İngilizce Teşekkür Etmenin 25 Farklı Yolu


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Yazımıza başlamadan önce, bir küçük oyun oynayalım istiyoruz. Sizden kaç dilde teşekkür edebildiğiniz düşünmenizi isteyeceğiz.

 

Parmaklara kuvvet, sayalım bakalım…

 

Merci. Arigato. Gracias. Kamsahamnida. Xie xie. Danke…

 

Bitmedi mi?

O dilleri konuşamıyor olsanız bile, kaç dilde teşekkür edebildiğinizi fark ettiğinizde eminiz siz de şaşırdınız.

Her dilde “teşekkür ederim” cümlesinin neden hep ilk öğrenilen ve öğretilen ilk birkaç kelimeden biri olduğunu anlamak aslında çok da zor değil.

Basit bir teşekkür ederim, tüm dünyada kabul görmüş olan ve kibarlığın göstergesi olan bir cümle çünkü. Bu iki basit kelimenin bir araya geldiğinde size açtığı kapılar, ya da diğer yerlerdeki neredeyse tüm insanlarla iletişim kurmanızı sağlaması inanılmaz değil mi!

Genellikle bir dilde, “teşekkür ederim” demenin farklı yolları oluyor. İngilizce için de bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Biz de yazımızda teşekkürlerimizi İngilizce nasıl sunabileceğinize dair birçok ilginç kelime ve kalıp vereceğiz. 

Ama öncesinde en önemli kısımlardan biri olan yüz yüze iletişim sırasında nasıl İngilizce teşekkür edeceğimize bir bakalım. 

Konuşulan Ortama Göre Doğru Teşekkürü Etme

Müteşekkir olduğunuzu söylemek istediğiniz zaman yüz yüze iletişim esnasında teşekkür etmek belki de bunun en içten ve kişisel yolu olabilir. 

Yine de yüz yüze görüşmek ve o şekilde teşekkür etmek her zaman mümkün olmayabilir. Uzakta olabilirsiniz, buluşamayacak olabilirsiniz, her iki taraf müsait olamayabilir ya da buluşma için yeterli vakit olmayabilir. Fakat neyse ki telefon icat edildi! 

 

Teşekkür etmeye çalıştığınız kişiye elbette mesaj da gönderebilirsiniz fakat yine de telefonla aramak da bir çözüm ve teşekkür etmek için birini aramak, mesaj atmaktan çok daha samimidir.

 

Sıra ofis ya da iş yerlerini ilgilendiren daha resmi işlere geldiğinde ise, işler bir miktar değişiyor. Örneğin iş görüşmelerinden sonra ya da şirketlerle olan toplantılardan sonra, yazı ile iletilen bir teşekkür en güzeli diye düşünüyoruz. Maille, mesajla ya da mektupla yazılan bir teşekkür yazısı sizin insanların üzerinde bıraktığınız intibayı oldukça olumlu yönde etkileyecektir. Hatta Business News Daily’nin yaptığı bir araştırmaya göre, iş görüşmelerinin ardından teşekkür maili atan adayların işe seçilme şansı diğerlerinden daha yüksek oluyor. 

Peki ya birinden bir hediye ya da davet aldıysanız? Bu durumda da o kişiye kendi el yazınızla göndereceğiniz bir teşekkür kartı en kibar ve kabul gören yol olacaktır. 

İngilizce Teşekkür Etmenin 25 Farklı Yolu

Şimdi de beklenen an! İnsanlara İngilizce teşekkür etmenin çok fazla şekli var ama bunları konsept bağlamında değerlendirdiğimiz zaman, birbirinden farklı seçenekler daha kolay orgnize ediliyor. 

Yazımızın sonunda da size teşekkür eden birine nasıl cevap verebileceğinizle ilgili 5 farklı örnek vereceğiz. 

 

Örneğin markette alışveriş yaparken teşekkür etmek ya da öğle yemeğinden sonra bir iş arkadaşınız size bir sandviç ya da kahve ısmarlamak istediğinde ya da tanımadığınız bir yabancı sizden yol tarifi istediğinde ne dersiniz? 

Aşağıda en kolay ve en direkt teşekkür kelimelerini sizin için derledik. Bunlarla hata yapma ihtimaliniz yok çünkü bu söyleyişler hem resmi hem günlük konuşmalar için uygundur. 

 

  1. Thank you.
  2. Thanks! 

Yukarıda ise “thank you” dan daha kısa, çok daha günlük, aile ve arkadaşlar arasında kullanabileceğimiz bir kelime yer alıyor

 

Teşekkürünüzü vurgulamak isterseniz de aşağıdaki formları kullanabilirsiniz:

 

  1. Thanks so much! 

 

  1. Thanks a million! 

Çok yakın arkadaşlarla ve aile ile konuşurken de bu daha da günlük kullanım tam size göre! 

 

Biri Size Bir İyilik Yaptığında Kullanılacak Kalıplar

Birisi size bir iyilik yaptığında ya da belli bir konuda yardımcı olduğunda teşekkür etme şekliniz de değişir. Bu durumlarda bazen insanlar kendi isteğiyle size yardımcı olmak için harekete geçmezler ve bazen de sizin yardım istemenize gerek kalmadan yardımınıza koşarlar. Bu iki durumu örneklerle biraz daha netleştirecek olursak; mesela sınıf arkadaşınızdan proje ödeviniz için sizin yardım istemeniz durumu ve yağmurda otobüs beklerken komşunuzun sizi görüp yardım teklif etmesi. Bu durumda kullanabileceğiniz örneklerden biri;

 

  1. That’s very kind of you. 

 

Eğer biri gerçekten gününüzü kurtardıysa, yani nahoş ve istenmeyen bir durumdan kurtardıysa da, (yağmur yağarken sizi arabasıyla işe ya da okula bırakmayı teklif eden komşu örneğinde olduğu gibi), cümlemiz değişebilir;

 

  1. You made my day. 

 

Bu kişiye teşekkür ederken onun ne kadar da ilgili ya da şahane bir insan olduğunu söylemek istiyor olabilirsiniz. Bu durumda da şunu diyebilirsiniz; 

 

  1. You’re awesome! 

 

Beklenmedik İyilikler

 

Bunlar aslında en sevdiklerimiz ve bizi en mutlu edenler değil mi? Montunuzun cebinde geçen kıştan kalan parayı bulmuş gibi sevindirir sizi adeta… 

Evet evet, hepimize olmuştur bu beklemediğimiz anda karşımıza çıkan iyilik melekleri. Mesela kendi odasını bile temizlemekten aciz kardeşiniz sizin çok ama çok yoğun bir gününüzde, sınav haftanızda vs odanızı temizlemeyi teklif edebilir. Bir arkadaşınız iş için uzak bir şehre taşındığınızda sırf size jest olsun diye kilometrelerce yol gelip size minnoş bir ev hediyesi alabilir. Bu gibi sürprizlerin sizi şaşırttığı gibi aynı zamanda memnun da ettiğine eminiz. 

Hatta bazı durumlarda öyle şaşırırsınız ki, kelimenin tam manasıyla ne diyeceğinizi, hislerinizi nasıl ifade edeceğinizi bilemiyor olursunuz. Böyle bir durumda teşekkür şeklimiz şöyle olabilir;

 

  1. I don’t know what to say. 

 

Bazı durumlar da vardır ki, bazı kişiler öyle şeyler yaparlar ki sizin için hakikaten beklenmedik ve biraz da abartıdır. Elbette abartıdan kastımız istenmedik bir durumdan ziyade, sevinçle karşıladığınız ama yine de karşınızdakini zahmete sokmaktan kendinizi alamayacağınız türde iyilikler. Bu iyilikler karşısında da yok artık, daha neler, onu yapmış olamazsın heralde gibi anlamlara gelebilecek bir kalıp olan; “you shouldn’t have!” ya da çok düşüncelisin anlamına gelebilecek olan “how thoughtful of you!” kullanılır. 

 

  1. You shouldn’t have! 
  2. How thoughtful of you. 

 

Bir Başarıya Ulaşmamıza Yardım Eden Kişiler

Başarılara ya da önemli bir hedefe ulaşmamız her zaman öyle söylendiği gibi kolay değildir ne yazık ki. Çoğu zaman etrafımızdaki insanların bizi desteklenmesine, cesaretlendirmesine ihtiyaç duyarız. Böylesi bir durumda bize yok gösteren ya da destek olan kişiler kimi zaman sonsuza kadar bizi sevecek olan ailelerimiz, kimi zaman daima bize arka çıkan arkadaşlarımız ve kimi zaman da yorgunluğumuzu paylaştığımız ve çabamıza yakından şahit olan iş arkadaşlarımızdır. 

 

Bu insanlara başarıya ulaşmamızda bizi destekledikleri için teşekkür etmemizi sağlayacak cümle kalıplarını aşağıda paylaşıyoruz. 

 

  1. I couldn’t have done it without you.

 

  1. I really want to thank you for your help.

 

  1. I really appreciate everything you’ve done.

 

Birileri Size Zor Zamanlarda Yardımcı Olduğunda

Bu durum da en önem verdiklerimizden biri değil midir aslında? Herkesin bildiği gibi zor bir durum ya da dönem atlatma aşamasındayken destek çıkan birileri belki de en içten teşekkürü hakedenlerdir. İşinizi kaybetmiş olabilirsiniz, deprem ya da sel gibi büyük bir felaket atlatmış olabilirsiniz veya ekonomik sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz. Ne olursa olsun o destekçilere ihtiyaç duyarsınız. 

Bu kişilerin desteğinin sizin için ne kadar önemli olduğunu söylemek ve teşekkür etmek için, aşağıdaki kalıpları kullanabilirsiniz. 

 

  1. I’m really grateful for your help.

 

  1. This means a lot to me.

 

  1. Thanks for having my back.

 

Burada bir cümle için parantez açmış olalım. “have my back” kullanımı, birinin sizin için hep orada olması, yardım ve destek için hazır bulunması anlamlarında kullanılmaktadır. 

 

Aşağıdaki kalıbı da kendinizi borçlu hissettiğiniz ve ilk fırsatta bu maddi ya da manevi borcunuzu ödeyeceğiniz biri için kullanabilirsiniz. 

 

  1. I owe you one

 

Birine Belirli Bir Durum İçin Teşekkür Etme

Sizinle bilgisini, tecrübesini, deneyimlerini paylaşan birine de elbette teşekkür etmeniz beklenir. Bu durumda edebileceğiniz iki tür teşekkür bulunuyor;

 

18- Thank you for your guidance.

 

19-Thanks for explaining this to me.

 

Bir kimseye evinizi ziyaret ettiği için, iş yerinize sizi görmeye geldiği için ya da kısaca sizinle ilgilendiği ve sizi özel hissettirdiği için de teşekkür edebilirsiniz. Bunun yolu da şu şekilde;

 

  1. Thank you for stopping by.

 

Eğer birine özel ya da belirli bir durum için teşekkür ediyorsanız da, sizin teşekkürünüzde mutlaka bu durumu da belirtmeniz gerekir. Böylece karşınızdaki kişi ne için teşekkür ettiğinizi bilebilir. Örnek verecek olursak, biri sizin kaybettiğiniz köpeğinizi bulduysa ona kurabileceğiniz cümle şöyle olacaktır;

 

  1. Thanks (for finding my dog)

Tabii bu cümleyi kendi özel durumunuza uyarlayabilirsiniz. 

 

Resmi Teşekkürler

Bir firma ya da şirketle, resmi kurumla iletişimdeyseniz, teşekkürünüzün de bu bağlamda daha resmi ve mesafeli görünmesini tercih edersiniz. Takdir edersiniz ki, resmi konuşma ve yazışmalarda “eyvallah kanka” benzeri cevaplar hoş karşılanmayacaktır. 

Söylediğiniz ya da yazdığınız bir şeye dönüş sağlayan birine iki çeşit teşekkür örneğimiz var;

 

  1. Thank you for contacting me. 
  2. Thank you for your prompt reply. 

 

Tabii bunların yanında teşekkürünüzü daha bir resmi hale getirmek için, İngilizce’de müteşekkirim anlamlarına gelebilecek bazı kelimeler olan, “appreciate” ya da “grateful” kelimelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca dönüş, yanıt, yardım (reply, response, help) yerine geçebilecek bir kelime olan feedback (dönüt) kelimesini kullanmanız da uygun görülecektir. Bu kelimeleri birlikte kullanabileceğiniz resmiyet akan iki örnek cümlemiz şöyle;

 

  1. I appreciate your feedback. 
  2. I’m grateful for your assistance. 

 

Biri Size Teşekkür Ettiğinde Ne Denir

Birine teşekkür ettiğiniz bir sürü durum hakkında bilgi verdik. Peki siz hiç mi kimseye iyilik yapmayacaksınız? Size teşekkür eden kişilere vereceğiniz ilk cevap, hem en resmi durumlara hem de günlük kullanıma oldukça uygun bir cümle:

  • You are welcome. 

 

Bunun dışında, resmiyet harici durumlarda, aile ile, arkadaşlarla ve hatta tanımadığınız yabancılarla konuşurken de kullanabileceğiniz kalıplar da var. Bunlar da şu şekilde:

 

  • Don’t mention it. 
  • No worries. 
  • Not at all. 

 

Biri size beraber vakit geçirdiğiniz için, birlikte yediğiniz bir yemek için, ya da birlikte yaptığınız bir iş için teşekkür ettiyse de, sizin de bu kişi ile çalışma, vakit geçirme ya da yemek yeme fırsatı bulduğunuz için memnun olduğunuzu ifade etmeniz beklenir. Bu durumda söylenebilecek cümle: 

 

  • It’s my pleasure. 

 

Size hazırladığımız bu uzun ve fonksiyonel teşekkür listesi sayesinde, siz de bu kullanımları kendi özel durumlarınıza göre değiştirebilir, adapte edebilir ve kullanabilirsiniz. 

İletişim kurduğunuz kişilerden ya da başka kaynaklardan, İngilizce teşekkür etmenin farklı yollarını öğrendiğiniz anda bunları not etmeyi ve kullanmaya özen göstermeyi unutmayın. Çünkü çeşitlilik her zaman avantajınızdır. 

 

Yazımızı okuyup bize öğrenirken eşlik ettiğiniz için teşekkürü borç bilir, İngilizce bir kullanımla size veda ederiz. 

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

Yapay Zeka ile İngilizce Öğrenmek

 

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı