Karabük İngilizce Tanıtımı (Kısa)


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Karabük is a province in the west Black Sea region of Turkey. According to 2017 data, its population is 244,453. The traffic code of the province is 78. It is located north of Ankara, and 115 km far from Zonguldak. The main city of the province is Karabük. The province has 6 districts which are Eflani, Eskipazar, Karabük, Ovacık, Safranbolu, and Yenice. Karabük is covering an area of 4,109 km2.

History

Karabük’s name comes from its geographic location actually. It is the combining of Kara which means black in English, and Bük which means shrubbery in English. Safranbolu, one of the districts of Karabük, is historically a very important place. UNESCO listed Safranbolu on the World Heritage list. In ancient times, Karabük was located in the area called ‘Paphlagonia’. It is known that the earliest settlement around Karabük is in the district of Eskipazar, Yazıboy village. Its history dates back to 2500 BC according to archeological researches on the area.


At an early age, the area has been home to many different empires like the Roman Empire, Frigs and Hellenistic kingdoms. After the 1071 Malazgirt War, Turks had started to settle around the Anatolia. They settled in the Eskipazar and Eflani lands mostly with the regulations of Byzantium. The area was full of Turkic tribes like Kıpçaks and Peçeneks. In the second half of the 15th century, the Ottoman Emperor Fatih Sultan Mehmet conquered the area.


Karabük was a town of Safranbolu in 1937. The area had gained importance with the opening of the Ankara-Zonguldak railway.


On 3 April 1937, with the help of Ataturk and İsmet İnönü, iron and steel factory of Karabük opened. Karabük was still a part of Safranbolu until it segregated from Safranbolu and added the territory of Zonguldak in 1953. In July 1995, Karabük became a province

Geography and climate


Karabük has a variety of climates in itself because of its geographical location. The black sea climate dominated the province generally. In the inner parts of the province, you can see the traces of the continental climate. The average temperature throughout the year is 13,2°C.


The important heights of the province are Sarıçiçek hill on the north, Aladağlar in the southwest and Bürhük hill on the east. There are river streams and plateaus around the area of Eflani. Yenice district has rugged and rough lands. There are no big plains in Karabük.


The most important river stream of the province is the Filyos river. There is no natural lake in Karabük too. 60% of the province is surrounded by forests.


Karabük’s income based on mostly its iron and steel industry. The industrialization is the cause of sudden urbanization in Karabük.


Where to visit in Karabük


The most convenient time to visit Karabük is summers or springs because of its climate. Winters are not that harsh like in the inner parts of Turkey, but summers are more appropriate with its cool and fresh air. The province has a big historical background and Safranbolu is one of the most important heritages of Turkey. The province has deep canyons and protected historical houses. There are many places to visit actually. Let’s look at some of them.

 

 

Safranbolu


Safranbolu is probably the most well-known place in Karabük. It is also the biggest district of the province. Safranbolu has attractions from all over the world because of its famous historical houses. The houses were built in the 18th and 20th century and they remained their constructions still today. Those mansions are under the protection of UNESCO. The mansions carry the spirits of Ottomans and Rums. There are also churches hamams and historical bridges that you can visit in Safranbolu. The district has a museum named Safranbolu City Museum which has the pieces from Byzantium, Rome, Ottoman and Republican periods.

Izz

et Pasha Mosque


The mosque was b
uilt by the Ottoman grand vizier Safranbolulu İzzet Pasha. It was made from cut stones in 1796. The tomb of the İzzet Pasha is also in this mosque.

Tokatlı Canyon


It is located in the Safranbolu district. It is the place where two canyons are united together. You can watch the canyon from the terrace which is 80 meters high. The terrace is made from glass and it would be a unique experience to visit there.

Hadrianapolis Ancient City


It is located 3 km far from the city center of Eskipazar district. This ancient city was an important center in Paflogonian and Roman periods. Its history dates back to 320 BC, and it is assumed that the first settlement in the area is Hittites. The ancient city has tombs, churches, water cisterns and cisterns. There are many other uncovered things about this city. For example; in written texts, it is mentioned that the city has a mint for printing money but this mint has not been found yet.

Yenice Forest


It is the largest forest in Turkey and it is located in Yenice district of Karabük. You can take a weekend trip to this forest and enjoy the beautiful air of nature. There are trekking parkours and camping areas in the forest.

 

 

Karabük, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulunan bir ildir. 2017 verilerine göre nüfusu 244,453’tür. Plaka kodu 78’dir. Ankara’nın kuzeyinde ve Zonguldak’a 115 km uzaklıkta bulunur. İlin merkez ilçesi Karabük’tür. Eflani, Karabük, Eskipazar, Yenice, Safranbolu ve Ovacık olmak üzere 6 ilçesi vardır. İlin yüz ölçümü 4,109 km2’dir.

Tarihçesi

Karbük ismi coğrafi olarak konumundan gelmektedir. Kara ve bük kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Karabük’ün ilçelerinden biri olan Safranbolu tarihi açıdan çok önemli bir bölgedir. UNESCO tarafından Dünya Hazinesi listesine alınmıştır. Eski çağlarda Karabük ‘Paflagonya’adı verilen bir bölgede bulunmaktaydı. Karabük’ün en eski yerleşim yerinin Eskipazar’daki Yazıboy köyü olduğu düşünülmektedir. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre bu bölgenin tarihi M.Ö. 2500’lere dayanmaktadır.

İlk çağlarda bu bölge, Roma, Frigler ve Helenistik krallıklar gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türkler Anadolunun dört bir yanına yerleşmeye başlamıştı. Bizansın yönlendirmeleriyle bu bölgede Eskipazar ve Eflani çevresine yerleşmişlerdir. Bu bölge Kıpçaklar ve Peçenekler gibi Türk kabileleriyle doluydu. 15. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet bu bölgeyi fethetti.

1937 yılında Karabük hala Safranbolu’un bir ilçesiydi. Ankara-Zonguldak demir yolunun açılmasıyla bölge değer kazandı.

3 Nisan 1937’de Atatürk ve İsmet İnönü’nün yardımlarıyla Karabük demir çelik fabrikası açılmıştır. 1953 senesinde Safranbolu’dan ayrılıp Zonguldak’a bağlanmıştır. 1995 Haziranında ise Karabük il olmuştur.

Coğrafyası ve iklimi

Karabük coğrafi konumu nedeniyle birçok iklimi barındırmaktadır. İlin geneline Karadeniz iklimi hakimdir. İlin iç kesimlerinde karasal iklimin etkileri görülebilir. Yıllık ortalama sıcaklık 13,2°C’dir.

Kuzeyde Sarıçiçek tepesi, güneybatıda Aladağlar, ve doğusunda Bürhük tepesi önemli yükseltilerdendir. Eflani çevresinde akarsular ve platolar bulunur. Yeniçe ilçesi ise engebeli yüksek topraklara sahiptir. Karabük’te büyük ovalar bulunmaz.

İlin en önemli akarsuyu Filyos ırmağıdır. Karabük’te doğal göl de bulunmamaktadır. İlin %60’ı ormanlardan oluşur.

Karabük’ün geliri genel olarak demir ve çelik endüstrisine dayalıdır. Endüstriyel sistemin gelişmesinin sonucu olarak Karabük kentleşmiştir.

Karabük’te nereyi gezmeli

Karabük’ü ziyaret etmek için en uygun zaman bahar ya da yaz aylarıdır. Kışları, Türkiye’nin iç kesimlerinde olduğu gibi çok sert geçmez. Yazları serin bir havaya sahip olduğu için yazın ziyaret etmek daha uygundur. Karabük geniş bi tarihi alt yapıya sahiptir. Safranbolu Türkiye’nin en onemli tarihi zenginliklerinden biridir. İl derin kanyonlara ve dünya tarafından korunmakta olan Safranbolu evlerine sahiptir. Gezilecek çok yer vardır, bunlardan birkaçından aşağıda bahsedeceğim.

Safranbolu

Safranbolu Karabük’ün en bilindik ilçesidir. Aynı zamanda ilin en büyük ilçesidir. Tarihi evlerinden dolayı dünya üzerinde dikkat çekmektedir. Bu evler 18. ve 20. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüzde de yapılarını korumuşlardır. UNESCO tarafından koruma altındadır. Konaklar Osmanlı ve Rum kültürünü taşımaktadırlar. Bu bölgede kiliseler, hamamlar ve köprüler de vardır. Safranbolu Şehir Müzesi’ni gezip Bizans, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserleri de bulabilirsiniz.

Izzet Paşa Cami

Cami Osmanlı sadrazamı Safranbolulu İzzet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tamamen kesme taşlardan yapılan bu cami 1796 yılında inşa edilmiştir. İzzet Paşa’nın mezarı da burada bulunmaktadır.

Tokatlı Kanyonu

Safranbolu ilçesinde yer almaktadır. Burası iki kanyonun birleşiminden oluşan bir bölgedir. 80 metre yükseklikte olan terastan kanyon manzarasını izleyebilirsiniz. Teras kristal camdan yapılmıştır ve buradan manzarayı izlemek eşsiz bir deneyim olacaktır.

Hadrianapolis Antik Kenti

Eskipazar şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Paflagonya ve Roma zamanlarında önemli bir merkez olmuştur. Tarihi M.Ö. 320’li yıllara dayanır ve buradaki ilk yerleşimcilerin Hitit’lerin olduğu düşünülmektedir. Antik kent mezarlar, kiliseler, su sarnıcları ve sarnıclar da bulundurmaktadır. Bu kente ait bulunmamış birçok şey de vardır. Örnek olarak yazılı metinlerde geçen para basmak için kullanılan darphane hala bulunamamıştır.

Yenice Ormanı

Türkiye’nin e büyük ormanıdır ve Yenice ilçesinde bulunur. Buraya haftasonu tatili için gidip doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Yürüyüş rotaları ve kamp alanları da bulunmaktadır.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı