Trabzonspor İngilizce Tanıtımı ( Kısa )


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Trabzonspor is officially registered as a team on August 2, 1967. It is an Anatolian sports team in the Big Four of Turkey. There is no other Anatolian sports team that won a cup except Trabzonspor. The coach is Ünal Karaman, Şenol Güneş Stadium, also known Medical Park Stadium, hosts the football competitions.

Brief History

Trabzonspor, which was officially founded in 1967, dates back to the 1900s. As it is today, Trabzon Port has always been one of the most important ports, so that Trabzon was aware of all kinds of developments of West. Trabzon was a mediator between two sides, the West and the country to spread the developments. In Ottoman Era, Süleyman Rıza Kuğu from İdmanocak wrote Asosyeşın Futbol which was one of the first books about football in Trabzon.

There were lots of small clubs: İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati, Birlikspor, Karadenizgücü, Doğanspor, Yolspor, Martıspor, Erdoğdu Gençlik ve Trabzon Lisesi. Idmanocağı and Idmangücü were the leading ones among the others. After the head of the Football Association Orhan Şeref Apak founded the second and third leagues, it was expected to be founded in different clubs to have a match with those clubs. To be united, both material and moral is needed to be united all the neighbor teams under a name. At first, İdmanocağı did not approach positively. That’s why Trabzonspor was founded with the unification of Idmangücü, Karadenizgücü, Yolspor, and Martıspor. But it was felt missing without İdmanocağı. After a few discussions with İdmanocağı and İdmangücü, a compromise was reached and İdmanocağı merged with the club. On August 2, 1967, Trabzonspor was officially founded.

Achievements

Since Trabzonspor has started in the Second League in 1967-68 season, the team aimed to play in the First League. In season 1971-72, it is defeated in the last game and lost the chance. Then the club changes everything in the team. The changes and transferred players became champions and take place in the first league in season 1973-74.

In 1975-76 season, Trabzonspor made Trabzonspor fans happy. The same year, Trabzonspor won the Presidents Cup and the Championship of Chancellor Cup. In 198-81 season, it has added a start to the claret and sky blue colored uniforms by becoming champion. Another shining moment of the team was the winning of the Super Cup in the 2009-10 season. In total, the club has 6 league championships, 7 Presidents Cups, 8 Turkish Cups, and 5 Chancellor Cups.

Other Successful Branches

Trabzonspor, like other football clubs, contests in the branches of marksmanship, athleticism, boxing, table tennis, volleyball, and judo. In 2018, Trabzonspor Women’s Table Tennis Team honored the club and join the league Super League. At the same time, Trabzonspor Men’s Judo Team came second in the Anatolian Stars League Judo Semi-Final Competitions held this year.

Bests of Trabzonspor

  • Şenol Güneş

Şenol Güneş was born on June 1, 1952, in Trabzon. Even though Güneş has started to interest in sports with basketball, then he preferred to play football in his career. After he was a goalkeeper in Erdoğdu Youth Club, he started to play in Trabzonspor when he was 17. In 1969 he started his professional football career in A. Sebatspor. He transferred to Trabzonspor in 1972. He has a record that skill could not be broken that disallows the goal the longest time in Super League. He ended his goalkeeper career in 1987 and continued to be the coach.

  • İbrahim Yattara

İbrahim Yattara was born on June 3, 1980. He started his football career in San Garedi. In 2003 he transferred to Trabzonspor and became Turkish citizen on October 29, 2010. He was one of three players which are called “the great trio” during the season he was a teammate with Gökdeniz Karadeniz and Fatih Tekke.

  • Gökdeniz Karadeniz

Gökdeniz Karadeniz was born on January 11, 1980, in Giresun. He started his football career in Yeniyolspor and transferred to the Trabzonspor youth setup in 1995. In the 1998-99 season, he began his professional career. Due to the news, he did not feel safe and transferred to Rubin Kazan in 2008. In his new team, he wears a uniform with number 61. On October 20, 2009, Championship League competition, he scored the goal that put Barcelona in a difficult situation and he was chosen as a star of the competition.

Türkçe Çevirisi

Trabzonspor

Trabzonspor, 2 Ağustos 1967 tarihinde resmi bir takım haline gelmiştir. Türkiye’nin 4 büyük takımı arasında bir Anadolu takımıdır. Bordo-Mavi renklere sahip takım tarih boyunca birçok başarıya imza atmıştır. Teknik direktörü Ünal Karaman’dır. Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Stadyumu maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Kısa Tarihi
1967’de resmiyet kazanan Trabzonspor’un kuruluşu 1900’lü yıllara dayanır. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de en önemli limanlardan biri olan Trabzon Limanı sayesinde şehir, Batı’nın bütün yeniliklerinden haberdardı. Trabzon bu yenilikleri ülkeye yaymada bir aracı haline gelmişti.  Osmanlı döneminde İdmanocaklı Süleyman Rıza Kuğu ilk futbol kitaplarından olan ‘Asosyeşın Futbol’u Trabzon’da yazmıştır. Doğu’ya futbolu öğretmek amacıyla yazılan bu kitap tarihte Trabzon’u öncülük eden bir konuma koymuştur.

Mahalle liglerinde İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati, Birlikspor, Karadenizgücü, Doğanspor, Yolspor, Martıspor, Erdoğdu Gençlik ve Trabzon Lisesi gibi birçok kulüp vardı. Trabzon futbolunda İdmanocağı ve İdmangücü önde gelen kulüplerdendi. Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak ikinci ve üçüncü ligleri kurduğunda bu liglerde oynayacak takımların kurulması bekleniyordu. Birlik içinde olmak, maddi ve manevi tüm imkanların sağlanabilmesi için o kentteki bütün amatör mahalle takımlarının birleşmesi gerekiyordu. İlk başlarda İdmanocağı bu konuda anlaşmazlıklar çıkarmıştı. Bu nedenle İdmangücü, Karadenizgücü, Yolspor ve Martıspor’un katılmasıyla Trabzonspor’u kurdu. Fakat İdmanocağı’nın olmadığı kulüp eksik hissediliyordu. İdmanocağı ve İdmangücü ile aralarında geçen birkaç münakaşadan sonra uzlaşma sağlanmış ve İdmanocağı da kulüple birleşmiştir. İdmangücü, İdmanocağı, Karadenizgücü ve Martıspor’un birleşmesi ile 2 Ağustos 1967 tarihinde resmi olarak Trabzonspor kurulmuştur.

En Büyük Başarılar
1967-68 sezonunda İkinci Lig’de mücadelesine başladığından beri Birinci Lig’de olma hedefi vardı. 1971-72 sezonunda oynadığı son maçta karşı takıma yenilerek bu hedefini kaybediyor. Daha sonra takım kökten bir değişiklik yapıyor. Yaptığı değişiklikler ve transfer oyuncularıyla birlikte 1973-74 sezonunda şampiyon olup Birinci Lig’e geliyor. Trabzonspor’un aynı sene  Kıbrıs Barış Kupası Şampiyonluğu kazanması bir sonraki senelerde kazanacağı kupaların yanında sadece başlangıçtı. 

1975-76 sezonunda şampiyon olarak kente de büyük sevinç yaşattı. Aynı sene Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Kupası Şampiyonluğu’na layık görülmüştür. Trabzonspor 1980-81 sezonunda şampiyonluk kazanarak bordo-mavi formasına bir yıldız eklemiştir. Takımın onur verici anlarından bir tanesi de 2009-2010 TFF Süper Kupa’yı kazanmasıydı. Toplamda kulüp, 6 lig şampiyonluğu, 7 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 8 Türkiye Kupası ve 5 Başbakanlık Kupası’na sahip. 

Futbol dışı başarılı alanlar

Trabzonspor, diğer takımlar gibi futbolun yanında atıcılık, atletizm, hentbol, boks, masa tenisi, voleybol ve Judo alanlarında da mücadele etmektedir. 2018 yılında Trabzonspor Kadın Masa Tenisi Takımı, kulübü onurlandırarak Süper Lig’e yükseldi. Aynı zamanda bu sene düzenlenen Anadolu Yıldızlar Ligi Judo Yarı Final Müsabakaları’nda Trabzonspor Erkek Judo Takımı ikinci olmuştur.

Yıldız sporcular

  • Şenol Güneş

Şenol Güneş, 1 Haziran 1952’de Trabzon’da doğdu. Spora ilgi duymaya küçük yaşta başlayan Güneş, basketbolla başlasa da daha sonra futbolu tercih etti. Erdoğdu Gençlik Kulübü’nde kalecilik yaptıktan sonra 17 yaşında Trabzonspor altyapısına başladı. 1969’da A. Sebatspor’a transfer olarak profesyonel kariyerine başladı. 1972’de Trabzonspor’a transfer oldu. Hala kırılamayan Süper Lig’de en uzun süre gol yememe rekorunu kırmıştır. 1987 yılında sahalara veda ettikten sonra teknik direktör olarak çalışmaya başladı.

  • İbrahima Yattara

İbrahim Yattara, 3 Haziran 1980’de doğdu. Futbola San Garedi’de başladı. 2003 yılında Trabzonspor’a transfer olan Yattara, 29 Ekim 2010 yılında Türk vatandaşı oldu. Gökdeniz Karadeniz ve Fatih Tekke ile birlikte oynadığı dönemde “muhteşem üçlü” dedikleri üç oyuncudan biriydi.

  • Gökdeniz Karadeniz

Gökdeniz Karadeniz 11 Ocak 1980’de Giresun’da doğdu. Futbola Yeniyolspor’da başladı ve 1995 yılında Trabzonspor altyapısına transfer oldu. 1998-99 sezonunda profesyonelliğe adım attı. Basında çıkan haberlerin ardından kendini güvende hissetmeyerek 2008’de Rubin Kazan’a transfer oldu. Yeni takımında 61 numaralı forma giyen Karadeniz, 20 Ekim 2009 Şampiyonlar Ligi mücadelesinde Barcelona’yı zor duruma sokan golü attı ve maçın yıldızı seçildi.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı