TUS Hazırlık Süreci


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

TUS Nedir?

TUS, tıp fakültesi eğitimi içerisinde uzmanlık eğitiminin olmaması sebebiyle tıp alanında uzmanlık eğitimi almak isteyenlere yapılan bir sınavdır. TUS, Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın yaygın olarak kullanılan kısaltılmış halidir. TUS ’un bir diğer açılımı ise Tıpta Uzmanlık Eğitimine giriş sınavıdır. Her iki açılım da genel olarak kullanılmaktadır. Tıp fakültesi eğitimini alarak alanında uzman olmak isteyenlere yapılan TUS, Türkiye’deki en zor sınavlardan biri olarak bilinmektedir. TUS yılda iki kez olmak koşuluyla Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır. TUS’ta yeterli puanı alıp belli başarı düzeyine ulaşan bireyler, kendi tercihlerine göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde veya Adli Tıp Kurumu’nda uzmanlık eğitimlerini alabilirler. Böylelikle, eğitimini tamamlamış kişiler uzman doktor unvanını alırlar. Bir doktor eğer alanında uzmanlaşmak ve uzman doktor unvanını almak istiyorsa, bunun yolu sadece Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’ndan (TUS) geçer. Tıp fakültesinde eğitimine devam etmekte olan bir tıp öğrencisi de TUS’a girme hakkına sahiptir. Fakat bu kişiler tercihlerini ancak Tıp Fakültesi eğitimlerini bitirdikten sonra yapabilirler. Peki, bir tıp doktoru TUS’a nasıl hazırlanmalıdır?

Tıpta Uzmanlık Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Tıpta uzmanlık sınavına girmenin birinci adımı yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmaktan geçer. Yabancı dil yeterliliği için kişilerin; İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden elli ve üzeri puan alarak başarı elde etmiş olması ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olması gerekmektedir. Tıp fakültesinden mezun olan adayların ÖSYM tarafından yapılan YDS, YOKDİL ve TIPDİL sınavlarının birinden en az 50 ve üzeri puan alması şartı aranmaktadır. Bu sayede bilim sınavına girecek adaylar seçilmiş olur. Unutulmaması gereken en önemli nokta, yabancı dil sınavlarından alınan sonuçların sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerli olmasıdır. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin devamında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. Bu nedenle, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na hazırlanan bir öğrencinin çok iyi düzeyde İngilizce bilmesi gerekmektedir. Bu anlamda kendini geliştireceği, girdiği İngilizce yeterliliğini ölçecek sınavlarda başarılı olmasını sağlayacağı kendisine destek çıkacak dil kursları en önemli kaynaklardır. 

TUS’a Hazırlananlara Öneriler

TUS’a hazırlanan kişi öncelikle kendisine bir çalışma programı düzenlemelidir. Bu program içerisinde düzenli olarak sınav konularını tekrar etmelidir. Bu tekrarların içerisinde önceden çıkmış soruları ve TUS’a yönelik deneme sorularını çözmek başta gelmelidir. Öğrenci sınava hazırlanırken sınav esnasında stres yaşamamak için kendinden emin olacak düzeyde çalışmalıdır. Çünkü stres anında yaşadığımız panik duygusu hafızamızda unutkanlığa sebep olmaktadır. Unutmayın ki stresli olduğunuz durumlar sizi olumsuzluğa sürükleyip, düşük puan alma korkunuzu tetikleyecektir. Sürekli ders çalışmak da aktif bir çalışma şekli değildir. Kendinize zaman zaman ufak molalar verip ödüllendirirseniz, vücudumuzdaki stresi atmamız daha kolay olacaktır. Peki bu molaları nasıl değerlendirebilirsiniz? Birkaç egzersiz, biraz müzik, güzel güneşli bir havada doğa yürüyüşü, arkadaşlarla planlanmış güzel bir Pazar kahvaltısı… Günlük yapacağınız sabah egzersizleri ile sağlıklı beslenir, düzenli bir uyku rutini yakalarsanız bu sizi zinde tutarak hem biraz gevşemenizi sağlayacak hem de yaptığınız egzersiz ile vücudunuz endorfin (mutluluk) hormonu salgılayarak, duygusal stresinizi azalmanıza yardımcı olacaktır.  Kendi kişisel bakımınıza özen göstermeniz toplum arasında saygınlığınızı arttıracağı gibi özgüveniniz konusunda sizleri destekleyecektir. Eğer kendi oluşturduğunuz programdan verim aldığınızı düşünmüyorsanız ve kendinizi yeterince motive olmuş hissetmiyorsanız, dershane ya da etüt merkezleri gibi eğitimcilerin yönlendirmesi ile oluşturulan programlara katılabilirsiniz. Böylelikle, günlük rutininizi oluşturabilecek ve sınav stresinizi unutup gideceksiniz.

 

Tıpta Uzmanlık Sınavında Neler Çıkar?

Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) çıkan konular Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere iki başlık altında toplanmaktadır. TUS’ta öğrencilerin bu alan derslerine hakim olması beklenmektedir. Tıpta uzmanlık sınavı yukarıda belirttiğimiz başlıklar altında iki oturum şeklinde yapılmakta olup, her bir oturumda 120’şer sorudan toplamda 240 soru sorulmaktadır. Her bir oturum için 150 dakikalık süre verildiğinden, sınava giren uzman doktor adayları toplamda 300 dakikalık bir sınava girmiş olurlar. Son derece zor olan TUS’tan 50 ve üstü puan almak gerekmektedir. 

Temel Bilimler ’in Konuları

  • Anatomi
  • Biyokimya
  • Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji
  • Mikrobiyoloji
  • Farmakoloji
  • Patoloji

Klinik Bilimler ‘in Konuları

  • Dahiliye
  • Pediatri
  • Genel Cerrahi
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Küçük Stajlar

ÖSYM’nin TUS Soru Dağılımı

ÖSYM’nin TUS soru dağılımı ise şu şekildedir; Temel Tıp Bilimleri dersleri, Anatomi soru sayısı 14, Histoloji ve Embriloji soru sayısı 8, Fizyoloji soru sayısı 10, Tıbbi Biyokimya soru sayısı 22, Tıbbi Mikrobiyoloji soru sayısı 22, Tıbbi Patoloji soru sayısı 22, Tıbbi Farmakoloji soru sayısı 22’dir. Klinik Bilimleri dersleri, Dahiliye soru sayısı 42, Pediatri soru sayısı 30, Genel Cerrahi soru sayısı 36, Kadın Hastalıkları ve Doğum soru sayısı ise 12’dir.

TUS’a giren Uzman Doktor unvanına sahip olacak adayların aldıkları puanlar neticesinde başarı düzeylerine göre alan tercihleri yapmaları beklenmektedir. TUS değerlendirme raporlarına göre 2018 yılının en yüksek puan ortalamalısı olan uzmanlık bölümleri; göz, kardiyoloji, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, dermatoloji, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümleri olmuştur.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

Tıp Alanında Girilebilecek İngilizce Sınavlar

TıpDil Sınavı Nedir? Nasıl Hazırlanılır?

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı