Joker Filminin İngilizce ve Türkçe Özeti


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Joker/Todd Philips

Drama/Crime/Thriller – 2h 2m

The second movie that we want to mention is Joker which is an American psychological thriller. Todd Philips (director) co-wrote the story of Joker. 

The star of the movie, Joaquin Phoenix, acts the previous years of the main evil character of Batman series, Joker in the movie. The audience see the psychological change of the character. This role gave Phoenix the title of “the best actor” in the 2019 Academy Award. However, some writers criticized the movie because it promoted crime. Still, there are so many fans, too. 

The year of the movie is 1981. The main character, Arthur Fleck is a comedian who could not catch the chance to be famous or successful. He just feels the failure all the time. 

He lives with his mother, and he also works as a party clown. In that time, Gotham City that he had lived in, is a crime city and it is full of unemployment.

Another issue about Arthur is his medical condition. Because of this condition, he laughs suddenly inappropriate times or places. He also suffers from society that reacts to his condition.

A group of bully attacks him in an alley and after that, his co-worker Randall gives him a gun for protecting himself.

Meanwhile, Arthur meets his neighbor Sophie Dumond who is a single mother. He really likes her and invites her to his new stand-up show.

 

Arthur is invited to a hospital to entertain children there. While he was doing his job, his gun is dropped from his pocket. When his friend Randall tells management, that Arthur brought a gun with himself, management fires Arthur.

In the subway, Arthur feels very bad without a job and he sits on his seat with his clown make-up. Three drunk Wayne Enterprises businessman beats him in the subway. He shot them with his gun; two shots are self-defense and one is executed. The owner of the company that three dead businessmen worked for; Thomas Wayne, is also a billionaire and mayoral candidate. After the murders, Wayne calls “clowns” the people who are jealous of the successful ones.

 

Sophie, the neighbor and new girlfriend of Arthur, attends his comedy show but it does not go well. Someone who records the show sends the poor part of Arthur to the comedian and talk-man; Murray Franklin whose also Arthur admires. Franklin shows Arthur’s poor comedy clips and mocks him and Arthur wins a popularity.

 

Meanwhile, Arthur finds a letter which is written by Penny, his mother to Thomas Wayne and the letter tells that Arthur is the illegitimate son of Wayne. Arthur goes to Wayne Manner to learn the truth however; he just met the little son of Thomas; Bruce Wayne. Alfred, the family butler of Wayne’s, do not accept Arthur and asks him to leave. 

 

Then somehow Arthur learns that Penny is not his real mother and also Thomas is not his real father. This truth shocks him, and he gives up taking his medicine. He kills Penny. 

Then, Arthur enters Sophie’s flat to see her and to tell her everything, but Sophie is scared and tells him to leave. The audience understands that the other Sophie scenes were just delusions of Arthur. 

 

After that, Arthur goes for preparing to the talk-show of Murray because he is invited. When he backs home, his co-workers come to him and one of them is Randall. Arthur kills Randall but he lets the other one go because the other co-worker always treats him well. 

 

When the show time comes, Arthur asks Murray to introduce him as Joker which is a nickname that Murray used for him to mock previously. 

He starts to tell awkward and morbid jokes and then he confesses train murder. Arthur kills Murray on the show on the air. Police arrested him. 

On the other hand, Wayne’s family is in an Alley and we see that Mr. and Mrs. Wayne are killed in front of their son, Bruce. The ambulance which takes them crushes into the police car of Arthur and frees him. 

 

As the last scene, we see Joker in the Arkham which is a mental illness hospital, talking to his psychiatrist and tells her that she would not understand him. Then he runs from the orderlies leaving bloodied footprints behind him…

Joker/Todd Philips

Dram/Suç/Gerilim – 2sa 2dk

Değinmek istediğimiz bir diğer film ise, bir Amerikan psikolojik gerilimi olan Joker. Yönetmen Todd Philips Joker hikayesini yeniden yazmış. 

Filmin yıldızı Joaquin Phoenix, filmde Batman serilerinin baş kötü karakteri Joker’in geçmiş yıllarını, yani aslında Joker oluşunu anlatıyor. İzleyici, karakterin psikolojik değişimini izliyor. Bu rol Phoenix’e 2019 Oscar ödüllerinde en iyi aktör unvanını kazandırdı. Fakat pek çok eleştirmen filmi, şiddeti haklı göstermesi gerekçesiyle eleştirdi. Yine de hala birçok hayranı bulunuyor. 

Film 1981 yılında geçiyor. Ana karakter olan Arthur Fleck, başarılı ya da ünlü olma şansını yakalayamamış bir komedyendir. Sürekli başarısızlığı tadar ve bir türlü işinde tutunamaz. 

Arthur annesiyle birlikte yaşamaktadır ve ayrıca parti ya da ufak gösterilerde palyaçoluk yapmaktadır. Yaşadığı şehir olan Gotham ise, oldukça pespaye bir haldedir ve adeta bir suç ve işsizlik yuvasıdır. 

Filmde bir diğer dikkat çekici nokta ise Arthur’un sağlık durumu. İlaç kullanmasını gerektiren psikolojik rahatsızlığı bulunan karakterimiz, olur olmaz yerlerde ve zamanlarda gülmeye başlamaktadır. Dolayısıyla da toplumun tepkisini çekmektedir. Hatta bu tepkilere istinaden birkaç sahne de izleyiciye gösterilmektedir. 

Arthur bir ara sokakta birkaç kabadayının saldırısına uğrar ve o günden sonra iş arkadaşı Randall, kendisini koruyabilmesi için Arthur’a bir silah verir. 

Bu sırada Arthur, komşusu Sophie Dumond ile tanışır. Sophie, çocuğuyla yaşayan bekar bir annedir. Arthur Sophie’den gerçekten de hoşlanır ve onu stand-up gösterisini izlemeye davet eder. 

Bir hastaneye çocukları eğlendirmek için davet edilmesi üzerine, işini yaparken cebindeki silah düşer. İş arkadaşı Randall ise bu durumu çalıştıkları yerdeki müdürlerine iletir ve müdür yanında silah taşıdığı ve hatta bu silahla bir çocuk hastanesine girdiği için Arthur’un işine son verir. 

Metroda Arthur kendini çok kötü hissetmektedir, çünkü işten atılmıştır ve bu onun tek gelir kaynağıdır. Yüzünde hala palyaço makyajı bulunuyordur. Wayne Şirketleri’nde iş insanı olan üç sarhoş o gece metroda Arthur’u rahatsız ederler. Onu aşağılayıp alay ederler ve hatta itip kakarlar. Buna dayanamayan Arthur üçünü de cebindeki silahla vurur; ikisi nefsi müdafaa için ve biri sadece öldürmek için. Yüzünde palyaço makyajı olduğu için Arthur’un kimliği belirlenemez fakat halk kahramanı ilan edilir zira öldürülen üç iş insanının çalıştığı şirketin sahibi Thomas Wayne bir milyarderdir ve halk arasında bu cinayet adeta kapitalizme ve işsizliğe bir başkaldırı niteliğinde yorumlanır. Öyle ki, insanlar Arthur gibi yüzlerine palyaço maskesi takarak eylemler yaparlar. Thomas Wayne ise cinayetlerin ardından, başarılı olan insanları kıskanan kişilerin ancak palyaço olabileceğini söyler. 

 

Arthur’un hem komşusu hem de kız arkadaşı olduğunu izlediğimiz Sophie, Arthur’u izlemek için komedi gösterisine katılır fakat işler Arthur’un umduğu gibi gitmez. Şakaları komik bulunmayan ve aşağılanan adamın gösterisi, bir başka izleyici tarafından kayda alınarak, Arthur’un da hayranı olduğu komedyen ve talk show sunucusu Murray Franklin’e gönderilir. Murray ise Arthur’un başarısız ve zavallı göründüğü videoları programda yayınlayarak Arthur’la alay eder. Bu yüzden de Arthur’un bilinirliği artar. 

Bu sırada Arthur, annesi Penny tarafından Thomas Wayne’e yazılmış ve Arthur’un Wayne’in gayri meşru çocuğu olduğunu iddia eden bir mektup bulur. Gerçeği öğrenmek için Wayne malikanesine gider ve orada Thomas’ın oğlu Bruce ile karşılaşır. (Sonraki serilerde Batman olarak göreceğimiz Bruce Wayne’in ta kendisi). Ailenin kahyası Alfred ise Arthur’un girmesine izin vermez ve ondan gitmesini ister. 

Bir şekilde Penny’nin gerçek annesi olmadığını ve hatta akıl hastası olduğunu, Thomas ile hiçbir ilgisi bulunmadığını öğrenen Arthur, şok üzerine şok yaşamaktadır. Artık ilaçlarını almayı bırakır ve Penny’yi öldürür. 

Arthur sonraki sahnelerden birinde Sophie’nin dairesine girer ve ona her şeyi anlatmak ister. Çok üzgün ve mutsuzdur. Fakat Sophie ondan korkar ve evinden çıkıp gitmesini ister. İzleyici de bu sahne ile o zamana kadarki tüm Sophie sahnelerinin Arthur’un halüsinasyonu olduğunu anlar.  

Daha sonra Arthur davet edildiği Murray’in programı için hazırlanmak üzere işe koyulur. Eve döndüğünde iş arkadaşları onu ziyarete gelir ve bu arladaşlardan biri de Randall’dır. Arthur kötü biri olduğu gerekçesi ile Randall’I öldürür fakat diğer iş arkadaşının yaşamasına ve gitmesine izin verir çünkü o Arthur’a karşı her zaman nazik ve iyi davranmıştır. 

Program günü geldiğinde, Arthur Murray’den kendisini “Joker” takma adı ile anons etmesini ister çünkü Murray önceki programında Arthur’un komedi show videoları ile dalga geçerken kendisinden Joker diye bahsetmiştir. Arthur ya da nam-I diğer Joker, programda hiç de komik olmayan ve hatta ürkütücü olan şakalar yapmaya başlar. Sonrasında ise metro cinayetini itiraf ederek Murray’yi canlı yayında silahı ile öldürür. Polisler kendisini tutuklar. 

Bir diğer yanda, Wayne ailesini görürüz. Wayne’ler bir ara sokakta saldırıya uğramıştır ve Bay ve Bayan Wayne oğulları Bruce’un gözleri önünde vurulmuştur. Wayne’leri hastaneye götüren ambulans Arthur’u taşıyan polis aracına çarpar ve kaza esnasında Arthur serbest kalarak kaçar. 

Son sahnede artık Joker’I bir akıl hastanesi olan Arkham’da görürüz. Joker psikiyatristi ile konuşmaktadır ve onu anlamayacağını söylemektedir. Sonrasında odasına götürülürken hademelerin elinden kaçar ve arkasında bıraktığı kanlı ayak izleri görünür…

Bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz:

Parasite Filminin İngilizce ve Türkçe Özeti

 

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı