• Hizan
• Mutki
• Ahlat
• Adilcevaz
• Tatvan
• Güroymak

WHERE TO SEE IN BITLIS

Nemrut Crater Lake

Among all of the crater lakes of the world, Nemrut crater Lake is the second biggest lake. In Turkey, it is the biggest one obviously. Its width is around 10 km and the name of the lake comes from the King of Babel; Nemrut.

El Aman Inn

El Aman Inn is located in the district of Tatvan and the history of it goes to 16th century. It was used as an inn in the first years, then it was used as a ceravanserai. In the the recent past, it was renovated and used as a recreational facility. This structure is a good sample of Ottoman architecture.

Ahlat Museum

Ahlat Museum is one of the most popular stops of Bitlis. It was opened to visit in 1971. This Museum was an open-air museum first. In the museum there is an essential and ancient collection of a lot of ancient pots and pans from the years of 1500-2000 B. C, historical artifacts and archaeological diggings, some stuff from Seljuq Empire and so on.

TOURISM AREA OF BITLIS

Bitlis has a variety in terms of tourism area. Active tourism fields are winter tourism, culture tourism and thermal tourism in Bitlis.

HOW TO GO TO BITLIS

Transportation to Bitlis is a little bit limited because of its geographical location. As we wrote before, Bitlis is located in the East Anatolia and here, there is not a side to any sea. You can go to Bitlis by highway or rail way. There is not airport in this city but if you want to use air way, you can arrive from Batman, Muş, Van or Diyarbakır with connecting flights.
There are 1.400 km. from Istanbul to Bitlis, so you need to go for 15-20 hours by your private car. Ankara is 1.100 km away from Bitlis and you need to go for 10-15 hours to get Bitlis by an automobile. Lastly, İzmir is 1.600 km away from Bitlis and the duration changes between 18-20 hours to get to Bitlis from İzmir by highway.

REGIME OF BİTLİS

According to the protocol, the governor who is assigned by the president of the Republic comes first. Local people who live in the borders of municipality select the mayor. Some of these voters are also members of district municipality council and they can also vote for district municipality council.
All of the voters in the province decide who will be in the province council by voting for it.
Central administration consists of the governed and province managers. Local administration consists of the mayors and municipality council.
.

BİTLİS TANITIMI

Van, Muş, Batman, Ağrı ve Siirt’le komşu olan Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Kültürel ve tarihi eserleriyle kıymetli bir şehrimizdir.

BİTLİS’İN NÜFUSU, YÜZÖLÇÜMÜ VE PLAKA KODU

Önceki yılların istatistiki verileri baz alınarak yapılan tahminlere göre Bitlis’in nüfusu yaklaşık 349275’dir. Yüzölçümü 6707 kilometre karedir. Plaka kodu ise 13’tür.

BİTLİS’İN TARİHİ VE TARİHÇESİ

Bitlis’in tarihi Neolotik Çağ’a kadar dayanmakta olup tahmini M.Ö. 3000 yıllarıyla 9000 yılları arasını kapsamaktadır. 16. yüzyılda Muş, Ahlat, Bulanık ve Hınıs nahiyeleri Bitlis’e bağlıydı ve Bitlis Osmanlı Vilayeti’ydi. Fakat daha sonra Muş Sancağına bağlı bir kaza olmuş ve bu şekilde 19. Yüzyılın ortalarına ulaşmıştır.

 

BİTLİS’İN İLÇELERİ

Bitlis’in 6 ilçesi bulunmaktadır. Ayrıca merkez ilçe dahil 8 belde, 334 köy ve 290 mezrası vardır. İlçeler sırasıyla aşağıdaki gibidir :

• Hizan
• Mutki
• Ahlat
• Adilcevaz
• Tatvan
• Güroymak

 

Bitlis’in Gezilecek Yerleri

Nemrut Krater Gölü

Krater gölleri arasında dünyada en büyük ikinci krater gölü olma özelliğine sahiptir. Ülkemizde ise en büyük krater gölüdür. Yaklaşık on kilometre genişliğindedir. Gölün ismi Babil Kralı olan Nemrut’tan gelmektedir.

El Aman Hanı

El Aman Hanı Tatvan ilçesinde yer almakta ve tarihi geçmişi 16. yüzyıla dayandırılmaktadır. Yapıldığı ilk dönemlerinde han, sonrasında kervansaray olarak kullanılmıştır. Yakın bir zaman içerisinde de restorasyon çalışmaları yapılarak sosyal tesis yapılmıştır. Yapı Osmanlı mimarisinin önemli eserlerindendir.

Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi, Bitlis’in en çok ziyaret gören gezi noktalarından biridir. Müze, 1971 yılında hizmete açılmıştır. İlk yıllarında açık hava müzesi olarak hayata geçirilmiş olan müze çok önemli ve zengin bir eser koleksiyonuna sahiptir. Milattan önce ‪1500-2000‬‬’li yıllar arasında olduğu düşünülen tarihi kaplar, kazılar sonucunda çıkarılan tarihi eserler, Selçuklu dönemine ait parçalar ve daha fazlası sergilenmektedir.

 

Bitlis’in Turizm Alanı

Bitlis’te Kültür Turizmi, Kış Turizmi ve Termal Turizm alanlarında faaliyetler yapılmaktadır.

 

Bitlis’e Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Bitlis ilimize kara yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Hava yolunu tercih etmek isterseniz de Batman, Muş, Van veya Diyarbakır illerini tercih ederek aktarmalı ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul – Bitlis arası ortalama 1400 kilometre olup şahsi araç ile 15-20 saat arası bir yolculuk yapmanız gerekir. Ankara – Bitlis arası mesafe ortalama 1100 kilometre olup şahsi araç olduğu takdirde 10-15 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekir. İzmir – Bitlis arası mesafe ise ortalama 1600 kilometre olup şahsi araç ile 18-20 saatlik bir yolculuk gerekir.

Bitlis’in Yönetim Şekli

Cumhurbaşkanı tarafından atanan Vali protokolde ilk sıradadır. Belediye Başkanı ise belediye sınırları içerisindeki seçmen tarafından oylanarak seçilmektedir. Bu seçmenler İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak İlçe Belediye Meclisini oluşturur. Ayrıca ildeki tüm seçmenler de İl Genel Meclisi için oy vererek İl Genel Meclisinin oluşumunu belirler. Vali ile İl Müdürleri merkezi yönetimi oluşturur. Yerel yönetimse belediye başkanları ile belediye meclislerinden oluşmaktadır.

 

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı