İngilizce Tiramisu Tarifi


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Already we say Tiramisu, we know you will desire this delicious dessert. Before its recipe, firstly we will give you some brief information about history of Tiramisu. 

Tiramisu is an Italian word which means “pick me up” or “cheer me up”. When you think about its taste, the meaning of the word makes sense, right? It is a coffee flavoured dessert and ladyfingers dipped in coffee are used when it is made. It is claimed that it was first invented in 60s in Veneto, Italy, at the restaurant “Le Beccherie”. 

Traditional Tiramisu contains a few ingredients in the list; finger biscuits, egg yolks, sugar, coffee, mascarpone cheese, cocoa powder and sometimes liquor. 

Even if we know its shape is square, its original shape is rounded. In good restaurants it is served in a rounded glass or in the shape of pyramid. 

Modern Tiramisu is included whipped cream or whipped egg or both. This method makes the dessert lighter, thick and foamy. 

The cake is served and eaten cold. 

Our recipe for Tiramisu is quite simple and good news; it contains extra chocolate!

You may want to know the nutrition per serving:

Nutrition Per Serving

  • Calories 42821%
  • Fat 32.8g47%
  • Saturates 21.1g105%
  • Sugars 21.7g24%
  • Salt 0.3g5%
  • Protein 7.4g15%
  • Carbs 25.3g10%
  • Fibre 2g-

Of an Adults Reference Intake

Instruction

Tiramisu is a kind of trifle however the coolest one. As we wrote before, Venetians invented it and they do not have many desserts and this one is a classic. The best thing about Tiramisu is its being very easy to make. The matter is the sponge, the coffee and the cream. But according to us, coffee and chocolate are such good companies in Tiramisu. Some may do not like chocolate as much as we do! If you are one of them, you are free to take out chocolate from the recipe. There are also white eggs in our recipe which is not that traditional but that makes it smoother, lighter and it Is anything else than mascarpone. So here we go;

Ingredients

  • 250 g quality dark chocolate (70%)
  • 50 g butter, diced
  • 175 g sponge fingers
  • 400 ml good hot sweetened coffee
  • vin santo or other sweet dessert wine
  • 4 large free-range eggs
  • 100 g caster sugar
  • 750 g mascarpone
  • 2 oranges
  • a few fresh coffee beans, bashed up finely

Method

  1. Firstly, we let you know how to melt chocolate in bain-marie way. Put a glass bowl over a pan which has simmering water gently. It is important that the base of the bowl does not touch the water. So, fit the bowl and pan well. Then, put 200 g of the chocolate into this bowl and keep the remaining 50 g of chocolate in one piece for a later use in the recipe. Leave it for five minutes until it melts and combines. Stir it every now and then. 
  2. While you are waiting, line your sponge fingers into a large, deep bowl or it may be a round earthenware dish (about 30 cm in diameter and 12 cm deep). Then, pour over the hot and sweetened coffee carefully because it may burn you somehow. Return to your melted chocolate and add a little bit vin santo into it, stir through and spread all over the sponge fingers. With the help of a spatula, smooth it till the edges. This will help you to have a nice layer. Leave it to be cooled. 
  3. Separate your eggs. Putt their whites into one bowl and yolks into another. Add sugar to the yolks and if you want you can add some more (again only a swig) vin santo at this step. Of course, if you feel it would not be a problem for you or for your guests. If you have an electric whisk, whisk this mixture on the highest setting for about 5 minutes. If you do not have one, you can also do it by your hand until all the sugar has dissolved and the yolks are pale and fluffy. Then, add the mascarpone and the zest of 1 orange. 
  4. After cleaning and drying your electric or hand whisk, whisk the egg whites with a little bit salt (a pinch is preferred) until they have become puffy. They need to be similar in terms of consistency to the yolk and cheese mixture and they should preserve their shape when you lift or leave the mixer from the bowl. 
  5. At this step, you need to use a large, metal spoon. Add a spoon of egg whites to the yolk mixture and stir slowly. Then pour the rest of the whites to the mixture and stir them all and smooth it onto your chocolate layer. 
  6. Splash the coffee (preferably fresh coffee beans grinded finely) onto the top. To use the chocolate you have left before, with using a sharp knife or a large peeler grate the chocolate. Do the same process with the half of your remaining orange (grate it finely). 
  7. Put your Tiramisu in the fridge for at least 2 hours to set. Serve and eat it cool. 

So, enjoy this delicious Italian-origin light dessert!

Türkçe Çevirisi

Tiramisu dediğimizde bile bu enfes, hafif ve şahane tatlı için ağzınızın sulandığını tahmin edebiliyoruz. Tariften hemen önce, ilk olarak size Tiramisu’nun kısaca tarihi ve geçmişi hakkında bilgi vermek isteriz.

Tiramisu kelime anlamı olarak “neşelendirmek” ya da “mutlu etmek” anlamlarına gelen İtalyanca bir sözcük. Tadını ve lezzetini düşünürsek tatlımızın kelime anlamı daha da anlamlaşıyor ve bu noktada İtalyanların çok da haksız olduğunu söyleyemeyiz sanırız. Kahve ile tatlandırılan bu tatlının yapımında, kahveye batırılmış kedi dili bisküviler kullanılıyor. 

Yaygın inanışa göre bu tatlımız ilk kez 60’lı yıllarda “Le Beccherie” ismindeki restoranda icat edilmiş. “Le Beccherie” İtalya’nın Veneto bölgesinde yer alıyor. 

Geleneksel anlamda tiramisu yapımı için sadece birkaç malzeme yeterli oluyor. Bunlar; kedi dili bisküvi, yumurta sarısı, şeker, kahve, maskarpon peyniri, kakao tozu ve tercihe göre likör şeklinde listelenebilir.

Biz bugün çoğu restoranda ya da kafede tiramisuyu kare şeklinde görsek de aslen şekli daire ya da küre hatta bazen de piramit şeklinde ve İtalya’da birçok restoranda böyle servis edildiğini görebilirsiniz. 

Modern anlamda Tiramisu çırpılmış krema, çırpılmış yumurta ya da ikisini birden barındırabilmekte. Bu yöntem tiramisuyu daha hafif, daha kalın ve köpüğümsü hale getiriyor. 

Tatlımız soğuk yeniliyor ve yine soğuk servis ediliyor.  Bizim sizinle paylaştığımız tiramisu tarifi oldukça basit. Şimdi de asıl bombayı patlatıyoruz; fazladan çikolata içeriyor! 

Servis başına beslenme oranlarını merak ediyor olabilirsiniz; 

  • Kalori %42821
  • Yağ %32.8g47
  • Doymuş yağ %21.1g105
  • Şeker %21.7g24
  • Şeker %0.3g5
  • Protein %7.4g15
  • Karbonhidrat %25.3g10
  • Lif 2g-

Bu rakamların yetişkin bir insanın alması gereken oranlar referans alınarak verildiğini söyleyebiliriz.

Yapılışı

Tiramisunun aslında İngiliz mutfağından tanıdığımız triffle’ın en havalısı olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi tiramisu Veneto’lular tarafından icat edilmiş. Kendilerinin çok fazla tatlı kültürü olduğunu söyleyemeyiz belki ama neticede tiramisu gibi klasikleşmiş bir tatlıları var. Tiramisunun en güzel yanı yapımının çok çok kolay olması. Asıl mevzu yumuşacık olması, kahve ve kreması. Fakat bize göre; tiramisu söz konusu ise, çikolata da kahveye çok güzel eşlik eden bir tat. Tabi bazı okurlarımız çikolatayı bizim kadar sevmeyebilir. Bu durumda çikolatayı tariften çıkarmakta da özgürsünüz. Geleneksel tarifte olmayan ve bizim eklediğimiz bir başka değişiklik de yumurta beyazı eklemiş olmamız. Bunun sebebi de çırpılmış yumurta beyazı tatlıyı çok daha yumuşak, hafif yapıyor ve maskarpon peynirinden de farklı bir tat vermiş oluyor. Hazırsanız başlayalım; 

Malzemeler

  • 250 g bitter çikolata (kaliteli bir marka kullanmanız lezzet açısından tavsiyemiz) (70%)
  • 50 g tereyağı, küp küp dilimlenmiş
  • 175 g kedi dili bisküvi
  • 400 ml kaliteli ve tercihen ısıtılmış kahve
  • vin santo or ya da bir başka tatlı şarap
  • 4 yumurta (tercihen büyük boy) 
  • 100 g pudra şekeri
  • 750 g maskarpon peyniri
  • 2 portakal
  • Birkaç taze kahve çekirdeği (tercihen iyi öğütülmüş)

Method

  1. İlk olarak, çikolatanızı nasıl benmari usulü eriteceğinizi size tarif etmekle işe başlıyoruz. Bunun için cam bir kaseyi, içerisinde kaynamış su olan bir tencerenin üzerine koyun ve suyun özellikle ılık ya da fazla kaynar olmamasına dikkat edin. Bir diğer önemli nokta da kasenizin tencere ağzına tam olarak oturuyor olması ve suya değmemesi. Bu yüzden kase genişliğini iyi ayarlamanız gerekiyor. Sonrasında çikolatanın 200 g kadarını kasenin içine elinizle parçalayarak koyun ve geri kalan 50 g çikolatayı tarifin ilerleyen kısımlarında kullanmak üzere tek parça halinde saklayın. Kasedeki çikolatayı eriyene kadar (ki yaklaşık olarak 5 dakika kadar bekletmenize tekabül ediyor) ara ara karıştırın ve birbirine karışmasını sağlayın.
  2. Çikolatanın erimesini beklerken, kedi dili bisküvilerinizi geniş ve derin bir kaba güzelce dizin. Kabınız yuvarlak ya da küre şeklinde de olabilir (yaklaşık olarak 30 cm genişlik ve 12 cm derinlik uygundur). Sonrasında sıcak ve şekerli kahvemizi dikkatlice üzerine dökelim. (Aman dikkat kahvenin bir yerinizi yakması oldukça olası). Erittiğiniz çikolatanıza dönün ve çikolataya çok küçük bir miktar vin Santo şarabı ekleyin, karıştırın ve tamamını güzelce (tercihen bir spatula yardımıyla kedi dili kekinizin üzerine yayın ve kenarlara kadar düzleştirin. Böylece düzgün bir kata sahip olacaksınız. Soğumaya bırakın. 
  3. Yumurtalarınızın sarısını bir kaseye ve beyazını başka bir kaseye ayırın. Yumurta sarılarına şeker ekleyin ve dilerseniz bu aşamada biraz daha (yine sadece bir yudum kadar) vin santo şarabı ekleyin. Tabii ki eğer sizin ya da misafirleriniz için sorun olmayacağını düşünüyorsanız. Elektrikli mikseriniz varsa karışımı en yüksek devirde 5 dakika kadar karıştırın. Eğer elektrikli mikseriniz yoksa ve el mikseri ile karıştıracaksanız ki el ile de karıştırabilirsiniz; şeker tamamen çözülene ve yumurta sarıları matlaşana ve kabarana kadar karıştırın. Daha sonra mascarpon peynirini ve 1 portakalın çeşnisini ekleyin. 
  4. Elektrikli mikser kullandıysanız onu, el mikseri kullandıysanız el mikserinizi temizleyin ve sonrasında yumurta beyazlarını bir miktar tuz (tercihen bir tutam) ile çırpın. Ta ki köpük köpük bir görüntü elde edene kadar. Yoğunluk açısından yumurta sarılarıyla hazırladığınız karışıma benzer olması lazım bu ikinci karışımın. Bir diğer önemli nokta da elektrikli mikseri ya da el mikserini kaseden kaldırdığınız zaman karışımın şeklini koruyor olması. 
  5. Bu aşamada geniş ve metal bir kaşık kullanmanız gerekiyor. Yumurta sarısı ile hazırladığınız karışıma tepeleme bir kaşık yumurta beyazı ile hazırladığınız karışımdan ekleyin ve yavaşça karıştırın. Sonrasında yumurta beyazı karışımının kalan kısmını da yumurta sarısı karışımına dökün ve tümünü iyice karıştırın. Sonrasında da çikolatalı katmanınızın üzerine düzgünce yayın. 
  6. Tercihen taze ve iyi çekilmiş olan kahve çekirdeğinden elde edilmiş olan kahveyi en üste serpiştirin. Daha önceden ayırmış olduğunuz çikolatayı kullanmak için keskin bir bıçak ya da soyucu veya rende kullanın ve çikolatayı güzelce rendeleyin. Aynısını kalan portakalınızın yarısı için de yapın ve onu da güzelce en üste rendeleyin.
  7. Hazırlamış olduğunuz tiramisuyu buzdolabına koyun ve en az 2 dakika bekletin. Bu hem tatlınızın lezzetini arttıracak hem de daha hafif tüketmenize yardımcı olacak. Soğuk olarak servis edin ve soğuk olarak yiyin. 

Bu İtalyan tatlısını tek başınıza, ailenizle ya da misafirlerinizle yerken size afiyetler diliyoruz!

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı