Dolmabahçe Sarayı İngilizce Tanıtımı (Kısa)


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Dolmabahçe Palace Presentation

Beşiktaş coast area where Dolmabahçe Palace is located in an area that was an important place for the shipping work as a bay of Bosphorus. It’s a natural bay to which the ships have sheltered since the ancient time and it attired the attention of the governors at Byzantium Era. So they built royal palaces around the area.

Ottoman Era

This area was used as a port for the navy ships and there were also navy ceremonies being organized there. It was later on filled up and then named as Dolmabağçe. The royal people officially lived in the Topkapı Palace but Dolmabahçe Palace was also a good place to visit for them. It was kind of a private garden of the sultan and the members of the royal family. This area consisting of mansions and gardens was named ‘’Beşiktaş Coastline Palace’’ till the 19th century.

A Brief History of Dolmabahçe Palace

It’s located in the coastline area started from Beşiktaş to Kabataş. Its survey is 250.000 square meters. Its construction started in 1843 and completed in 1856. This palace costed Sultan Abdülmecit for 5.000.000 golds yet he could live there only for 5 years.

Republic Era

During the republic era, this place was Atatürk’s home in İstanbul when he visited İstanbul. The most important thing having been experienced in this palace is the death of Atatürk on 10 November 1938 in the palace. He died in room number 71. People showed him their respect while his tomb was waiting in the Muayede Salle. After Atatürk, this palace was used by İsmet İnönü during his president duty when he visited İstanbul. After the end of an only political part era, it was used to host the foreigner diplomats coming to İstanbul. Italian president Gronchi, King of Iraq Faysal, Indonesia president Sukarno, French president General de Gaulle were among the important foreigners being hosted in the palace.

Turning into A Museum

In 1952, it was decided to let the people visit the palace for one day in a week. Later on, in 1971, it was closed to visits again. It was reopened and reclosed later. In the end, on 16 July 1981, it was opened to visits again. To attire attention, the palace was divided into sections like Shahzaade Room and Harem. The Palace has been on service as a museum since 1984.

Architecture

This palace was constructed emulating the memorial sides of the European palaces so it’s impossible to connect it to a style of architecture. As there’s not an architecture school of Dolmabahçe Palace of its own, it’s a combination of French Baroque, German Rococo, British Neo-Classism and Italians Renaissance. However, it was an Ottoman palace. No matter how much they were inspired by the West architecture, they also combined it with the Ottoman style regarding the needs of the royal family.

How to Go to Dolmabahçe Palace?

Dolmabahçe Palace is located in the centre of Istanbul, so it’s really easy to go there. It’s in Dolmabahçe Street, Beşiktaş. If you are going to go to the palace from Taksim, it takes around 20 minutes to walk. Or you can walk to the palace from Beşiktaş which is around 15 minutes. If you want to take a public bus, you can take one from central sites of İstanbul, like Eminönü, Levent, Etiler, Mecidiyeköy or Şişli. You should take a bus heading Beşiktaş. If you are coming from Asian Side, you can take a ferry from Üsküdar or Kadıköy and then from Beşiktaş ferry station you can walk to the palace.

Dolmabahçe Sarayı Tanıtımı

Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu Beşiktaş sahil kısmı, Boğaz’ın bir koyu olmasından ötürü her daim denizcilik ve gemicilik için önemli bir yer olmuştur. Bu sahil, antik zamanlardan beri gemilerin sığındığı doğal bir limandı ve Bizans zamanında bu şekilde yöneticilerin dikkatini çekmişti. Yöneticiler bu sahil bölgesi ve etrafına saraylar inşa etti.

Osmanlı Dönemi

Osmanlı Döneminde bu bölge, donanma gemileri için kullanılıyordu. Donanma törenleri de burada yapılıyordu. Ardından sahil kısmı dolduruldu ve ‘’Dolmabağçe’’ adını aldı. Her ne kadar hanedan üyeleri Topkapı Sarayı’nda yaşasalar da, Dolmabahçe Saray’ı çok sık ziyaret ettikleri bir yerdi. Dolmabahçe Sarayı o zamanlar padişah ve ailesinin has bahçesi gibiydi. 19. Yüzyıla kadar, köşkler ve bahçelerin bulunduğu bu alana ‘’ Beşiktaş Sahil Sarayı’’ deniliyordu.

Dolmabahçe’nin Kısa Tarihi

Dolmabahçe Saray’ı, Beşiktaş-Kabataş arasında, 250.000 metre karelik bir alanı kapsar. İnşasına 1843 yılında başlanmış ve inşası 1856 yılında tamamlanmıştır. Bu sarayın yapımı, Sultan Abdülmecit’e 5.000.000 altına mal olmuştur. Buna rağmen sultan bu sarayda yalnızca 5 yıl yaşayabilmiştir.

Cumhuriyet Dönemi

Cumhuriyet Döneminde, Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde ikamet ettiği yerdi. Bu sarayda yaşanan en önemli olay, Atatürk’ün 10 Kasım 1938 sabahı, sarayın 71 numaralı odasında hayatını kaybetmesidir. Atatürk’ün naaşı Muayede Salonu’nda bekletilirken, önünden geçen insanlar ona saygılarını göstermiştir. Atatürk’ten sonra, Dolmabahçe Sarayı, cumhurbaşkanlığı sırasında yaptığı İstanbul ziyaretlerinde, İsmet İnönü tarafından kullanılmıştır. Tek partili dönem sonrasında, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçileri ağırlamak için kullanılmıştır.  İtalya cumhurbaşkanı Gronchi, Irak kralı Faysal, Endonezya Cumhurbaşkanı Sukarno, Fransız Cumhurbaşkanı General de Gaulle bu sarayda ağırlanan önemli misafirlerden yalnızca birkaçıdır.

Müzeye Dönüştürülmesi

1952 yılında, sarayın haftada bir kereye mahsus halkın ziyaretine açılmasına karar verilmiştir. Ama 1971’de, tekrar ziyarete kapatılmıştır. Bu sure sonrasında, birkaç kez ziyarete açılıp kapatılan saray, 16 Temmuz 1982’de tekrar ziyarete açılmıştır. Sarayda, halkın ilgisini çekmek için Veliaht Odası ve Harem gibi odalar açılmıştır. Dolmabahçe Sarayı 1984 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir.

Mimarisi

Dolmabahçe Sarayı, Avrupa’daki anıtlara Özenilerek inşa edilmiştir. Bu sebeple kendine has bir mimari tarzı yoktur. Fransız Barok’u, Alman Rokokosu, İngiliz Neoklasizmi ve İtalyan Rönesans’ının bir birleşimidir. Her ne kadar Avrupa mimarisinden etkilenerek yapılsa da, Dolmabahçe Saray’ı bir Osmanlı Sarayı’dır ve hanedan üyelerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenlenmiştir.

Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un kalbinde bulunur. Bu sebeple saraya gitmek çok kolaydır. Eğer Dolmabahçe Sarayı’na, Taksim’den gidecekseniz, yürüyerek 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Beşiktaş’tan da yürüyerek 15 dakikada saraya ulaşmak mümkündür. Eğer saraya toplu taşıma kullanarak gitmek istiyorsanız, Eminönü, Levent, Etiler, Mecidiköy ya da Şişli gibi İstanbul’un merkezi noktalarından Beşiktaş yönüne giden otobüslere binebilirsiniz. Eğer Anadolu Yakası’ndan geliyorsanız, Üsküdar ya da Kadıköy’den Beşiktaş vapuruna binip, iskeleden saraya yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı