Netflix İzlerken İngilizcenizi Geliştirin


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Film ve dizi izleyerek İngilizcenizi geliştirmek ister misiniz? Eğer bu soruya cevabınız evetse, tam olarak doğru yerdesiniz. İngilizce öğrenmeye merak sarmış birçok kişi, kendini yoğun bir gramer eğitimine tabi tutarak yanlış bir yol izler. Aslında öğrenme yolculuğunuz ne kadar eğlenceliyse o kadar akılda kalıcı olur. Medya araçları günümüzde, yediden yetmişe herkes tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Önemli olan nokta ise bu medya araçlarını etkili ve faydalı şekilde kullanmaktır. Örneğin sosyal medyada İngilizce bir yazı gördüğünüzde ekranı kaydırmak yerine kendinizi biraz motive edip o yazıyı okumaya çalışmak ve bilmediğiniz kelime varsa anlamına bakmak sizi bir adım öne taşır. Diğer yandan, sevdiğiniz bir diziyi izlerken dublaj yerine orijinal alt yazı tercih etmek de sizi dil gelişimizde bir adım öne taşır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi medya araçlarını kullanmak değil, etkili kullanmak önemlidir. İngilizcenizi geliştirmek için yola çıktıysanız ve bu süreçte eğlenmeyi de ihmal etmem diyorsanız Netflix tam size göre!

Netflix Nedir?

Netflix, çevrimiçi ve çevrimdışı birçok dizi ve film bulabileceğiniz bir yayın hizmetidir. Diziden filme, animeden belgesele yüzlerce içeriği reklamsız olarak izleyebilirsiniz. Üstelik birçok dilde alt yazı seçeneği de dilinizi geliştirmede çok yardımcı olacak. 

İngilizce Alt Yazı Mı Türkçe Alt Yazı Mı Tercih Etmeli?

Tartışılan konulardan birisi de İngilizce alt yazı mı Türkçe alt yazı mı tercih edilmelidir sorusudur. Eğer siz de bu ikilemde kaldıysanız, yazının devamında size harika bir öneri sunacağız. Öncelikle, şunu bilmek gerekir: İngilizce bir diziyi Türkçe alt yazı ile izlerseniz bir süre sonra yalnızca yazıya odaklanıp konuşulanları kulak ardı edeceksiniz. Bu durumda, İngilizce dinleme beceriniz gelişmeyecek ve sadece Türkçe alt yazı tercih ettiğiniz için kelimelerin nasıl yazıldığını da göremeyeceksiniz. 

Diğer yandan, eğer bir dizi ya da filmi İngilizce alt yazı ile izlerseniz ve seviyeniz yeterli değilse sık sık sözlüğe bakma ihtiyacı hissedeceksiniz. Böylece bir süre sonra sıkılacak ve izlediğinizden zevk alamayacaksınız. O zaman iki seçenek de yardımcı olmayacaksa ne yapmam gerekiyor diye bir soru aklınızda belirebilir. Bunun için size şahane bir Google Chrome uzantısı önereceğiz: Language Learning with Netflix.

Language Learning with Netflix Nedir?

Language Learning with Netflix, bir Google Chrome uzantısıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, Netflix izlerken dil öğrenme sürecinde size yardımcı olacaktır. Basit bir şekilde Chrome’a ekleyip ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bu muhteşem uzantı sayesinde ikilemde kalmayacaksınız. Türkçe alt yazı mı yoksa İngilizce alt yazı mı diye düşünmeyeceksiniz. Çünkü seçtiğiniz iki dil, otomatik olarak izlediğiniz diziye ya da filme ekleniyor. Language Learning with Netflix, öğrenmek istediğiniz dili kendi başınıza geliştirebileceğiniz, bunu yaparken de eğlenebileceğiniz bir imkan sunuyor. İngilizcenizi istediğiniz bağlamda, özgün bir dile sahip yüzlerce dizi ve filmle geliştirebilirsiniz. 

 Şu sırayı takip ederek kullanmaya başlayabilirsiniz:

  1. Arama motoruna “Chrome Web Mağazası” yazıp aratın.
  2. Çıkan linklerden ilgili olana tıklayın.
  3. Açılan sitede uzantılar bölümünden “Language Learning with Netflix” adlı uzantıyı bulun.
  4. “Chrome’a ekle/ Add to Chrome” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

 

Yukarıdaki sırayı takip ederek uzantıyı eklediyseniz Netflix’inize otomatik olarak bağlanacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta, farklı tarayıcı kullanmadan Chrome üzerinden Netflix’e girmek.

Language Learning with Netflix İle Neler Yapabilirsiniz?

1.Açma/kapama butonu sayesinde eklentiyi istediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Daha sonra yeniden aktif hale getirebilirsiniz.

2. Hedef dildeki ve ana dilinizdeki alt yazıları eş zamanlı olarak görebilirsiniz.

3. Bilmediğiniz kelimelerin üzerine tıkladığınızda o kelimenin çevirisini görebilirsiniz.

4. Ekranın sağ tarafındaki akan alt yazılar ile alt yazılara genel bir bakış atabilirsiniz.

5. Akan alt yazı bölümünün sağ üst köşesindeki “export/ dışa aktar” butonu ile alt yazıların çıktısını alabilirsiniz.

6. Videonun alt bölümünden ayarlar butonuna tıklayın. Hedef dilinizi, ikinci dilinizi, video hızını ve yazı stilini değiştirebilirsiniz.

7. Ana dilinizdeki alt yazıyı kapatabilir, daha sonra alt yazının üstüne fareyi getirerek açılmasını sağlayabilirsiniz.

8. Daha sonra çalışmak istediğiniz kelimeleri, kalıpları ve cümleleri sağ panelden yıldızlayarak kaydedebilirsiniz. Ayrıca Excel formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Sizin de yukarıda gördüğünüz gibi Google Chrome’un Language Learning with Netflix uzantısı ile birçok şey yapabiliyorsunuz. Açma-kapama butonu sayesinde istediğiniz zaman eklentiyi kapatabilirsiniz. Ayrıca alt yazıyı gizle özelliği ile dilediğinizde ikinci alt yazıyı kapatabilirsiniz. Örneğin izlediğiniz dizinin ilerleyen bölümlerinde konuya iyice hakim oldunuz. Dilinizin çoğu yerde yeterli olduğunu düşünüyorsunuz. İkinci alt yazıyı ufak bir hareketle kapatarak diziyi izlemeye devam edebilirsiniz. Anlamadığınızı düşündüğünüz yerde fareyi alt yazının üzerine getirerek alt yazıyı aktif edebilirsiniz.

Sözlük paneli sayesinde, anlamını bilediğiniz bir kelimenin Türkçe karşılığına bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra sözlük paneli şunları da içermektedir: kelimenin fonetik olarak okunuşu, kelimenin türü, telaffuzu ve örnek cümleler. Dahası, dışa aktar/export butonunu kullanarak tüm bölümün alt yazılarını Türkçe ve İngilizce karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz. Ayrıca, isterseniz alt yazıların çıktısını alabilirsiniz. Son olarak, cümleyi veya kalıbı yıldızlayarak daha sonrası için kaydedebilirsiniz. Bunun için alt yazının hemen yanındaki yıldız simgesine tıklayabilirsiniz. Diğer bir seçenek olarak sağ taraftaki akan alt yazı panelini kullanabilirsiniz. Bu şekilde, günlük yaşamda kullanılan kalıpları çok daha kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

İngilizcenizi geliştirmek için izleyebileceğiniz dizi ve filmler

THE CROWN

İngiliz Kraliyet ailesini duymayanınız yoktur. Hem siyasi hem de aile içi magazinsel olayları, hiçbir dönemde gündemden düşmez. The Crown, Kraliçe II. Elizabeth’in hükümdarlık dönemini anlatan bir dizi. Kraliçe’nin nasıl iktidara geldiğini ve ailesi ile olan ilişkilerini detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz. Diziyi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği, gerçek hikayelere dayanıyor olması. The Crown, şu ana kadar toplamda 4 sezon çekilmiş ve 40 bölüm yayınlanmış. Siz de tarihi dizileri seviyorum diyenlerdenseniz mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Dizi, İngiliz tarihi ve kültürü hakkında birçok ögeyi barındırıyor. İngilizce öğrenen biri olarak size, Kraliçe 2. Elizabeth’in İngilizcesini anlamak hiç de zor gelmeyecek. Ayrıca, diziyi dikkatli bir şekilde takip ederseniz İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesinde farklı olan çeşitli kelimeleri görebilirsiniz. Eğer İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi Arasındaki Farklar nelerdir diye merak ediyorsanız, linke tıklayarak bu konu hakkındaki blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

NAILED IT!

Nailed it adlı Netflix serisi, daha önce mutfak tecrübesi olmayan kişilerin birbirleriyle yarıştığı uluslararası bir yemek programıdır. Sunuculuğunu Nicole Byer ve Jacques Torres yapıyor. 2018’de yayınlanmaya başlayan program şu ana kadar 5 sezon çekilmiş ve toplam 46 bölümden oluşuyor. Program, internetten buldukları pasta tariflerini yapmaya çalışan insanların başarısızlığından esinlenilmiş. Yemek pişirme becerisi zayıf olan üç amatör kişi mükemmel yapılmış pastaları yeniden yapmaya çalışıyor. Gerçeğine en benzeyen pastanın sahibi on bin dolarlık ödülü alıyor. Amatörler 35 dakikalık süre boyunca iki yarışmaya katılıyor. “Baker’s choice” adlı ilk bölümde yarışmacılara kendilerine sunulan üç pastadan birini seçiyor ve benzerini yapmaya çalışıyor. Bu bölümün galibi altın şef şapkası takıyor ve özel bir ödül alıyor. “Nail It or Fail It” adlı ikinci bölümde yarışmacılar, kendilerine verilen 2 saatlik sürede bir pastayı yeni baştan yapıyor. Her bir yarışmacının jüri üyelerinin birinden 3 dakikalık yardım almak için kullanabileceği bir panik butonu var. Yarışmanın sonunda jüri üyeleri, yapılan pastaları tat ve sunuma göre değerlendirip birinciyi belirliyor. Eğer siz de böyle yarışmaları seviyorsanız keyif alarak İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.

FRIENDS

Friends, 90’lı yıllarda hayatımıza girmiş olmasına rağmen hala popülerliğini koruyan bir dizi. Dizinin ilk bölümünün yayınlanmasının üzerinden çeyrek asırdan fazla geçmiş. Buna rağmen İngilizce dizi denildiği zaman akla ilk gelenler arasında. Friends, Manhattan’da yaşayan 6 yakın arkadaşın gençlikten yetişkinliğe geçtikleri eğlenceli dönemlerini anlatan bir durum komedisi. Karakterlerimizden Ross ve Monica birbirine zıt iki kardeş, Joey ve Chandler aynı evi paylaşan iki arkadaş, Phoebe bugüne denk görebileceğiniz en hayalperest kişi ve Rachel ise kendi düğününden kaçan ve hayatın gerçeğiyle yüzleşen eski şımarık zenginlerden. Dizi birkaç bölümü hariç Central Perk adlı kafede ve karakterimizin evinde geçiyor. İçinde çok fazla günlük hayatta kullanılan kalıplar barındırdığı için dil gelişiminizde önemli derecede bir etkiye sahip olacaktır. Bölümlerin kısa olması ve bölümlerde jest ve mimiklerin sıklıkla kullanılması, hem sizi sıkmayacak hem de bir süre sonra alt yazılara bağlı kalmanızı önleyecektir. Komedi dizilerini siz de seviyorsanız mutlaka bir göz atmanız gerekir. 

RICK AND MORTY

Gülmeye hazır mısınız? Animasyonları seviyorsanız, Family Guy ve The Simpsons gibi dizilere alışıksanız, Rick and Morty’nin kesinlikle onlardan çok farklı olduğunu göreceksiniz. Rick and Morty, kompleks bilim kurgu ve komedi türünü en iyi şekilde harmanlamış. Dizinin her bölümü yaklaşık olarak  22 dakika sürüyor. Dizinin ana kahramanları adından da anlaşılacağı gibi Rick ve Morty. Dizi, bir bilim insanı olan Rick ve onun torunu olan Morty’nin maceralarını konu alıyor. Rick, boyutlar arası yolculuk yapabilen biri ancak aynı zamanda da bir alkolik. Kolayca manipüle edilebilen ve iyi huylu biri olan Morty, aslında iyi bir dinleyici ve dedesinden aldığı yönergeleri çok iyi bir şekilde takip edebiliyor. Alkolik Rick ise pervasız, nihilist davranışları ve karamsar kişiliği ile evrendeki her şeyi bilen bir havaya sahip. Üstelik kolayca anlayabileceğiniz bir İngilizceye sahip. Siz de bu ikilinin maceralarını izlemek isterseniz vakit kaybetmeyin deriz. 

BRIDGERTON

Yine bir eski zaman dizisiyle karşınızdayız. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki bu dizide kullanılan kelimeler biraz daha ileri seviye olduğu için dil öğrenmeye yeni başlayanlar biraz zorlanabilir. Diziye gelecek olursak, Julia Quinn’in Bridgerton adlı kitap serisinden uyarlanmış. Bridgerton adlı kraliyet ailesinin hayatına odaklanıyor. 1. sezonu 8 bölümden oluşan ve orijinal bir Netflix dizisi olan Bridgerton, Netflix’te top 10 listesine girmeyi başardı. Dizi, 19. yüzyıl İngiltere’sinde genç kızların balolara giderek kendi taliplerini bulmaya çalıştığı bir dönemde geçiyor. Bridgerton ailesinin en büyük kızı Daphne’nin ve ilgiden bunalmış olan Hastings Dükü Simon Basset arasında geçen romantik dramayı ele alıyor. Göz alıcı kostümlerden şatafatlı mobilyalara kadar her şey dönemin estetiğini çok güzel yansıtmış. Ayrıca Londra’da geçen dizi, tam bir dedikodu kazanı. Bu, her ne kadar mecazi bir tabir olsa da gerçekten öyle. Çünkü dizide Lady Whistledown adlı gizemli bir kişi var. Lady Whistledown, baloda kimin bakışları kimin üstünde olduğundan kimin sahtekarlık yaptığına kadar her şeyi yazıya dökmeye çok hevesli. Bu durum, kişilerin şehirdeki sosyal statüleri oldukça etkiliyor. Eğer diziyi izleyecek olursanız İngiliz aksanının güzel bir kullanımını göreceksiniz. Ayrıca İngiliz kültürünü ve tarihini farklı bir bakış açısıyla izleme imkanınız olacak.

HOTEL TRANSYLVANIA

Hotel Transylvania, 4 filmden oluşan bir animasyon komedi serisi. Şu ana kadar toplam 4 film çıkmış ve bunların üçünü Netflix üzerinden izleme şansınız var. Film, genel olarak baskıcı bir baba olan Count Dracula ve kızı hayalperest Mavis arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Adam Sandler’ın seslendirdiği Count Dracula’nın, canavarların konaklaması için işlettiği bir oteli var: Hotel Transylvania. Dracula’nın kızı Mavis 118 yaşına basacak. Dışarıdaki o yıllarca ayrı kaldığı dünyayı artık görmek istiyor. Büyük olasılıkla 118 yaşın, insan yaşındaki karşılığı 18. Bu da demek oluyor ki güzeller güzeli Mavis artık bağımsız bir birey olacak. Ancak önünde tek bir engel var; evden ayrıldığı anda deli insanların onu öldüreceğini savunan babası, Count Dracula. Filmin ana karakterlerinden biri de Johnny lakaplı Jonathan Loughran. Karakterimiz maceracı, eğlenceli ve konuşkan kimliğiyle öne çıkıyor ve Count Dracula’nın kızı Mavis’in gönlünü çalıyor. Ayrıca filmdeki güzel noktalardan birisi de önceden tanıdığınız canavarları görmeniz: Frankenstein, Bigfoot, The Invisible Man… Filmde görüyoruz ki insanlar canavarlar hakkında ne düşünüyorsa filmde bu durumun tersini görüyoruz. Aslında canavarlar da insanları korkunç yaratıklar olarak görüyor. Farklı bir bakış açısını İngilizce öğrenerek görmek isterseniz bu eğlenceli animasyon serisine hemen başlayabilirsiniz.

Konuşarak Öğren ile İngilizcenizi Geliştirin

Dizileri, filmleri, belgeselleri izlediniz ve artık kritik yapmak istiyorsunuz. O zaman Konuşarak Öğren’i hemen ziyaret edin ve seçtiğiniz bir tarihte ana dili İngilizce olan bir eğitmenle İngilizce pratik yapma imkanını kaçırmayın. Üstelik, altı ve on iki aylık paketlerde büyük indirim sizi bekliyor. Skype üzerinden günlük sadece 10, 20 ya da 30 dakikanızı ayırarak seviyenize uygun derslerle İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Size hizmet veren profesyonel eğitmenimiz, ders esnasında kendinizi geliştirebilmeniz için not alır. Her dersin sonunda aldığı notları ve önerilerini sizinle paylaşır. Ayrıca, sitemizdeki panel üzerinden gelişiminizi siz de takip edebilirsiniz.

Netflix ile İngilizce Geliştirme Hakkında Sık Sorulanlar

1) Netflix izleyerek İngilizcemi geliştirebilir miyim?

Evet, geliştirebilirsiniz. Bir dili öğrenmek için sadece gramer yetmez. O dilin doğal ortamında nasıl kullanıldığını görmeniz de gerekir. Öncelikle size uygun seviyede bir içerik seçmelisiniz. Eğer zorlu olandan başlarsanız bu motivasyonunuzu kırabilir. İçeriği seçtikten sonra hem eğlenerek hem de öğrenerek dizi, film ya da belgesel izleyebilirsiniz. Kullanılan kalıpları not almak ve tekrar etmek İngilizcenizi geliştirebilmeniz için çok iyi bir yöntem. Üstelik “Language Learning with Netflix” adlı Google Chrome eklentisi sayesinde her zaman sözlüğe bakmanız gerekmez. Bu eklentinin size sunduğu olanaklarla İngilizcenizi geliştirebilir, daha akıcı hale getirebilirsiniz.

2) İngilizce alt yazı mı Türkçe alt yazı mı tercih etmeliyim?

Birçok kişinin kararsız kaldığı bu konuda size çok güzel bir önerimiz var: Language Learning with Netflix. Chrome mağazasından edinebileceğiniz bu eklenti sayesinde artık bu ikilemden kurtulabilirsiniz. Bu Chrome eklentisi ile aynı anda hem İngilizce hem de Türkçe alt yazıyı görebilirsiniz. Ekranın sağ panelinden akan alt yazıları önceden görebilirsiniz. Ayrıca size sunduğu sözlük sayesinde alt yazıdaki bir kelimeye tıkladığınızda o kelimenin çevirisine ve örnek cümlelerine bakabilirsiniz. Eğer ben artık alt yazısız da izleyebiliyorum ama bazen anlayamıyorum diyorsanız onun için de bir çözüm var. Alt yazıyı kapat özelliği ile alt yazıyı blurlayabilir, fareyi üstüne getirdiğiniz anda aktif hale getirebilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı