İngilizce Yazma (Writing) Becerilerini Geliştirmenin En Etkili Yolları


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Türkçe bir yazı yazmamız gerektiğinde bile kimi zaman zorlanabiliyoruz. Bunun sebebi konuşma dili ile yazma dili arasında bazı farklılıklar bulunmasıdır.. İş bir de İngilizce yazı yazmaya gelince bu gözümüzde daha da büyüyebiliyor. Araştırmalar da yabancı öğrencilerin İngilizce sınavlarının en çok writing (yazma) ve speaking (konuşma) bölümlerinde zorlandığını gösteriyor. Özellikle iş ve akademik hayatımızda sıklıkla writing becerilerimizi kullanmamız gerekebiliyor. Peki ya bu durumlarda nasıl etkileyici essay veya yazı yazabiliriz? Writing becerilerimizi kendimiz nasıl geliştirebiliriz? Bugünkü yazımızda işte tam bu konuya ayak basıp İngilizce yazma (writing) becerilerimizi geliştirmenin en etkili yollarından bahsedeceğiz.

Öncelikle yazı yazarken başarılı olmak için sahip olunması gerekilen bazı temel beceriler vardır. Bunlar:

  • Doğru Gramer Kullanımı
  • Konuya uygun yeterli kelime bilgisi
  • Akıcılık, okunabilirlik ve doğru üslup
  • Dildeki edat, bağlaç ve bunların kullanımına hakim olmak

1)Klişe ama Gerçek: Çok Okuyun!

Yazma pratiği yapmadan bile bolca yazı, kitap, makale okuyarak yazma becerinizi geliştirebilirsiniz. Cümle kalıplarını, kelimeleri ve ifadeleri okuyarak hafızanızda yer edindirebilirsiniz. Yazma becerinizi geliştirmek istediğiniz dilde eser okumak, kelime dağarcığınızı güçlendirecek ve sizi bilgi sahibi kılacaktır. 

2)İngilizce Dil Bilgisine Hakim Olun

Temel gramer bilgisini bilmeden İngilizce yazı yazmak çok zor ve anlamsız olacaktır. Hatalı gramer kullanımı yüzünden anlatmak istediğiniz ifade yanlış anlaşılabilir ya da hiç anlaşılamayabilir. Temel dil bilgisi kurallarını ve İngilizcedeki zaman kullanımını bilmek başta yazı yazmanız için yeterli olacaktır. Akademik bir makale ya da yazı yazmanız gerekiyorsa dil bilgisine hakim olmanız gerekmektedir. Örneğin, “Ben bu liseyi kazandım” derken “ I won this high school” derseniz hatalı bir cümle kurmuş olursunuz. “Win” fiili yerine “got into” kalıbını kullanmanız gerekmektedir. Türkçe üzerinden doğrudan çeviri yapmak her zaman doğru olmayacaktır. 

Bazen yeni bir dili öğrenirken dil bilgisi kurallarını öğrenmek size sıkıcı ve zor gelebilir. Bunun için Konuşarak Öğren’deki ders notlarını takip edebilir hatta online dersler alarak anlamadığın ya da eksik olduğun konularını tamamlayabilirsin. 

3)Kelime Dağarcığınızı Geliştirin

Yazarken bir konuyu ele aldığınızda o konuyla ilgili kullanacağınız kelimelerin anlamlarını ve kullanış şeklini bilmeniz gerekir. Gramer yani dil bilgisine hakim olmakla kelime bilgisi birbirine bağlı olan 2 temel özelliktir. Kullanılacak kelimeleri ve kullanımlarını bilmiyorsanız gramerin size bir faydası olmayacaktır. Tam tersi eğer kelime dağarcığınız geniş ve yeterli ise ancak dil bilgisi kurallarına hakim değilseniz yine yazdığınız yazı akıcı ve okunabilir olmaz. 

Örnek vermek gerekirse siz dün dişçiye gittiğinizi belirtmek istiyorsunuz ve “go” kelimesinin “gitmek” anlamına geldiğini biliyorsunuz. “I go to the dentist yesterday” derseniz cümleyi yanlış kurmuş olursunuz. Burada dil bilgisine (gramer) hakim olmanız önemlidir. “Go” yerine onun geçmiş zaman için kullanılan “went” kelimesini yani 2.halinin geleceğini bilmeniz gerekir. 

3)Günlük/ Ajanda Tutun

Practice makes perfect” (Pratik mükemmelleştirir.) sözünü çocuğumuz duymuşuzdur. Çalışmanın insanı sonunda başarıya götürdüğünü biliyoruz. Yazı yazmak da bundan farksız aslında. Ne kadar sık yazı yazmaya çalışırsak writing becerilerimizi de o kadar geliştiririz. Sürekli yazma işini bir rutin haline getirmenin en kolay yolu ise günlük tutmaya başlamaktır. Günümüzde hala yer yaşta günlük tutan, gün içerisinde ya da haftalık yaşadığı güzel veya kötü şeyleri anlatarak içini döken insanlar da var, yaşadığı anları unutmamak için not alan insanlar da. İngilizce günlük tutmaya başlamak sizin writing becerilerinizi düşündüğünüzden daha hızlı bir şekilde geliştirmeye başlayacaktır. İlk başlarda yazmaya başlamak zor olabilir. Sözlüklerden yardım alabilir, kullanacağınız cümle kalıplarına bakabilirsiniz. Daha sonra bunu bir rutin haline getireceğiniz için yardım almadan akıcı bir şekilde yazmaya başlayacak ve buna siz bile şaşıracaksınız!

4)Yazınızı Yazarken Kalem ve Kağıt Kullanın

Artık teknoloji her yerde ve yazmak için de dijitale geçmiş bulunmaktayız. Bilgisayardan yazmaya çoğumuz alışmış olsak da kağıt kalem kullanarak yazmak, writing becerinizi geliştirmek için çok önemlidir. Bilgisayar yoksa otomatik düzeltme gibi bir özellik de yok. Bu da sizi yazdığınız cümle yapısı ya da kelime ile ilgili doğru mu diye düşünmeye itiyor. Yeni öğrendiğimiz bir kelimeyi de elle yazımda ne kadar sık kullanırsak o kadar kolay kelime hazinemize giriyor.

5)Yazılarınızı Kontrol Ettirin ve Feedback Almaya Özen Gösterin

Yeni yazmaya başladığınızda writinginize çok güvenmiyorsanız İngilizcesi iyi olan birine kontrol ettirmenizde fayda var. Böylece yanlış yerleri daha kolay fark ederek düzeltmenize yardım eder. Aynı zamanda yazınıza farklı bir bakış açısıyla bakmış olur. Öğretmeniniz ya da daha iyi bilen bir arkadaşınızdan feedback almak yazım becerinizi daha kolay geliştirmenizi sağlayacaktır.

6)Edat, Bağlaç ve Kalıpları Bilin

Edat ve bağlaçlar essaylerin vazgeçilmezidir. İki uzun cümleyi birleştirmek için kullandığımız bağlaçlar hem anlatımı zenginleştirir hem de akıcı olmasını sağlar. Writinginizi geliştirmek istiyorsanız edat ve bağlaç kullanımını da öğrenmeniz gerekmektedir. Yoksa cümleleriniz kısalacak ve anlatımınız zayıf kalacaktır. 

7)Blogları kullanabilirsin!

Writing geliştirmek istiyorsan bu yazıda 7.maddeye kadar her başlığı ya aklından geçirmiş ya da düşünmüşsündür. Peki ya blog yazarak da hem yazım becerini geliştirebileceğini hem de para kazanabileceğini biliyor muydun?

Blog sayfası oluşturmak hemen gözünde büyümesin. Özel bir bilgi gerektirmeden bir blog sayfası açabilir ve yazmaya başlayabilirsin. Kolayca blog sayfanı açabileceğin bir çok platform var. Bu sayede kendin ilgilendiğin, araştırmayı sevdiğin konularda yazarak kendine yeni bir hobi edinebilirsin. Üstelik blog sayfan sevilirse reklam alıp para kazanmaya bile başlayabilirsin. Kendi blog sayfanı kurmak sana zahmetli görünürse freelancer ya da gönüllü olarak başka bir bloga başvurabilir ve onlar için yazabilirsin. Hepimiz kendimizi eksik hissettiğimiz konunun ne kadar üstüne gidersek o kadar çabuk tamamlayacağımızı biliyoruz. Siz de kendinize blog yazma ya da günlük tutma gibi sürdürülebilir basit bir hobi edinebilirseniz writing becerileriniz düşündüğünüzden çok daha çabuk gelişecektir.

Konuşarak Öğren Writing Becerilerini Geliştirmek İçin De Yanında 

Söylediğimiz gibi İngilizce yazı becerilerinizi geliştirmek için bu maddeleri uygulayabilirsiniz. Eksik olduğunuz gramer konularını Konuşarak Öğren sayfasından öğrenebilir ya da çevrimiçi online dersler alarak pekiştirebilirsiniz. Hatta online dersler sayesinde yazdığınız bir yazı ile ilgili hocanızdan feedback alabilirsiniz. Tek başınıza sıfırdan başlamak sizi korkutabilir ve çabucak sıkılmanıza sebep olabilir. Çalışmayı eğlenceli hale getirin!

Writing Becerilerini Geliştirmekle Alakalı Sık Sorulan Sorular

  • Writing becerilerimi kendi kendime nasıl geliştirebilirim?

Practice makes perfect” lafını çoğumuz duymuşuzdur. Her konuda böyle olduğu gibi writingi de geliştirmek için daha çok pratik yapmak gerekmektedir. Yazı yazmaya vakit ayırıp bunu bir rutin haline getirebilirseniz, her geçen gün writing becerileriniz gelişir.

  • Okumanın writing becerilerimin gelişmesine katkısı nedir?

Writing, reading, listening ve speaking aslında birbirini takip eden alanlardır. Listeningde dinlediğimiz ve duyduğumuz kalıpları hafızamıza alır ve speakingde konuşabiliriz. Reading yaparken de gözümüz dil bilgisine, cümle yapılarına daha çabuk alışır ve sıra yazmaya gelince bu bize büyük kolaylık sağlar.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı