Mesleki Hayatta Başarısının Sırrı: İngilizce


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İngilizce öğrenmek hepimizin hayatımızın bir döneminde illa ki öğrenmek için hayalini kurduğu ve bunun için çaba gösterdiği bir süreç. Yurt dışına çıktığımızda nasıl yemek siparişi vereceğimizden tutun, konaklayacağımız otele ulaşma aşamalarına kadar gerekli olan İngilizce, sadece seyahat etme gibi durumlarda da ihtiyacımıza yarayacak bir dil değil.

İş arama süreçlerine az çok hâkim olduğunuzu varsayarak söyleyebiliriz ki, bir yabancı dili iş hayatında kullanabileceği kadar bilen birinin iş kanallarına ulaşma ve iş sahipleri tarafından işe kabul edilme ihtimalleri, yabancı dil bilmeyen herhangi birine göre çok daha yüksek. Yapacağımız işin kendine has mesleki İngilizce jargonları içermesi ya da insanlarla zaman zaman kurmanız gereken İngilizce diyalogları göz önünde bulundurursak, İngilizce öğrenmemiz kişisel gelişimimiz için kaçınılmaz görünüyor.

Özellikle günümüz dünyasında küreselleşmenin gitgide önem kazanması ve uluslararası ticaret kanallarının artması ortak bir dil konuşmayı neredeyse zorunlu hale getirmiştir. Yazılım, iletişim, sağlık, mühendislik gibi çeşitli hizmet sektörlerin yanı sıra, gıda gibi sektörlere kadar İngilizce öğrenmek ve efektif bir şekilde konuşabilmek artık çok önemli.

Peki ama ne yapmalı? Hangi yolları izlersek mesleki İngilizce konusunda yetkin bir seviyeye gelebiliriz? Bu sorularınıza vermeye çalıştığımız yanıtlar içeriğin devamında gizli. Mesleki İngilizcenizi geliştirmek isterseniz, sizi oldukça uzun bir sürecin beklediğini hatırlatmamız gerek. Aşağıda vereceğimiz tavsiyelere uyma durumunda başarıya ulaşmanız hiç de zor olmayacak. İşte karşınızda mesleki İngilizcenizi geliştirmenin en etkili yolları…

1)Mümkün Olduğunuzca Fazla Pratik Yapmaya Çalışın.

Dil öğrenmek, hayatımız boyunca devam edecek ve asla sonu gelmeyecek olan uzun bir yola eşdeğer. İngilizce öğrenmek için uğraştığınız her an yeni kelimeler, kalıplar veya bir sözcüğün farklı bir kullanım alanını keşfedeceksiniz. Tüm bunları yaparken de öğrendiğinizi unutmamak ve üstüne yeni bir şeyler ekleyerek bu yola devam etmek büyük önem taşımakta.

Yaşadığımız ülkede İngilizcenin aktif olarak kullanılmaması bizler için bir dezavantaj olarak nitelendirilebilir ancak bunu bir avantaj haline getirip önümüze bakmak da bizim elimizde. ‘’Nasıl?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Eğer yakınlarınızda aktif olarak pratik yapabileceğiniz arkadaşınız ya da ailenizden birisi varsa şanslısınız demektir. Ama yoksa da umutsuzluğa kapılmanın hiç sırası değil. Öncelikle ‘’Konuşarak Öğren’’ sitesi aracılığıyla mesleki İngilizce dâhil olmak üzere herhangi bir konuda size özel danışmanınızla rahatlıkla konuşabilir ve İngilizce anlama ve konuşma pratiğinizi her geçen gün ilerletebilirsiniz ya da bu sitedeki diğer içeriklere göz atarak da öğrenme metodu konusunda çeşitli bilgiler edinebilirsiniz.

2) İngilizce Yayın Yapan Çeşitli Kanalları Takip Edin.

İngilizce öğrenmenin en altın kurallarından biri de, öncelikle bu dili iyi anlamaktan geçiyor. Bunun için de bu dile maruz kalmak ve mümkün olduğunca sık bir biçimde bir şeyler dinlemek oldukça önemli.  Öncelikli önerimiz olarak size İngilizce altyazılı film ya da dizi izlemenizi öneriyoruz. İzlediğiniz filmleri İngilizce altyazılı olarak izlemeye çalışmanız sizi başlangıçta zorlayacak olsa da, kelime haznenize büyük katkı sağlayacağından oldukça önemli.

BBC’nin Youtube kanalında yayınlanan çeşitli video içeriklerini takip etmeniz de, İngilizce öğrenme konusunda size fayda sağlayacaktır. Mesleki İngilizcenize özel olarak bir katkı sağlamanız için ise size önerimiz; özellikle çalışmak istediğiniz iş kolu ile ilgili yayınları keşfetmek olacaktır. Genel olarak iş dünyası ilgili yayınları takip etmek de, size mesleğinizde faydalı olacak kelimeleri öğrenmek ve yeni bilgiler edinme konusunda büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

3) İngilizce Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirin.

Kitap okumak herhangi bir dili etkili kullanmak ve çeşitli kullanım kalıplarını öğrenmek için oldukça önemli. İster işinize ya da okulunuza giderken, isterseniz günü sonlandırmadan önce kısa süreli de olsa kitap okumanız, size İngilizce konusunda inanamayacağınız kadar büyük bir hâkimiyet sağlayacaktır. Okurken öğrendiğiniz yeni kelimeleri not almak ve sonra onları sık sık tekrarlamak ise öğrendiğiniz şeylerin kalıcı olması konusunda size ciddi bir etki sunacaktır.

4) Belli Durumlarda Verilen Tepki ve Kalıpları Öğrenin.

Çalışmak istediğiniz iş ile ilgili çeşitli durumlarda kullanılan cümle kalıpları söz konusu olabilir. Bunları araştırın ve öğrenmeye çalışın. Daha sonraları iş hayatına başladığınızda bu kalıpları kullanmanız gereken durumlar başınıza illa ki gelecektir. Böylesi durumlarda bu kalıpları kullanmak hem daha etkili bir iletişim kurmanıza size yardımcı olacak, hem de yabancı dil öğrenme konusunda çalışmak için ek bir motivasyon sağlayacaktır.

Ara sıra olası durumlar için vereceğiniz İngilizce tepkileri düşünmek ise, her ne kadar gülünç gelse de aslında bu, dil öğrenme konusunda doğru yolda olduğunuzun bir göstergesidir. Eğer bu çalışma metodunu henüz denemediyseniz, denemeniz sizin için uygun olabilir. Kafanızda herhangi bir sorun oluşturarak, onu çözmeye çalışın ve bunu yaparken karşınızdaki kişiyle İngilizce konuştuğunuzu ve ona verdiğiniz cevapları hayal edin. Konuşmanın içeriğinin ne olduğu çok da önemli değil. Akla gelebilecek en saçma konularda dahi olsa aksatmadan bunu yapabilirsiniz.

5) Telefonunuzu İngilizce Olarak Kullanmaya Başlayın.

İngilizceye aşina olma konusunda yapmanız gereken en etkili yöntemlerden biri de telefonunuzu İngilizce kullanmaktır. Günlük hayatta sıklıkla elimizden düşmeyen telefonunuzu bu yabancı dilde kullanmanız, kullandığınız uygulamaları İngilizce olarak kullanmanız, hem gün boyunca İngilizce kelimeler öğrenmenize, hem de özellikle yazılım sektörüyle ilgiliyseniz mesleki İngilizcenize katkı sağlar.

6) Çeşitli Kelime Ezberleme Programlarından Yararlanın.

Telefonunuza yükleyeceğiniz Duolingo, busuu, LinguaLeo gibi uygulamalar kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olurken, aynı zamanda bu uygulamalarda dinleyeceğiniz sesli içeriklerle de dinleme becerinizin artar. Sosyal medyada vakit geçireceğiniz dakikaları göz önünde bulundurursa, günde yaklaşık 15 dakika bu tarz kelime programlarını kullanmak için oldukça az gibi görünse de aslında yeterli bir süre. Ancak bu ufak sürenin, geri dönüp baktığımızda İngilizce konuşma ve anlama aşamalarımıza etkisini anlamak hiç de zor olmayacaktır.

7) Alanına Uygun Olan Bir Sözlük Edinin.

Kendinize ait bir İngilizce sözlüğünüz olduğunu tahmin edebiliyoruz, bunun dışında aynı zamanda ulaşmak istediğiniz kelimenin anlamına da internet sayesinde rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Ancak genel İngilizce sözlüklerde tıp, mühendislik, yazılım gibi pozitif bilimlerin ya da psikoloji gibi sosyal bilimlere de özgü terimlere genellikle rastlayamayız. Bu sebeple çalışmak istediğimiz iş kolu ya da mesleğimiz ne olursa olsun, onunla ilgili terimlerin yer aldığı bir sözlük satın almamız çalışma aşamamızda da, ileri dönemlerde çokça işimize yarayacaktır.

İşletme alanında çalışmak istiyorsanız ve bunun için İngilizce öğreniyorsan “Oxford İşletme ve Yönetim Sözlüğü’’ başta olmak üzere çeşitli yayınlara mensup kaynakları da satın alabilirsiniz. Pazarlama, satış, işletme stratejisi, vergi, şirketlere yönelik tabirlerin yer aldığı bu tip sözlüklerin, internet ortamında yer alan halleri de mevcut.

Hukuk gibi sosyal bilimler ağırlıklı olarak çeşitli Türkçe tabirler içerse de, literatürde evrensel olarak kullanmamız gereken ve dilimize yerleşen yabancı kökenli pek çok kelime söz konusu. Tıp, yazılım, mühendisliğin çeşitli alanları iş kolları için ise pek çok basılı kaynak bulabileceğiniz gibi, dijital ortamda da sayısız sözlük, kitap ve makaleler bulabilirsiniz. Üstelik bu sözlükler sadece İngilizce kavramları açıklamanın yanında, diğer dillere çeviri olarak da karşımıza çıkabilir. Örneğin; İngilizceden Almancaya çevrilen herhangi bir kaynaktan yararlanmak, iki dilde de mesleği bilgiyi artırmak konusunda etkili bir araç olabilir.

Mesleğe özel sözlükler ve kaynak kitapları, ülkemizde sahaflardan, İngilizce yayınlar satan çeşitli kitabevlerinden veya internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Burada önemli olan aramak istediğiniz kaynak konusunda ihtiyacınıza bağlı olarak hareket etmeniz. Çünkü araştırdığınız andan itibaren karşınıza sayısız basılı ve dijital sürümde yer alan kaynak olduğunu göreceksiniz.

8) Kendini Geliştirmek İstediğin Alanla İlgili Kaynaklar Okuyun.

Bir önceki maddede bahsettiğimizin bir devamı olarak, işinizle ilgili kaynaklar ararken, sayısız makale, deneme ya da haber metinleriyle karşılaşacaksınız. İlk önce ne tarz metinler okumak istediğinize karar vererek, ona göre araştırmalara başlamanız; sizi olası bir bilgi kirliliğinden koruyacaktır. Moda blogları, burç yorumları, spor haberleri  ya da güzellik dergileri okumak elbette eğlenceli olabilir, üstelik bu içerikler de İngilizce kelimeler ve çeşitli yaşam tarzlarını keşfetmenize de büyük katkı sağlayacaktır. Ancak amacınız mesleki İngilizce konusunda ilerlemek ise, bu tarz içerikleri okumanız size pek de bir şey katmayacaktır. Çalışmak istediğiniz alan her ne ise, onunla ilgili dergileri ve çeşitli yayınları keşfetmeniz ve bunlara ek olarak iş dünyasıyla alakalı çeşitli yazılar okumanız kendinizi geliştirmeniz konusunda size daha çok yardımcı olacaktır.

Eğer bir içerik sorumlusu olarak çalışıyorsanız güncel son eğilimleri takip etmeniz için ‘’Chief Content Officer’’ dergisini okumak isteyebilirsiniz. Ya da benzer biçimde teknoloji ve bilgisayar üzerine çalışmalar yapan biriyseniz ‘’Wired Magazine, Computer World, MIT Technology Review’’ gibi kaynaklar size harika okuma deneyimleri vaat etmektedir. Bu kaynakların basılı hallerine ulaşamazsanız da üzülmeyin, hepsinin dijital hallerine erişmeniz bilgisayar ortamında sadece bir tık uzağınızda.

Eğer yabancı ölçekli bir firmada çalışmak istiyorsanız ‘’Global Trade Review, International Trade Magazine’’ gibi kaynaklardan da yararlanabilirsiniz. Bahsettiğimiz tüm bu kaynakların sosyal medya hesaplarına da erişim sağlayarak, sizler için hazırlanmış çeşitli içerikleri inceleyebilir, böylelikle yabancı dilinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Tüm bu kaynaklara ek olarak yeni arayışlarınız devam ediyorsa da, dergi gibi kaynaklardan ziyade bloglara da yönlenmenizi öneririz. İnternet üzerinden yaptığınız mesleğinizle ilgili aramalarda ulaşacağınız yeni bloglar ufkunuzu genişletmenize de yardımcı olur. Ayrıca, ‘’FluentU’’ sitesinin Mesleki İngilizce bloğu sayesinde işletme ve yönetim alanında yepyeni kelimeler öğrenebilirsiniz. Bu site yabancı dil öğrenmek isteyen herkese çeşitli videolar ile yardım etmekte; aynı zamanda mesleki İngilizcelerini geliştirmek isteyen tüm dil öğrencilerine yardımcı olmak için düzenli olarak yeni makaleler yayınlanmaktadır.

Aynı zamanda Google üzerinden erişim sağlayacağınız Google Academic sayesinde ilginiz olan meslek dalıyla ilgili yeni makalelere erişebilirsiniz. Yine Google üzerinden size yardımcı olabilecek bir diğer uygulamaya geldi sıra: Google Alert. Her gün mail adresinize ilgi alanınıza göre yeni içerikler ve videoların gelmesine yardımcı olan Google Alert sayesinde, hiçbir araştırma yapmadan bari sadece bir kez giriş yapmak ve ilgi alanınızı seçmekle sayısız alternatife kolayca ulaşabilrsiniz. Son olarak bahsedeceğimiz bir diğer araştırma kanalı ise: Feedly. Feedly’yi mesleğinle ilgili makaleleri düzenlemek, okumak ve hatta paylaşmak için kullanabilirsiniz. Feedly’e benzer bir diğer internet sitesi ise akademik metinlerin paylaşıldığı Academia olarak kabul edilebilir. Bu iki site üzerinden hangi makalelere erişim sağlarsanız, daha sonraları yine aynı tarzda farklı içeriklere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

9) İş Alanınızla İlgili Podcastleri Keşfedin ve Dinleyin.

İngilizce podcastler dinlemek, hem günlük İngilizce hem de mesleki İngilizce dinleme becerilerinizi geliştirmenin hızlı ve kolay erişilir bir yoludur. Günlük konuşmalarla ilgili birçok İngilizce procast bulabileceğiniz gibi, biraz araştırmanın sonucunda kariyerinize de katkı sağlayacak çok sayıda podcastler bulabilirsiniz.

BBC’nin hazırladığı BBC Podcasts’in yanı sıra; English Class 101, Better at English gibi siteler aracılığıyla birçok ses kaydına ulaşabilirsiniz. Bunların yanında British Council tarafından hazırlanan Professionals Podcast’te ise iş ilişkilerinden tutun da, biyoloji bilim dalına dair kelimelere kadar pek çok konuya yer vermektedir. Bahsettiğimiz tüm podcastler aracılığıyla, gerçek hayattan kesitler, etkileyici sunumlar ya da çeşitli meslek dallarına dair küçük tüyolar dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda sözcük listesi, dinleme egzersizleri, ilgili bir makale ve ses dosyasının deşifrelerine de ulaşabilirsiniz. Kısacası podcastler, İngilizcenizin gelişmesi için her anlamda oldukça yararlı kaynaklar.

Tüm dünya genelinde podcastlerin popülerliği her geçen gün artmakta ve her geçen gün dinleyebileceğimiz yepyeni yayınlar karşımıza çıkmaktadır. Hangi mesleği yapıyor olursanız olun, ister insan kaynakları elemanı, isterseniz bir biyomedikal mühendisi olun kesinlikle sizin ilgi alanıza göre bir podcast mutlaka bulacaksınız.

10) İnternette Bulabildiğiniz Sektör İle Alakalı Konferansları İzleyin.

Eğer katılım gösterme imkânınız varsa mesleğiniz ile ilgili gidebileceğiniz tüm uluslararası konferanslar sizinle aynı fikirleri paylaşan, benzer düşünce yapılarına sahip insanlarla tanışmak onlarla biraz olsun İngilizce konuşma alıştırması yapmak için harika fırsatlar sunmaktadır. Söz konusu konferansların, eğitimlerin araştırmalarını internet üzerinden yapabilir ve isterseniz onlara katılmak için başvuru yapabilirsiniz. Sizin için yurt dışına çıkmak biraz maliyetli olabilir ve kendinizde oraya gitmek için yeterli gücü bulamayabilirsiniz. Ancak size önerimiz, fırsatını bulduğunuz anlarda kesinlikle bu alternatifi bir göz önünde bulundurmanız.

Ancak hayır ben en zahmetsiz ve uygun şekilde tüm bu seminerlere ulaşmak istiyorum diyorsanız da, size önerimiz internet üzerinden sesli ve görüntülü eğitimler, seminerler ve sunumlar yapılan ‘’webinar’’ lara katılmanız.  Endüstri, ticaret, yazılım gibi birçok dalda kendi alanında uzman isimler, çeşitli konularda internet seminerleri düzenlemektedir. Bu seminerlere katılarak mesleki İngilizcenize katkı sağlamanız söz konusu. Aynı zamanda bazı kullanıcılar, söz konusu seminer ya da eğitimleri daha sonraları izlenmeleri için kaydetmekte ve internet kullanıcılarının hizmetine sunmaktadır. Google+ Hangouts, Skype, Adobe Connect başta olmak üzere çeşitli uygulamalar yapılan tüm internet seminerlerine , arama motorları üzerinden yaptığınız kısa araştırmalar sonucunda rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İngilizce öğrenmenin bir çırpıda halledilebilen bir şey olmadığının farkındayız. Ancak bu içeriğimizde sizlere bir yol haritası çizmeye çalıştık. Sizin de yapmanız gereken bu içeriğimizden faydalanarak mesleki İngilizce öğrenme sürecini başlatmanız. Elinizden geleni yaptığınız takdirde başarılı olacağından hiç şüpheniz olmasın.  Mesleki İngilizce becerilerinizi geliştirmek, biraz zor ve sıkı çalışma gerektirir ama buna değecektir!

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı