Marmara Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Marmara Üniversitesi İngilizce Hazırlık Muafiyet Sınavı

Marmara Üniversitesi de Türkiye’deki diğer birçok okul gibi öğrencilerini hazırlık sınavına sokan ve İngilizce eğitim veren bir üniversite. İstanbul’daki prestijli devlet üniversitelerinden biri olması sebebi ile İngilizce eğitimini de oldukça sıkı tutuyor. Bildiğiniz üzere İngilizce’de temel beceriler dört ana kategoride sınıflandırılıyor. Bunlar okuma, dinleme, konuşma ve yazma. Bu dört temel beceriyi başardığınızda, bir dili bildiğinizi varsayıyoruz.
Marmara Üniversitesi de İngilizce eğitim verdiği bölümler için gerekli olan seviyedeki İngilizceyi ölçmek için bünyesindeki öğrencileri, okulu kazandıkları senenin başında bir hazırlık atlama sınavına sokuyor. Bu sınavın adı İngilizce Yeterlilik Sınavı. İngilizce Yeterlilik Sınavı’nın başarı ile tamamladığınızda bir sene boyunca İngilizce eğitim verilen hazırlık sınıfından muafiyet hakkı kazanıyorsunuz. Ayrıca lisans derslerini alabilecek kadar İngilizce düzeyiniz olduğunu da kanıtlamış oluyorsunuz.
Marmara Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı işitsel zekanızı ve algı kapasitenizi ölçen dinleme bölümü ve yabancı dil metinleri için gerekli olan okuma becerisini ölçen bölüm olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. MÜYYES adı verilen bu Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı İngilizce’nin yanı sıra Almanca ve Fransızca da yapılıyor. Arapça eğitim veren İlahiyat fakültesi ise bir yıl Arapça hazırlık eğitime sokuyor. Ancak bizim konumuz olan İngilizce hazırlık sınavının tarihi Marmara Üniversitesi tarafından henüz açıklanmamış. Sınavın yakın tarihte gerçekleşeceği ön görülüyor.
Yeterlilik Sınavı okuma ve dinleme bölümlerini tek oturumda tamamlıyorsunuz. Sınav oturum süresi toplamda 90 dakika. Okuma bölümü 60 dakika, dinleme bölümü 30 dakikadan oluşuyor. Okuma ve dinleme bölümlerinin her birinde 20 soru olmak üzere toplam 40 sorudan oluşuyor sınav. Sınavın tamamı test formatında yapılıyor. Her bir sorunun değeri 2,5 puan. Sınavda ilk olarak okuma bölümüyle başlıyorsunuz. Toplamda 3 okuma parçası ve her bir okuma parçası ile alakalı 6 ila 7 arasında değişmek üzere toplam 20 soru cevaplıyorsunuz. Bir okuma parçası sadece okuduğunuz anlamanızı test ederken diğer ikisi hem eşleştirme hem genel İngilizcenizi test eden sorular barındırıyor. Bunlar metinde geçen bir kelimenin eş anlamlısı gibi sorular oluyor.

Dinleme bölümü de okuma bölümü gibi 3 farklı dinleme metni ve 20 sorudan oluyor. Dinleme bölümünde toplam süreniz 30 dakika. Her bir dinleme metni ile alakalı 6 ila 8 adet test sorusundan oluşuyor. Tam olarak anlayabilmeniz ve soruları cevaplayabilmeniz için her bir metni ikişer kez dinliyorsunuz ve ardından soruları cevaplıyorsunuz. Tüm soruları cevapladıktan sonra, eğer sınav süresinin tamamını kullandıysanız, cevaplarınızı optik form tarzında bir cevap kağıdına geçirmeniz için ek olarak 3 dakika veriliyor ve böylelikle sınavınızı tamamlamış oluyorsunuz.

Marmara Üniversitesi İngilizce Kursu

Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hem öğrenciler hem de dışarıdan gelecek diğer kişiler için İngilizce kursu imkanı da tanıyor. A1, A2, B1, B2 ve C1 kurlarından oluşan kurs önce öğrencilerini seviye tespit sınavına sokuyor, sonra da onları bulundukları seviyeye göre bir programa yerleştiriyor. A1 seviyesi 2 kurdan oluşuyor ve bir kur ücreti 950 lira. Ayrıca A2 seviyesi 3 kur, B1 ve B2 de 3 kur, C1 ise 1 kur şeklinde gerçekleştiriliyor. Haftaiçi kursu gündüz Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe 09:30 – 13:20 arasında yapılıyor ve haftada 16 saat sürüyor. 5 Ekim – 26 Ekim 2020 arasında verilecek eğitime kaydolmak için Marmara Üniversitesi’nin websitesinden başvuru yapabilirsiniz.
Ayrıca, üniversitelerin hazırlık sınavlarına girecek üniversite adayları için de bir kurs düzenlenmiş. B2.3 seviyesini bitiren öğrenciler 140 saat sürecek bir eğitimden sonra C (Advanced) seviyede sertifika alabiliyorlar. Bu kursun ücreti ise 2500 lira. Kayıt olmak isteyen kişiler üniversite hazırlık sınavını daha kolay atlatmak için başvurabilir. Eğitimin uzaktan mı yüz yüze mi olacağı ise henüz kesinleşmedi.

Marmara Üniversitesi İngilizce Bölümler

İngilizce eğitim veren bölümlerin puanı Türkçe olanlara göre daha yüksek oluyor. Sebebi ise daha “uluslararası” nitelikte olmaları. Görünen o ki bir bölümün İngilizce olması o bölümü daha değerli kılıyor. Bunun sebebi ise uluslararası çalışmalar yaparken dil sıkıntısı çekmemek ve İngilizce kaynaklardan yararlanabilmek. İngilizce bilmek hem kaynak taraması açısından hem de yurtdışıyla iletişim kurabilmek açısından hayati önem taşıyor.
İşte Marmara Üniversitesi’ndeki İngilizce eğitim veren bölümler:

  • Tıp (İngilizce)
  • İlahiyat (İngilizce)
  • Mütercim-Tercümanlık (Fakülte) (İngilizce)
  • İngilizce Öğretmenliği (İngilizce)
  • Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)
  • Diş Hekimliği (İngilizce)
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)
  • Endüstri Mühendisliği (İngilizce)
  • Makine Mühendisliği (İngilizce)
  • İşletme (İngilizce)
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
  • İktisat (İngilizce)
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (İngilizce)
  • Biyomühendislik (İngilizce)
  • Sosyoloji (İngilizce)
  • Çevre Mühendisliği (İngilizce)
  • İşletme Yönetimi (İngilizce)(UOLP-ABD North Carolina Üniversitesi)(UNCW)(Ücretli)

Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği

Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, diğer İngilizce öğretmenliği bölümlerine kıyasla oldukça yüksek bir puanda. 2019 verilerine göre 93 kişilik kontenjanı olan bu bölümdeki cinsiyet dağılımı 60 kadın, 33 erkek şeklinde. 446,94672 taban puan ve 6.996 taban sıralamayla yılı kapatan Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği, ileride İngilizce öğretmeni olmak isteyen birçok gencin de hayallerini süslüyor.
Marmara Üniversitesi’nin websitesinin aradığınızı bulma konusunda biraz problemli olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, İngilizce Öğretmenliği bölümünün müfredatı sitelerinde bulunmamakta. Ancak .doc uzantılı bir şekilde sitelerine eklemişler. Bu müfredat da 2015 öncesi ve sonrası olarak ayrılmış. 2015 sonrası müfredatı sizler için aşağı koyuyorum: Eğer hazırlık sınavını geçip lisans eğitimine başlarsanız bu yıl göreceğiniz dersler şunlardır:

  • Contextual Grammar I
  • Advanced Reading and Writing I
  • Listening and Pronunciation I
  • Oral Communication in English I
  • Effective Communication

Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı

1991’de kurulan bu bölüm 2020’de faal eğitim vermemektedir. Ancak yakın zamanda bölümün tekrar faal öğrenci alması beklenmektedir. Marmara Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi içinde bulunan bölüm ileriki tarihlerde öğrencilerin taleplerine ve akademik personellerin ayarlanmasına göre tekrar faal eğitime geçecektir.
Dil sınavndan öğrenci kabul eden İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü, daha birçok üniversitede faal eğitim vermektedir. Boğaziçi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi bu üniversitelerden bazılarıdır.

Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme

Marmara Üniversitesi’nde İngilizce eğitim veren bölümlerden bir tanesi de İngilizce İşletme bölümü. 2020 yılında 95 kontenjanı olan, eşit ağırlık bölümünden elli bir bin taban sıralaması isteyen bu bölüm, eşit ağırlık okuyanların gözde bölümlerinden biri. Malum, işletme bölümü çok tercih edilen, revaçta bir bölüm olduğu için 95 kontenjanın da oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölüme de direkt olarak geçebilmeniz için Marmara Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu hazırlık sınavından (MÜYYES) 60 puan almanız gerekli.
İngilizce İşletme bölümünün güz dönemi dersleri aşağıdaki gibidir:

  • Introduction to Accounting
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  • Introduction to Business
  • Introduction to Economics
  • Introduction to Law
  • Business Mathematics
  • Social Psychology
  • Türk Dili
  • University Elective

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat

İngilizce İktisat bölümü de tıpkı İşletme gibi çok popüler, çok tercih edilen eşit ağırlık bölümlerinden biri. İşletmede de olduğu gibi bu bölümde de İngilizce önem arz ediyor. 362,32041 taban puan, 73919 taban sıralama gerektiren bölümde 70 kişilik kontenjan bulunmakta. Kontenjanın işletme bölümüne göre daha düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde hazırlık sınavını geçerseniz ilk dönem göreceğiniz dersler şu şekilde:

  • ACC1045 – Introduction to Accounting
  • ATA121 – Ataturk’s Principles and The History of Turkish Renovation I
  • BUS1011 – Introduction to Business ECON1001 – Introduction to Economics
  • LAW1001 – Introduction to Law
  • MATH1021 – Calculus I

İngilizce Hazırlık Geçme Kelimeleri

İngilizce’de yüz binden fazla kelime var. Şu anda dünyada en çok kullanılan dil olduğu için her gün yeni yeni kelimeler türetiliyor, kimisi günlük kullanıma da geçiyor. Hazırlık sınavlarında, YDS, üniversite dil sınavında, TOEFL ve IELTS gibi uluslararası sınavlarda çok çıkan kelimeler de var. Bu çok çıkan sözcükleri bilmek sınavlara girecek bir öğrenci için gerçekten çok önemli. Sizin için sınavlarda en çok çıkan kelimelerin bir kısmını bir araya getirdim. Lütfen kelime çalışırken kelimenin isim mi, fiil mi, sıfat mı, edat mı olduğuna dikkat ediniz. Zira bazı fiillere isim oldukları vakit bazı ekler gelmektedir. Cümle içinde bunları kullanırken doğrusunu bilmek en güzeli.
Existence (noun) : var oluş, mevcut olma
expect (verb) : ummak, beklemek
fatal (adjective) = ölümcül ***fatally injured : ağır yaralı, ölümcül yarası olan
fluctuate (verb) : dalgalanmak
fundamental (noun) : esas, temel
attempt (verb) : çabalamak, kalkışmak,
girişmek
improve (verb) : geliştirmek
injustice (noun) : eşitsizlik, adaletsizlik
knowledge (noun) : bilgi
mainstream (noun) : pek çok kişi tarafından kabul gören inanış veya düşünce
nervous (adj) : gergin (sınav öncesi vb..) *** nervous attack = sinir krizi
neutrality (nötraliti) (noun) : tarafsızlık (= impartiality)
notice (verb) : (1) ilan (2) fark etmek
progress (verb): ilerlemek ***in progress = devam eden, ilerlemekte olan
promote (verb): (1) terfi etmek, makamını yükseltmek (2) reklam yapmak
prompt (noun): çabuk, ivedi, acele, vakit geçirmeden (= punctual, immediate)
yield (verb): (1) ürün meyve vermek (2) ürün kazanç
virtually (adverb): hemen hemen, neredeyse (= practically, nearly, almost)
unbearable (adjective) :katlanılmaz, dayanılmaz (=intolerable)
solely (adverb) : yalnızca, sadece
rob somebody of something (verb) : birini soymak ***robbery = soygun
anticipate (verb) : ummak, beklemek
apologize (verb) : özür dilemek (apologize to someone for something)
abolish (verb): (toplumdaki tabuları) yıkmak, sona erdirmek (= do away with
deduce (verb) : sonuç çıkarmak
deteriorate (verb): kötüleşmek, kötüye gitmek
prejudice (noun: ön yargı (= bias)
demand (verb): talep etmek, gerektirmek
Bazı phrasel verb’ler: (Örnek cümleler Cambridge Dictionary’den alınmıştır)
come along : varmak, birlikte gitmek, ortaya çıkmak, gelişmek
take on üstlenmek, hal almak, işe almak
be fed up with: bezmek, usanmak
look into something = incelemek, araştırmak
Example: We’re looking into the possibility of merging the two departments.

cope with : başa çıkmak
Example: It must be really hard to cope with three young children and a job.

get along with : biriyle iyi geçinmek
Example: I don’t really get along with my sister’s husband.

put through : telefon ile bağlamak
Example: Could you put me through to customer services, please?

take to somebody : ısınmak, hoşlanmak, başlamak
Example: The two dogs took to each other immediately and started to play.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı