Tıp Dünyasını Konu Alan Dizi ve Filmler


açık mavi arka plan üzerinde konuşarak öğren logosu, tıp dünyasını konu alan dizi ve filmler yazısı, doktor vektörel çizim
Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Kimimiz sağlıkla ilgili dizileri ya da filmleri izlemeyi çok severiz, kimimizin ise okuduğu bölüm sağlık alanında olduğundan bu tip konular ilgimizi çeker. Fakat sonuç her ne olursa olsun, bu tarz dizileri ve filmleri izlemek oldukça keyifli ve izleyenlere güzel dakikalar yaşatabiliyor. Sizler için hazırladığımız bu içerikte tıp dünyasını konu alan dizi ve fimleri derledik. Bu filmlerin ve dizilerin konuları ise beyazperde.com sitesi üzerinden alınmıştır. Hazırsanız arkanıza yaslanın ve size en uygun dizi ya da filmi seçin.

Tıp Dünyasını Konu Alan Diziler

House MD

O, biraz gıcık… Fazlasıyla huysuz ve aksi. Ayrıca bencilliğe övünen bir ağrı kesici bağımlısı. Ama işinin ehli bir doktor, tanı koyma ustası, hatta bir deha. O, Gregory House. Sağ bacağındaki aksaklık nedeniyle, koltuk değneği kullanması bile karizmasını zedelemiyor, bilakis puanını artırıyor.

Çok zeki, çözemeyeceği hasta vakası hemen hemen yok gibi. Ama bir yandan hastaları iyi ederken, diğer yandan ekibinde beraber çalıştığı uzman doktorların psikolojilerini allak bullak etmekten de hiç çekinmiyor. Öyle ki onların özel hayatlarına karışacak kadar da küstah. Ama sayılı gönül ilişkisinde de çuvallamaktan öteye geçemiyor. Gregory House medikal drama tarihinin gelmiş geçmiş en imrenilen karakteri olma ünvanını kimselere kaptırmıyor.

Grey’s Anatomy

Seattle Grace Hastanesi’nde yeni bir gün, yeni bir sabah, yeni ameliyatlar, kurtarılması gereken hayatlar, düşler ve umutlar…

Farklı tıp fakültelerini yeni bitirmiş 5 stajyer doktor adayı Meredith, Cristina, Izzie, Alex ve George zorlu bir eleme sınavını geçerek, prestijli bir eğitim hastanesi olarak ün salan Seattle Grace’in cerrahi departmanında stajyerlik programına kabul edilmiştir. Önlerindeki bir sene boyunca, cerrahi bölümünün en başarılı doktorlarından olan Uzman Dr. Bailey’in (Nazi) gözetiminde, doktorluğun her yönünü yaşayan stajyerler hastanenin karmaşasının yanında aşk ilişkilerinde de yeni heyecanlar ve bocalamalarla tanışacaklar.

Pek çok Altın Küre ve Emmy ödülüne sahip dizi, ilk sezonundan itibaren sadece Amerika’da değil yayınlandığı her ülkede televizyon reytinglerini alt üst ediyor.

The Good Doctor

Shaun Murphy, otizm ve savant sendromu olan genç bir cerrahttır. Prestijli bir hastanenin cerrahi birimine katılmak için sessiz, sakin bir ülkeye taşınır. Dünyada yalnız olan ve çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta zorlanan Shaun, iş arkadaşlarının kendisinden şüphelenmemeleri için onlara değişik tıbbı hediyeler verir. 

Shaun Murphy’nin hastanedeki hayatını konu alan dizinin oyuncu kadrosunda Freddie Highmore, Richard Schiff, Hill Harper, Nicholas Gonzales, Chuku Modu ve Irene Keng yer alıyor.

The Resident

Gerçekten dahi olan bir doktor, ilk gün boyunca idealistik genç bir doktora rehberlik eder. Hastanede olan biten iyi aynı zamanda kötü şeyleri de ona gösterir. Hayatlar kurtarılabilir ya da ölümler olabilir; ancak beklentilerin yıkılacağı kesindir.

Senaristliğini Amy Holden Jones, Hayley Schore ve Roshan Sethi’nin yaptığı dizinin oyuncu kadrosunda Matt Czuchry, Bruce Greenwood, Emily VanCamp, Manish Dayal, ve Shaunette Wilson yer alıyor.

ER

Yıllardan 1994, Chicago’daki County General Hastanesi’nin acil servisi her gün olduğu gibi travma vakaları ile boğuşuyor. John Carter, Dr. Mark Greene, Dr. Susan Lewis, Dr. Doug Rossve Carol Hathaway ile yola çıkan ER’ın hastane koridorlarını 15 yıldır onlarca doktor aşındırdı.

Televizyon tarihinin en uzun süreli hastane dizilerinden olan ER, her bölümünde doktorların iç dünyasını, insancıl öykülerini ve ilişkilerini beyaz ekrana taşıdı. Dizinin son sezonu, hayranlarına güzel bir sürpriz yaparak eski ekibi yeniden bir araya topladığı bir final ile veda etti.

Call the Midwife

1950’lerde Londra’da hemşirelik yapan Jennifer, Nonnatus Evi denilen rahibelerin ve rahibe olmayan hemşirelerin beraber yaşadıkları yerde çalışmaktadır. Manastırda çalışanlar, bisikletleriyle çevredekilerin sağlık sorunlarına koşmaktadır. Tabii bir numaralı sağlık olayı doğumdur ve dizinin adı da buradan gelmektedir.

Chicago Med

Chicago PD ve Chicago Fire’ın kardeş dizisi olan Chicago Med, adı üzerinde bir medikal drama dizisi. Başrollerinde Oliver Platt, S. Epatha Merkerson, Laurie Holden, Nick Gehlfuss ve Yaya Dacosta gibi isimlerin bulunduğu Chicago Med, kentin en yoğun çalışan hastanelerinden birinde geçen hikayeleri anlatıyor.

Code Black

Ülkenin en yoğun çalışan Acil Servis birimlerinden birindeki kaos halindeki hasta-doktor hikayelerini anlatan Code Black, Ryan McGarry’nin ödüllü hastane belgeselinden ilham alınarak geliştirildi. McGarry’nin yapımcılar arasında da bulunduğu dizinin kadrosunda Marcia Gay Harden, Bonnie Somerville, Raza Jaffrey, Luis Guzman gibi isimler yer alıyor.

The Knick

Antibiyotiğin henüz keşfedilmediği ve ölüm oranlarının yüksek olduğu 1900’lerde geçen dizi, New York’taki Knickerbocker Hastanesi’nde yaşananları konu ediyor.

Do No Harm

Beyin Operatörü Dr. Jason Cole’un hayatı yaşadığı çoklu kişilik bozukluğu nedeniyle zindan olmaktadır. Gündüzleri başarılı bir cerrah olarak ameliyatlarını yaparken, her gece aynı saatte alt benliği ortaya Ian Price çıkar. Ian tehlikeli bir adamdır ve en tehlikelisi de Jason’ın sabah uyandığında, gece yaptıklarını hatırlamamasıdır.

Emily Owens, M.D

Tıp fakültesinden yeni mezun olan Emily Owens, okul günlerinin geride kaldığını düşünerek rahat bir nefes alırken, yeni çalışmaya başladığı Denver Memorial Hastanesi’ndeki günlerin liseden farksız olduğunu anlar. Lisedeyken hiç sevmediği Cassandra ve Emily’nin hep çok hoşlandığı Will de aynı hastanede çalışmaktadır. Hastalar, işteki arkadaşlar, aile, özel hayat derken Emily kendini tam bir kaosun içinde bulur.

Heartbeat

Başrollerinde Melissa George ve Dave Annable’ın bulunduğu Heartbreaker, Dr. Alex Panttiere isimli karakterin, kalp cerrahisi alanındaki birkaç kadın doktordan biri oluşunun ve yaşadıklarının hikayesini anlatacak. Alex Panttiere karakteri için, Dr. Kathy Magliato’nun gerçek hayat hikayesinden esinlenildi.

A Gifted Man

Ölen eşinin birdenbire kendisine görünmeye başlamasıyla hayatı değişen Doktor Michael Holt, bu durumu bir rahatsızlık olarak değerlendirip kendisine çeşitli testler uygular. Çıkan sonuçlara göre sapasağlamdır ve bütün bunları yaşamasının herhangi bir hastalıkla bir alakası yoktur. Michael’ın kardeşi Christina bunun bir çeşit hediye olduğuna inanmakta ve Michael’ı da ikna etmeye çalışmaktadır.

Michael bu durumu kabullendiğinde, hayatı hiç beklemediği şekilde değişecek ve her zamankinde gizemli bir hal alacaktır.

Black Box

Elizabeth Black çok ünlü bir doktor, bir nörologdur. Ama hayatı hiç de dışarıdan göründüğü gibi değildir. Çünkü o bir bipolar ve bunu sakladığı birçok kişi vardır. Dizinin başrolünde Elizabeth Black karakteri ile Sherlock Holmes’te de yer almış olan Kelly Reilly var.

Coma

Robin Cook’un aynı adlı romanından 1978’de beyazperdeye de uyarlanan Coma, bu kez küçük ekranda. Ridley ve Tony Scott’ın yapımcılığında hazırlanan dört bölümlük mini dizide; çalıştığı hastanedeki hastaların, sıradan ameliyatlar sırasında komaya girmesinin arkasında başka bir neden olduğunu düşünmeye başlayan Sarah Wheeler’ın konunun üzerine gitmesi üzerine yaşananları anlatıyor.

Tıp Dünyasını Konu Alan Filmler

Wit

Edebiyat profesörü bir kadının kansere yakalanmasının ardından başına gelenlerin anlatıldığı Wir isimli film, klasik bir dram filmi olarak nitelendirilse de aslında oldukça farklı ve bir o kadar da etkileyici özelliğe sahip. Hastanın zaman zaman kameraya bakarak iletişim kurması ise filmi gerçekçi kılan önemli detaylardan biri. Senaryosunu başrol oyuncusu Emma Thompson’ın yazdığı yönetmenliğini ise Mike Nichols’ın yaptığı 2001 yapımı film, aslında Margaret Edson’ın aynı adlı oyununun uyarlamasıdır. 

Patch Adams

Robin Williams’ın başrol olduğu Patch Adams filmi, doktor olmayı bir tutku haline getiren ve bu mesleğe aşık olan herkesi etkileyecek nitelikte. Günümüzde ülkemizde bazı fakültelerde tıp ve psikoloji öğrencilerine izletilen 1998 yapımı bu filmi izlerken çok etkileneceğinizin garantisini verebiliriz.

Girl, Interrupted (Aklım Karıştı)

Winona Ryder’ın güzelliğini ve Angelina Jolie’nin Oscar kazandığı performansını görmek için bile izlemeye değer olan bu film 1999 yılında gösterime girmiştir. 18 ay zihinsel hastalıkları tedavi eden bir merkezde kalan Susanna Kaysen’in anılarını temel alan film, psikiyatriye ilgi duyanları da heyecanlandıracak cinsten.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Guguk Kuşu)

En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere beş dalda Oscar alan 1975 tarihli film, sistemin çok önemli bir eleştirisi olarak kabul edilmektedir. Zihinsel çeşitli hastalıkları konu almakla birlikte, çekimlerinin de Oregon’da bir akıl hastanesinde yapıldığı bu film Ken Kesey’nin çok satan romanından uyarlanmıştır.

Lorenzo’s Oil (Lorenzo’nun Yağı)

Filmin gerçek bir hikayeden esinlendiği senaryosunda, böbrek üstü bezleri, sinir sistemi ve testisleri etkileyen nadir bir sinir sistemi bozukluğu olan adrenolökodistrofi (ADL) hastalığı anlatılmakta ve bu hastalığa yakalanan bir çocuk ve onun ailesinden bahsedilmektedir. 1993 tarihli, dönemin kült filmi hem sağlıkla ilgili bilgiler verdiğinden öğretici hem de bir dram filmi olduğundan etkileyicidir. 

The Doctor

1991 yapımı filmde William Hurt, özellikle kendi ailesine karşı soğuk ve duygusuz davranan Kaliforniyalı bir kalp cerrahını canlandırmaktadır. Aynı şekilde hastalarını da insan olarak değil, birer sayı olarak gören doktorun hikayesi gerçek hayatta bir cerrah olan Ed Rosenbaum’un anıları ve hastalarla olan ilişkisinden bahsedilmektedir.

Awakenings (Uyanışlar)

Robin Williams ve Robert De Niro’nun başrollerini paylaştığı 1990 yapımı film, tıp dünyasında yapılan klinik araştırmanın heyecanını tasvir etmesi nedeniyle tıp öğrencilerinin favorisi olarak kabul edilmektedir. Üstelik filmin hikayesi ise Oliver Sacks isimli bir doktorun otobiyografik romanından uyarlandığı için gerçekçi ve ilgi çekicidir.

Something The Lord Made (Tanrıyı Oynayanlar)

Alan Rickman ve Mos Def’in başrollerini paylaştığı HBO filmi, tıp dünyasında ırk kavramının bir etkisi olmadığını ve bu algının kırılmasını anlatmak amacıyla siyahi bir kalp doktorunun hikayesini anlatmaktadır. Film, ders kitaplarında anlatılmayan bir öncü olan Vivien Thomas’ı anarken, Alfred Blalock’la olan karmaşık ilişkisini ve ortaklığını da konu almaktadır.

M*A*S*H 

Çekilmiş tüm sağlık konulu filmleri düşündüğümüzde muhtemelen en ünlü filme geldi sıra. Bir Robert Altman klasiği olan bu film, Kore Savaşı sırasında Mobil Ordu Cerrahi Hastanesi’nde konuşlandırılan bir tıbbi ekibin hikayesini anlatmaktadır. Bu film, aynı zamanda en eğlenceli savaş karşıtı yapımlardan biri kabul edilmektedir. 

The Diving Bell And The Butterfly (Kelebek ve Dalgıç)

Gerçek hayatta yaşanmış olan bir olayın senaryolaştırıldığı film, büyük bir başarı ve azmin hikayesini ele almaktadır. Film, Fransız Elle dergisinin genel yayın yönetmeni Jean-Dominique Bauby’nin geçirdiği beyin kanaması nedeniyle vücudunun felç olmasını ve ardından sadece gözlerini kırparak kitap yazmasından bahsetmektedir.

 

Bu yazı da ilginizi çekebilir;

İngilizce Geliştirmek İçin Diziler

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı