İngilizceyi Nasıl Öğrenebilirim: Yeni Başlayanlar İçin 12 Faydalı Araç


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Herkesin İngilizce öğrenmek için bir sebebi vardır. Eğer siz de bu yazıyı okuyorsanız mutlaka kendinize bir hedef koymuş ve onun için çabalıyorsunuzdur. Elbette ki bir dil öğrenirken kendinize hedef belirlemek daha hızlı yol almanızı sağlar. Bazıları yurt dışına çıkmak için İngilizce öğrenmek ister. Sizde onlardan biriyseniz “Yurt dışına gitmeden İngilizce öğrenmek” adlı yazımıza göz atabilirsiniz. Bazıları ise işi gereği İngilizce öğrenmek ister. Bu demek değildir ki İngilizce öğrenmek için tek nedeniniz bu olacak. Bazen bir kitabı orijinal dilinde okumak, bazen bir filmi alt yazısız izlemek, bazen ise yeni arkadaşlar edinmek sizin için bir sebep olabilir. Bunlar kendinizi geliştirmeniz adına çok güzel şeyler. Öğrenmek için bir sebebiniz varsa sormanız gereken tek bir soru kaldı: İngilizceyi nasıl öğrenebilirim? 

Yeni bir dil öğrenirken üzerinde çalışmanız gereken 4 ana beceri vardır; dinleme, konuşma, okuma ve yazma. Bu dört becerinin her biri, bir diğeri ile bağlantılıdır. Hepsini günlük olarak uygulamak, dil öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır. Çoğu kişi, belirli becerilere çok daha fazla çaba sarf ederken diğerlerine yeterince çaba göstermeme eğilimindedir. Bir dil öğrenmek için harcadığınız her dakika değerlidir. Ancak becerilerinizi geliştirmek ya da her beceriye ayırdığınız zamanı düzenlemek size olağanüstü sonuçlar verecektir. Bu yazımızda sizlere İngilizce öğrenmek için kullanılan 12 faydalı araçtan bahsedeceğiz.

Dinleme

Öncelikle, kendinizi olabildiğince fazla bir şekilde ses materyalleri ile çevrelemeniz gerekiyor. Yabancı bir dil duyduğunuzda bu size, konuşmaya benzeyen ancak anlamı olmayan bir dil olarak gelebilir. Araştırmalara göre beynimiz, küçük yaşlarda duyduğumuz sesleri ayırt etmeye programlanmış. Öğrenmeye çalıştığınız dil, önceden duymadığınız sesler içeriyorsa, onu anlamakta ve yeniden üretmekte sorun yaşayabilirsiniz. Beyin, günlük olarak duyduğu sesleri ayırt etme yeteneğine sahiptir. Bunun aksine, geri kalan sesleri de filtreler. Yani ne kadar çok dinleme pratiği yaparsanız sesleri daha kolay ayırt edebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz dilde bolca dinleme yapmak; farklı sesleri, vurguyu ve stresi duyabilmek için çok önemlidir. Dinleme becerinizi geliştirmenize yardımcı olacak birkaç araçtan bahsedeceğiz.

Voscreen

İngilizceyi nasıl öğrenebilirim diye soruyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. Voscreen sayesinde istediğiniz zaman dinleme alıştırması yapabilirsiniz. Filmler, belgeseller, müzik klipleri ve çizgi filmlerden kısa kesitler izleyerek dinleme becerinizi geliştirebilirsiniz. Üstelik, İngilizce öğrenmeyi daha eğlenceli hale getiren bu araç ücretsiz. Basitleştirilmiş görünümü size kolay bir kullanım sunuyor.  Kullanımı ise şu şekilde:

  1. Voscreen’i bilgisayarınız ya da telefonunuzdan kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızdan giriş yapmak için buraya tıklayın. Telefonunuzdan uygulamayı indirmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.
  2. Voscreen’e üye olduktan sonra nasıl kullanmanız gerektiği ile ilgili bir eğitim karşınıza çıkacak. Dilerseniz atlayabilir, dilerseniz de adımları takip nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
  3. Önceki adımı tamamladıktan sonra ekranda bir video klip çıkacak.
  4. Video bittikten sonra size “Alt yazı kapalı” ve “Alt yazı açık” olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Videodaki konuşmayı anlamadıysanız alt yazı açık seçeneğini tercih edebilirsiniz. Eğer diyaloğu tam olarak anladıysanız alt yazı kapalı şekilde soruya cevap verebilirsiniz.
  5. Seçiminizi yaptıktan sonra ekranda tekrar iki adet çeviri seçeneği çıkacak.
  6. Size verilen sürede doğru olan çeviriyi seçerek soruyu cevaplayabilirsiniz.

Voscreen sadece videoyu göstermekle kalmıyor, ayrıca sol üst köşede filmin ismini de veriyor. Dilerseniz filmin adının yazdığı bölümden, filmin yönetmeni ve yapım şirketini de görebilirsiniz. Ayrıca, verdiğiniz her doğru cevapta puan alıyorsunuz. Böylece skor tablosundaki yerinizi görebilir, diğer kişileri geçmeye çalışabilirsiniz.

British Council

Dinleme becerinizi geliştirmek öğrendiğiniz dili daha iyi anlamanızı ve telaffuzunu geliştirmenizi sağlar. British Council sayesinde farklı milletlerden kişilerin İngilizce konuşmalarını dinleyerek dinleme becerinizi geliştirin. Hangi seviyede olduğunuzu belirlemek için site üzerindeki ücretsiz sınavı çözün. Ortalama 10- 20 dakika süren sınav toplam 25 sorudan oluşuyor. Sınav sonucunuza göre üç olası seviye var; başlangıç seviyesinden ortaya, orta seviye ve üst orta- üst. Böylece, kendinize uygun seviyeden başlayarak adım adım ilerleyebilirsiniz. Seviyeler arttıkça dinleme parçasında kullanılan kelimelerin düzeyi ve hızı artar. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz dinleme parçasının hemen altında yer alan transkriptten parçayı takip edebilirsiniz. Ayrıca, altta bulunan görevleri yerine getirerek dinlediğiniz metni ne kadar anladığınızı ölçebilirsiniz. British Council, sunmuş olduğu farklı içeriklerle sizi kısıtlamaz. Aksine, ilginizi çeken konularda dinleme yaparak genel kültürünüzü artırmanıza yardımcı olur. Buraya tıklayarak hemen dinleme pratiği yapmaya başlayın.

VOA Learning English

Hem dünya hakkında neler olup bittiğini öğrenebilir hem de İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. VOA Learning English, multimedya haber ve bilgi kaynağıdır. Ayrıca sitesinde Let’s Learn English gibi spesifik kategorilerde sundukları içerikleri dil öğrenme sürecinizde kullanabilirsiniz. Bu kategori, her hafta güncellenen genç Amerikalıların hayatlarını konu alan videolu dersleri içeriyor. Ayrıca bireysel çalışan öğrenciler için çalışma kağıtları, değerlendirmeler ve ders planları da var. Ayrıca, website üzerinden videoyu indirip daha sonra çevrimdışı olarak çalışabilirsiniz. Düzenli olarak dinleme yapmak, dil gelişimize büyük oranda fayda sağlayacaktır. Üstelik, VOA Learning English’in telefonunuza indirebileceğiniz bir uygulaması da var. Bu uygulama da sitede olduğu gibi İngilizce hikayeler, dersler ve haberler içeriyor. İçerikler günlük olarak ses ve video olacak şekilde güncelleniyor.

Konuşma

Bu, çoğu insan için edinmesi en zor olan beceridir çünkü uygulamaya koymak daha zordur. Konuşmak birçok insan için nihai hedeftir. Buna rağmen, yine de çok fazla konuşma pratiği yapmıyorlar. Konuşma, mümkün olduğunca öğrenme rutininizin bir parçası haline gelmelidir. Elbette ki her zaman gerçek bir konuşma ortamı bulamazsınız. Ancak, telaffuz pratiği yapmaya İngilizce dinleme yaparken yüksek sesle tekrar ederek başlayabilirsiniz. Hatta ayna karşısına geçip kendinizle bile konuşmanız, İngilizce konuşma becerinizi geliştirir. İngilizce düşünmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Etrafınızda olmasa bile erişim sağlayabileceğiniz birçok araç var. Tek ihtiyacınız olan şey: İnternet. Eğer internet erişiminiz varsa size konuşma becerinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz birkaç önerimiz olacak.

Konuşarak Öğren

İngilizceyi öğrenmenin en iyi yollarından biri de ana dili İngilizce olan kişilerle konuşmaktır. Yabancı bir eğitmenle konuşarak İngilizce konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz. Konuşarak Öğren size, ana dili İngilizce olan alanında uzman kişilerle konuşma imkanı sunar. Kendi başınıza öğrendiğiniz kalıpları, ifadeleri ve deyimleri pratiğe dökmek için yabancı biriyle konuşabilirsiniz. Öğrendiklerinizi doğru ve yerinde kullanabiliyor musunuz diye merak ediyorsanız uzman eğitmenden geri dönüt alabilirsiniz. 10, 20 ya da 30 dakikalık derslerden istediğiniz ders süresini seçin. Daha sonra dilediğiniz bir tarih ve saatte derse girerek konuşma pratiği yapın. Böylece, hem ana dili İngilizce olan biriyle konuşma imkanı yakalayacak hem de dinleme pratiği yapabileceksiniz.

YouGlish

YouGlish, İngilizce konuşma becerinizi geliştirebileceğiniz bir sitedir. Arattığınız kelime ya da kelime grubuna göre size örnek YouTube videoları bulur. Dilerseniz arama motorunun hemen altında sunulan üç aksandan birini seçerek istediğiniz aksandaki konuşmayı dinleyebilirsiniz. Daha sonra videoları sırasıyla izleyebilir, siz de aynı sesleri çıkarmaya çalışarak konuşma pratiği yapabilirsiniz. YouGlish, size öğrenmek istediğiniz kelimeyi bir bağlamda sunarak kelimenin doğal kullanımını görmenizi sağlar. Ayrıca o kelime ya da kelime grubunun videolardaki kullanılma sıklığını da görebilirsiniz. Eğer kullanımı az ise buradan doğal bir kullanım olmadığını çıkarmak mümkün. Üstelik, siteye üye olmanıza gerek yok. Videodaki her kelimeyi alt yazıda göreceksiniz. Bunun yanı sıra, bilmediğiniz bir kelimeye tıkladığınızda küçük bir sözlük panelini göreceksiniz. Böylece, ayrıca bir sözlüğe bakmak zorunda kalmayacaksınız. Sözlük paneli şunları içeriyor; kelimenin tanımı, eş anlamları, örnek kullanımı ve istediğiniz bir dile çevirisi. YouGlish, sağ alttaki hız butonu ile videoyu istediğiniz hızda izleme seçeneği sunuyor. Videoyu beğenmediyseniz değiştirip ilginizi çeken bir içeriği izlemenizi tavsiye ederiz. Çünkü dil öğrenimi ne kadar eğlenceliyse o adar kalıcıdır.

Google Dokümanlar

Evet, yanlış okumadınız: Google Dokümanlar. Şimdi aklınıza şu soru takılmış olabilir: Bu uygulamayla nasıl İngilizce öğrenebilirim? Ancak, şimdi size öyle güzel bir araç söyleyeceğiz ki hemen denemek isteyeceksiniz. Google Dokümanlar’ın araçlar kısmından sesle yazma seçeneğine tıklayın. Dili, İngilizce olarak ayarlayın ve konuşmaya başlayın. Çok basit olduğu için etkili olmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Günlük konuşma pratiği ile hem konuşma beceriniz gelişecek hem de telaffuzunuz. Çünkü kelimeleri düzgün telaffuz edemediğinizde sesle yazma  işe yaramayacak ve konuştuklarınızı dikte edemeyecek. İsterseniz internetten günlük konuşma için sorular bulabilir, onları yanıtlamaya çalışabilirsiniz. İsterseniz de günlük tutmak için kullanabilirsiniz. Kendinizi sınırlamayın, Google Dokümanlar’a gidin ve pratik yapmaya başlayın.

Okuma

Okuma, tıpkı dinleme gibi anlama becerilerden biridir. Ancak dinlemenin aksine takip edeceğiniz bir konuşma olmayacağı için istediğiniz hızda okuma yapabilirsiniz. Ara vererek anlamını bilmediğiniz kelimeleri sözlükten bulabilirsiniz. Hatta örnek cümlelere bakıp kelimenin kullanımlarını görmek faydanıza olacaktır. Okumak, sadece bildiğiniz kelimelerin pekiştirmeyecek ayrıca bağlamdan yeni kelimeler öğrenmenizi de sağlayacaktır. Eğer okuma becerinizin gelişmesini istiyorsanız okumayı rutin hale getirmelisiniz. Elinize geçen her şeyi okuyun; çocuk kitabı, gazete, dergi ve hatta yemek tarifleri. Bunun yanı sıra, okuma alışkanlığı edinebileceğiniz muhteşem araçlar var. Sizler için faydalı ve kullanımı kolay olanları aşağıda listeledik.

English News in Levels

English News in Levels, İngilizce okuma becerinizi geliştirebileceğiniz en iyi uygulamalardan biri. Ayrıca, aynı isimli bir de sitesi bulunmakta. Esprisi ise bir haber metnini üç farklı seviyede vermesi ve en sonunda orijinal haberi göstermesi. Uygulamayı açtığınızda karşınıza üç farklı seçenek çıkıyor; son haberler, kategoriler ve en çok görüntülenenler. İstediğiniz kategorideki bir haber metnini seçerek okuma yapmaya başlayabilirsiniz. Başlangıç seviyesinde olduğunuzu düşünüyorsanız ilk seviyeden başlayın. Bilmediğiniz kelimenin üzerine basılı tutarak çevirisini görebilirsiniz. Ayrıca tüm metnin çevirisine bakmak için haberin altındaki translation butonuna tıklayın. Böylece, metnin tamamını ana dilinizde de okuyabilirsiniz. Her seviyede farklı olmak üzere metinde kalın yazılmış kelimeler var. Bu kelimeleri not alıp daha sonra tekrar edebilirsiniz. Beğendiğiniz haberleri sağ üst köşeden yıldızlayıp kaydedebilirsiniz. Üstelik, her metnin üst kısmında haberin sesli hali mevcut. Okumanızı yaparken dilediğiniz hızda dinleyerek kelimelerin telaffuzunu öğrenmeniz de mümkün.

ReadTheory

Read Theory, her yaş ve yetenek düzeyi için çevrimiçi okuma etkinlikleri sunan güçlü bir eğitim aracıdır. Öğrencilerin bireysel yetenek seviyelerine uyum sağlar ve onlara ihtiyaçlarına uygun binlerce beceri geliştirme alıştırması sunar. ReadTheory, binden fazla okuduğunu anlama metni ve sorusu içermektedir. Bu içerikler on iki sınıf düzeyine eşit olarak bölünmüştür. Her sınıf düzeyinde toplamda 100 kısa sınav bulunmaktadır. Öncelikle, siteye kaydolduktan sonra karşınıza sekiz soruluk bir ön test çıkacak. Bu, yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir ve yanıtlarınıza göre soruların zorluk derecesi değişecektir. Bu ön test, ara vermeden bir oturuşta tamamlanmalıdır. Ön testi bitirmeden çıkmak, bir dahaki sefere baştan başlamak zorunda kalmanıza neden olacaktır. Bu yüzden, bitirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın ya da daha sonra vakit ayırın. Kullanıcılarına eğlenceli içerikler sunan ReadTheory, okuma becerinizi geliştirme fırsatı sunar. Siz de bu fırsatı kaçırmak istemiyorsanız buraya tıklayarak yeni dünyalar keşfedebilirsiniz.

International Children’s Digital Library

International Children’s Digital Library, farklı dillerde çocuk kitapları barındıran bir internet sitesi. Eğer başlangıç seviyesindeyseniz ve İngilizceyi nasıl öğrenebilirim diye merak ediyorsanız bu site tam size göre. Başlangıç seviyesinde eğlenceli hikayeler sunan bu site, aslında bir projedir. Projenin amacı, dünyanın dört bir yanından seçkin tarihi ve çağdaş kitapları temsil eden bir kitap koleksiyonu oluşturmaktır. Sonuç olarak, İngilizcenin yanında farklı dillerde de hikayeler bulabilirsiniz. Hikayeleri okurken bilmediğiniz kelimeleri bağlamdan çıkarmaya çalışın. Eğer bağlam size yardımcı olmuyorsa o zaman sözlüğü açıp kelimenin anlamına mutlaka bakın. Anlamını hatırlamakta güçlük çektiğiniz ya da bilmediğiniz kelimeleri küçük bir deftere not alın. İnternet, dil öğrenimi konusunda size birçok avantaj sunar. Bu fırsatı kullanmaktan kaçınmayın. Not aldığınız kelimeleri, yukarıda bahsettiğimiz YouGlish  sitesinde aratın. Böylece hem kelimenin cümle içindeki doğal kullanımını görecek hem de telaffuzunu öğreneceksiniz.

Yazma

Voltaire’in güzel bir sözü var: Yazmak sesin resmidir. Dil öğreniminde bu sözün doğruluğunu görebiliyoruz. Bir bakımdan yazmak, ağır çekimde konuşmaya benzer. Cümle doğru olana kadar, kelimeleri bulmak ve cümleyi kurmak için istediğiniz kadar vakit harcayabilirsiniz. Aslında bu, konuşma becerisinde olmayan bir avantaj. Tabii ki, anlama becerileriniz yeterince gelişmezse anlatma becerileri de gelişmez. Dil becerileri birbiri ile bağlantılıdır. Kelime öğrenmeden yazamaz, dinlemeden de konuşamazsınız. Öncelikle bir şeyler öğrenip daha sonra üretme aşamasına geçmelisiniz; tıpkı bebeklerin yaptığı gibi. Her şeyin bir adımı olduğu gibi yazmaya da ileri seviyeden başlayamazsınız. Eğer kendinizi zorlarsanız çabuk sıkılabilirsiniz. Alışveriş ya da yapılacaklar listelerini İngilizce yapmaya başlayın. Sosyal medyada komik bulduğunuz ya da ilginizi çeken içeriklere İngilizce yorum yazın. Yazmayı eğlenceli hale getirmek için size çok güzel önerilerimiz var. Yazma konusunda ilerlediğinizi düşündüğünüzde günlük tutun veya mesajlaşacak arkadaşlar edinin. Siz de İngilizceyi nasıl öğrenebilirim diyorsanız aşağıdaki araçlara bir göz atın. 

Grammarly

İngilizce yazı yazarken doğruluğundan emin olamıyorsanız bu uygulama sayesinde rahat edeceksiniz. Google Chrome mağazasında eklentisini bulabileceğiniz Grammarly’nin telefon uygulaması da var. Eklentiyi bilgisayarınıza yüklediğinizde otomatik olarak telaffuz ve imla hatalarını düzeltiyor. Böylece hata yaptığınızda anında fark edeceksiniz. Örneğin, bir word dosyasında ya da mail atarken kolaylıkla hatalarınızdan kurtulabilirsiniz. Facebook ya da Google hesabınız üzerinden kolay bir şekilde üyelik oluşturabilirsiniz. Amerikan, İngiliz, Avustralya ve Kanada İngilizcesi olmak üzere dört farklı aksan seçeneği var. İstediğiniz aksanı seçerek o şekilde düzeltme alabilirsiniz. Ayrıca, Google Play Store üzerinden Grammarly uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz. Sitede olduğu gibi üyelik oluşturarak giriş yapın. Add Grammarly Keyboard butonuna tıklayarak klavye kurulumunu gerçekleştirin. Telefonunuzu yeniden başlattıktan sonra kullandığınız klavyede otomatik olarak Grammarly düzeltmelerini göreceksiniz.

My Diary

Yazma becerisi de diğer beceriler gibi kademe kademe ilerliyor. Akademik yazılar yazmak istiyorsanız öncelikle basit günlük konularda yazma alıştırması yapmalısınız. Günlük tutmak, hem fikirlerinizi aktarabilme hem de yazma becerinizi geliştirmek için çok önemlidir. Eğer siz de yazdıklarımı birisi bulur diye günlük tutmaktan çekinenlerdenseniz bu uygulama tam size göre. My Diary, Google Play Store üzerinden kolaylıkla indirebileceğiniz bir uygulama. Artık, İngilizceyi nasıl öğrenebilirim diye sormanıza gerek yok. Günlük olarak bu uygulamaya girip yazma pratiği yaparak İngilizcenizi basit bir şekilde geliştirin. Ayrıca, uygulama size çeşitli seçenekler sunuyor. Böylece, yazmayı çok daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin, o günkü modunuzu seçebilir, günlüğün arka planını değiştirebilirsiniz. Başkalarının görmesinden çekiniyorsanız günlüğünüze şifre koyabilirsiniz. Buraya tıklayarak telefonunuza hemen indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hemingway Editor

Kimse yazar olarak doğmaz, hele ki yabancı dilde yazı yazmak pek de kolay olmayabilir. Ancak, günlük pratikle her şey mümkün. Basit ama güçlü cümleler kurmak istiyorsanız Hemingway Editor bu konuda size yardımcı olacaktır. Temel düzenlemeleri belirleyerek özgün ve kaliteli metinler oluşturmanıza fayda sağlar. Hemingway; çok karmaşık, uzun veya aşırı yoğun ifadeleri tespit etmek için farklı renkler kullanır. Ayrıca, kaldırmanız gereken gereksiz zarflar ve karmaşık kelimeler de vurgulanır. Fiili aktif kullanmanız gereken yerde pasif kullanırsanız sizi uyaracaktır. Hemingway’in ücretsiz sürümünü çevrimiçi arayüz üzerinden kullanabilirsiniz.

İngilizceyi Nasıl Öğrenebilirim Hakkında Sık Sorulanlar

1. Evde İngilizceyi nasıl öğrenebilirim?

Doğru yöntemleri kullanarak evde İngilizce öğrenmek, düşündüğünüzden çok daha kolay. Eğer internetiniz varsa çeşitli siteler ve uygulamalar sayesinde İngilizce öğrenebilir ve İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçları, düzenli olarak kullanarak dil becerilerinizi ilerletmek mümkün. İstikrarlı ve düzenli çalışmayla siz de İngilizce öğrenebilirsiniz.

2. İngilizce öğrenirken nelere dikkat etmeliyim?

İngilizce öğrenirken dört temel beceriden haberdar olmalısınız. Peki, bu beceriler nelerdir? Dinleme, konuşma, okuma ve yazma. Sadece tek bir beceri üzerinde çalışma yaparsanız bunun dil öğreniminize pek katkısı olmayacaktır. Bu temel dört becerinin her biri birbiriyle bağlantılıdır. Okuma ve dinleme, anlama becerileri olarak bilinirken; konuşma ve yazma, anlatma becerisi olarak sınıflandırılmıştır. Okuma yapmadan yazı yazamayacağınız gibi dinlemeden de konuşma becerinizi geliştiremezsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı