Ücretsiz İngilizce Pratik Yapabileceğiniz Siteler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

İnternet doğru ve etkili bir şekilde kullanıldığında oldukça etkili bir kaynaktır. Bu yazımızda da İngilizce pratik yapmak için interneti nasıl kullanabileceğinize dair önerilerde bulunacağız.  İnternetten ücretsiz İngilizce pratik yapabileceğiniz internet siteleri sadece telefon ya tablet gibi bir cihaz kullanarak kendinizi geliştirmenize yardımcı olur. Disiplinli ve düzenli bir çalışma ile bu siteleri kullanarak İngilizcenizi çok iyi bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Başlamadan önce şu hatırlatmayı yapmak faydalı olabilir. İngilizce veya başka bir dil öğrendiğinizde kalıcı olması için sürekli tekrar etmeniz gerekir. Yani bir dili çok iyi biliyor olsanız da pratik etmediğinizde yavaş yavaş unutmaya başlarsınız. Bilgileriniz tamamen silinmez ancak eskisine göre hatırlamak daha zor olabilir. Bundan dolayı seviyeniz ne olursa olsun, İngilizce daime hayatınızın bir parçası olmalıdır. Günümüzde internet ve sağladığı kolaylıklar ile İngilizce pratik yapmak daha kolay bir hale gelmiştir. Birçok blog, Youtube ve Instagram kanalları, web sayfası ve uygulama İngilizce eğitimlerini ücretsiz olarak paylaşır. Bu platformlardan bazıları ise hem ücretli hem de ücretsiz seçenekler sunar. Ücret ödediğinizde uygulama veya site üzerinde daha çok özelliğe erişebilirsiniz. Burada belirleyici etken uygulamanın ücretli olup olmadığı değil, sizin gelişim için gösterdiğiniz çabadır. Dolayısıyla ödediğiniz para kadar değil gösterdiğiniz çaba kadar karşılık alırsınız. Dilerseniz ilk olarak internetin İngilizce pratiği için olan avantajlarını detaylı olarak inceleyelim. Daha sonra da hem çocuklar hem de yetişkinler için ayrı ayrı gruplandırılmış olan siteleri inceleyelim.

İngilizce Pratik Yapmak İçin İnterneti Tercih Etmenin Faydaları Nelerdir?

  • İnternet üzerinden İngilizce pratik yapmanın ilk ve en öne çıkan faydası maliyetsiz veya çok az maliyetli  olmasıdır. Özellikle İngilizce konuşma pratiği anlamında internet çok büyük bir avantaj sağlar. Her bireyin yurt dışına çıkma ve yabancılarla birebir iletişim halinde olma gibi bir imkanı olmayabilir. İngilizce konuşan insanların bulunduğu bir bölgede yaşamak dışında konuşmak ürettiği yapmanın en kolay ve masrafsız yolu internetten geçer. Yazışma yolu ile veya görüntülü olarak pek çok yabancı ile İngilizce pratiği yapabilirsiniz. Hatta kimi uygulamalar anadili İngilizce olan eğitmenler ile görüşmenizi ve onlardan ders almanızı da mümkün kılar. Sonuç olarak, ücretli veya ücretsiz uygulamalar ile, yurtdışına çıkmadan birçok yabancı ile sohbet edebilir ve İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.
  • İkinci avantajı ise ulaşılabilirlik yönündendir. Telefon, tablet veya bilgisayarı olan neredeyse her birey internet üzerinde İngilizce pratiği yapabilir. Bunun için başvurabileceğiniz sayısız kaynak vardır. Ayrıca telefonlar hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği için dilediğiniz an dilediğiniz yerde İngilizcenizi geliştirmek için çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Üçüncü avantaj ise kaynak çeşitliliğidir. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz binlerce farklı uygulama ve web sitesi vardır. Seviyenize, çalışma tarzınıza ve amacınıza uygun birçok kaynak bulabilirsiniz. Eğer bir web sitesinin kaynakları veya anlatımı hoşunuza gitmediyse veya faydalı olmadığını düşünürseniz çok kolay bir şekilde bir başka web sitesine veya uygulamaya geçebilirsiniz.
  • Dördüncü ve son avantajı ise zaman yönündendir. Fiziksel olarak bir kursa katılmak her birey için mümkün olmayabilir veya günlük rutin içerisinde zaman ayırmak zorlayıcı olabilir. Ancak internet için böyle bir durum söz konusu değildir. Evinizde, işyerinde, okulda, şehir içi otobüs veya metroda yolculuk ederken telefonunuzdaki  uygulamayı kullanarak İngilizce çalışmaları yapabilir veya İngilizce bir video dinleyebilirsiniz. Günlük düzeninize göre sahip olduğumuz zamanı uygun şekilde bir program hazırlayarak çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. Herhangi bir kursa gitmek için harcayacağınız zamanı fazladan çalışmak veya dinlenmek için ayırabilirsiniz.

İnternetten Çalışmayı Daha Verimli Hale Getirmek İçin Öneriler

  • Programlı bir şekilde çalışmaya özen gösterin. İnternetten yapacağınız pratikleri bir kursa gidiyormuş gibi dikkate alın.
  • Farklı pratiklere yoğunlaşmak için programınızda farklı zaman dilimleri ayarlayabilirsiniz. Örneğin otobüs yolculuğu veya yürüyüş gibi zamanlarda İngilizce videolar veya podcastler dinleyebilirsiniz. Ancak okuma, konuşma veya yazma pratiği için masa başında olacağınız zamanları tercih etmek daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.
  • Teknolojik cihazlar ile geçirdiğiniz zamanın uzunluğunu fark etmeyebilirsiniz. Bu da gözlerinizin yorulmasına ve uzun süre hareketsiz kalmanıza neden olabilir. Eğer kendinize ideal çalışma süresi ve molaların olduğu bir program hazırlarsanız, fiziksel ve psikolojik açıdan daha çok rahat edebilirsiniz.
  • Pratik yaptığınız süre boyunca tam bir odaklanma ve daha iyi verim almak için cihazınızın bildirimlerini kapatabilirsiniz. Aksi takdirde oldukça kısa bir sürede dikkatiniz dağılabilir. Veya sosyal medya hesaplarınızdan gelen bir bildirim sonrasında kendinizi internette gezinirken bulabilirsiniz.

İngilizce Pratiği Yapabileceğiniz Siteler

Voscreen

Voscreen videolar ile İngilizcenizi geliştirmeye ve pratik yapmanıza yardımcı olan bir site. Seviyenize uygun şekilde videolar karşınıza çıkıyor ve sonrasında o videolar ile ilgili soruları cevaplamanız gerekiyor. Böylelikle videoyu ne kadar anladığınız da ölçülmüş oluyor. Doğru cevaplarınız kadar puan alıyorsunuz. Bu videolar filmlerden veya belgesellerden sahneler olabiliyor. Eğer dinlediklerinizi anlamakta zorluk yaşıyorsanız İngilizce altyazı seçeneği de bulunuyor. Vocsreen Andorid ve iOS uygulaması ve internet sitesi üzerinden kullanım seçenekleri sunuyor.

Duolingo

Duolingo ücretsiz İngilizce pratik yapma konusunda en popüler uygulamalardan biridir. Oldukça pratik bir ara yüzü ve kullanımı vardır. Hem İngilizce öğrenmek hem de pratik yapmak için kullanabileceğiniz bir uygulama/web sitesidir. Aşama aşama ilerlediğiniz için oldukça motive edici bir yapısı vardır. Her gün için çalışma hedef sürenizi belirleyebilir ve bu süreden daha fazlasını da dilerseniz çalışabilirsiniz.  Alıştırmalar kısa süreli olduğu için zamanınız kısıtlı olduğunda bile birkaç etkinlik yapabilirsiniz. Telefonda uygulama olarak veya internet sitesi üzerinden Dulingo’yu kullanabilirsiniz.

Polygot Club

Polygot Club özellikle konuşma pratiği yapmak için tercih edebileceğiniz bir platformdur. Ayrıca  bu site üzerinden kendinize mektup arkadaşı bulabilirsiniz. Her iki özelliği de kullandığınızda İngilizcenizi pek çok yönden geliştirebilirsiniz. Faydalanabileceğiniz tüm özellikler için siteyi incelemenizi tavsiye ederiz.

Speaking7- English Chat

İngilizce konuşma pratiği yapabileceğiniz bir başka ücretsiz site; Speaking7. Sitenin sağladığı en büyük avantaj seviyenize uygun kişileri daha rahat bulmanıza yardımcı olmasıdır. Yazılı veya görüntülü bir sohbet başlatmadan önce amacınız ve İngilizce seviyeniz hakkında bilgileri girmeniz isteniyor. Bu sayede sizinle aynı veya benzer seviyede bilgiye sahip olan kişiler ile iletişim kurmak daha da kolaylaşıyor.

To Learn English

Yazarak İngilizce sohbet imkanı sağlayan bu sitenin farklı bir yönü bulunuyor. To Learn English üzerinden sohbet robotları ile de sohbet edebiliyorsunuz. Ayrıca İngilizcenizi geliştirmek için başvurabileceğiniz çeşitli materyaller de bulunuyor.

TEDx Talks

TEDx konuşmaları uzun bir zamandır oldukça popüler. Hem Türkçe hem de İngilizce formatı ile birçok konuda bilgi edinmek ve uzman kişilerden sohbetler dinlemek için harika bir fırsat. TEDx YouTube kanalında ve kendi internet sitesinde birçok farklı dilde altyazı seçeneği sunuyor. Konuşmaların çok büyük bir bölümü İngilizce olarak yapıldığı için, ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğiniz harika bir platform ortaya çıkıyor. TEDx’in kendi sitesinde videoların pek çok dilde metinlerini de görebilirsiniz. Dolayısıyla bir videoyu izlerken veya izledikten sonra tüm metni İngilizce olarak okuyabilirsiniz. Kendinize uygun olan konulardan veya hazırlanan öneriler arasından bir video seçebilirsiniz. TEDx mobil uygulaması ile de her zaman yanınızda. Diyelim ki şehir içinde otobüsle bir yere gideceksiniz. Ortalama yolculuk sürenize uygun birçok farklı konuda video bulabilir ve bu sürede İngilizce pratiği yapabilirsiniz. Bir yandan İngilizceniz geliştirirken bir yandan da bilimden genel kültüre birçok farklı konuda bilgi edinebilirsiniz. Videoların yanı sıra podcast, blog gibi birçok farklı materyal seçeneğini de inceleyebilirsiniz. TEDx size İngilizce dinleme, okuma pratiği yapma konusunda birçok materyal sağlar. İngilizcenizi bu yönlerden geliştirirken; kişisel gelişim, tarih, yapay zeka, teknoloji, genel kültür ve daha pek çok konu hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Youtube

Ücretsiz eğitim kaynaklarından bahsederken Youtube’a yer vermeden geçemezdik. YouTube ücretsiz ve ucu bucağı olmayan bir okul desek muhtemelen yanlış bir ifade olmaz. Dünyanın her yerinden birçok farklı insan birçok farklı konuda bilgilerini ve deneyimlerini YouTube üzerinden paylaşıyor. Dolayısıyla öğrenmek istediğiniz herhangi bir konu ile ilgili binlerce farklı video bulmak da mümkün oluyor. İngilizcede de durum pek farklı değil tabii ki. Hem Türk hem de yabancı birçok insan İngilizce eğitimi ile ilgili bilgilerini veya önerilerini paylaşıyor. Bu insanlar kimi zaman kendi öğrenme sürecini paylaşan sıradan kişiler iken kimi zamanda İngilizce öğretme alanında deneyimli ve uzman kişiler oluyor. Ayrıca Popular Science benzeri yayınlar ve çeşitli kuruluşların da Youtube üzerinde videolarını izleyebilir ve dinleyebilirsiniz. Aşağıda sizin için hazırladığımız hem İngilizce öğrenmek hem de birçok farklı konuda dinleme pratiği yapabileceğiniz kanalları bulabilirsiniz.

İngilizce Öğrenmenize Yardımcı Youtube Kanalları

  • Etkili ve Pratik İngilizce
  • Speak English With Misterduncan
  • Ferhat Yıldız Master Languages
  • JamesESL English Lessons (engVid)
  • JenniferESL
  • Learn English with Steve Ford
  • TeacherPhilEnglish
  • İngilizce Konu Anlatımı
  • CCProse
  • Learn English With TV Series
  • BBC Learning English

Dinleme Pratiği Yapabileceğiniz Kanallar

  • Popular Science
  • What If
  • It is Okay To Be Smart
  • Jack Harries
  • Kurzgesagt – In a Nutshell
  • Mayim Bialik
  • Vlog brothers

Instagram

Instagram günümüzün neredeyse en popüler uygulamasıdır. Farklı bir açıdan baktığınızda İngilizcenizi geliştirmek için de kullanabileceğiniz bir uygulama olduğunu da söylemek mümkündür. Peki nasıl? Aslında bu sorunun cevabı çok. Anadili İngilizce olan veya İngilizce bilen konuşan birçok insan Instagram üzerinde mevcut. Siz de bu kişilerle mesaj yoluyla iletişime geçerek konuşma ve yazma pratiği yapabilirsiniz.  Ayrıca Instagram üzerinde de İngilizce eğitimi ile ilgili bilgiler paylaşan birçok sayfa vardır. Bu kanalları basit birkaç arama ile bulabilir ve size hitap edenleri takip edebilirsiniz. Yapılan paylaşımları düzenli olarak takip ederseniz, birçok pratik bilgi öğrenebilirsiniz. Bu sayede Instagram üzerinde daha verimli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Instagram kullanarak İngilizce öğrenme konusundaki önerilere göz atarak neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Instagram’da İngilizcenizi Geliştirmeye Yardımcı Sayfalar:

  • BBC Learning English
  • English with Sherlock
  • Cambridge Assessment English
  • Pronunciation with Emma
  • English with Nab
  • Ewa English
  • VOA Learning English
  • Idiom Land
  • Slang Cards
  • Phrasal Cards

Çocuklar İçin Ücretsiz İngilizce Pratik Yapma Siteleri

Yetişkinler için birçok ücretsiz İngilizce pratik sitesi önerisinde bulunduk. Şimdi sıra çocuklarda. Çocuklar için bir bilgiyi öğrenmek yetişkinlere göre çok  daha kolaydır. Zihinleri henüz bizim kadar dolu olmadığı için duydukları herhangi bir kelime bile hemen hafızlarında yer eder. Yine bu nedenlerden ve içinde bulundukları kritik dönemler nedeniyle,  özellikle 5 yaşına kadar  dil öğrenme konusunda büyük bir kabiliyete sahip olurlar. Bu yaştan sonra da yine biz yetişkinlere göre daha kolay öğrenebilirler ancak 5 yaş öncesinde bu süreç hem daha kolay olur hem de daha kalıcı. Bir yetişkin için İngilizce öğrenmek ortalama olarak 1 yıl gibi bir süre alır. Ancak bir çocuk 6 ay veya daha kısa bir sürede, iyi bir eğitimle çok iyi bir şekilde İngilizce öğrenebilir. Dilerseniz ilk olarak yukarıda geçen kritik dönem kavramını ve dil ediniminde bu kavramın ne anlama geldiğini inceleyelim.

Kritik Dönem Ne Anlama Gelir?

Eğer çocuk gelişimi veya dil edinimi ile ilgili bilimsel yazılar okuduysanız bu kavramı biliyor olabilirsiniz. Daha önce duymayanlar için ise açıklayalım… Çocuk gelişiminde belirli dönemlerde belirli davranışlar kazanılır. Her bir davranışın ait olduğu yaş grubu “kritik dönem” olarak adlandırılır. Bazı uzmanlar ilgili davranış kritik dönemde kazanılmadığı zaman, sonrasında o davranışı öğrenmenin imkansız olmasa da çok zor olduğunu söyler.

Dil Ediniminde Kritik Dönem

Dil edinimi için kritik dönem 2-13 yaş arası olarak kabul edilir. En kısa hali ile özet geçmek gerekirse, bu aralıkta beyin dil edinimi için en uygun yapıdadır. Eğer bir çocuk bu yaşa kadar herhangi bir dile maruz kalmazsa, bu yaştan sonra öğrenmesi oldukça zordur. Hatta imkansıza yakın demek bile yanlış bir ifade olmaz.

Bu bilgileri verme nedenimiz ise çocuklarda İngilizce öğrenme ve pratik yapmanın önemini vurgulamaktır. Çocuklar okula başlamadan önce İngilizce ile ne kadar çok ilgilenirse, kalıcı ve etkili öğrenmenin gerçekleşmesi de o kadar kolay olur. Günümüzde çocuklar tablet-telefon gibi teknolojik aletler ile çocuklar oldukça sık vakit geçirirler. Aşağıda bahsedeceğimiz uygulama ve web siteleri ile çocuklarınızın daha keyifli ve verimli vakit geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

British Council: LearnEnglish Kids

Yetişkinler için  oldukça kapsamlı bir İngilizce çalışma sitesi bulunan British Council, çocuklar için de oldukça keyifli ve etkili bir etkinlikler bütünü sunar. İngilizce yazım, telaffuz ve dilbilgisi gibi konularda alıştırma ve hikayeler ile keyifli bir öğrenme süreci oluşmasına katkı sağlar. Dinleme becerilerini geliştirmeye yönelik şarkı ve hikayeler de site üzerinde mevcuttur. Özellikle okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin faydalanabileceği nitelikli bir kaynaktır. British Council Kids sayfa tasarımı ve ara yüz olarak da oldukça ilgi çekicidir.

Sesame Street (Susam Sokağı)

Adını bir çizgi filmden alan bu site, çocukların çok fazla ilgisini çekecektir. Sesame Street rengarenk bir tasarıma sahip. Birbirinden eğlenceli ve çeşitli oyunlarla çocukların İngilizceye daha olumlu bir bakış açısı geliştirmesine de yardımcı olur. Oyunlar ve videolar dışında  boyama yapma gibi seçenekler de mevcut. Animasyon videolarda İngilizce konuşmalar ideal hızda ve altyazı ile de izlemek mümkün. Çocuğunuz henüz İngilizce bilmiyorsa, bu site onu teşvik etmek ve ilgisini yönlendirmek için çok uygun bir seçim olabilir.

PBS Kids

PBS Kids de oyunlar, videolar ve podcastler ile İngilizce öğretmeyi ve geliştirmeyi amaçlar. İngilizce dinleme, kelime bilgisinin gelişmesine yardımcı olur.

Time for Kids

Time for Kids, Time dergisinin çocuklar için hazırlanan versiyonudur. Spor, bilim, sağlık ve benzeri konularda kısa makaleler bulunur. Toplamda 4 farklı seviyeye göre seçin yapabilirsiniz. Bu site direkt olarak okuma üzerine yoğunlaştığı için belli düzeyde İngilizce bilen çocuklar için daha uygun olduğu söylenebilir.

National Geographic Kids

National Geographic’i duymayanınız muhtemelen yoktur. National Geographic Kids de çocuklar için olan versiyonudur. Ayrıca bu site üzerinde çocuklar, hayvanlar tarih, bilim gibi konularda da bilgi sahibi olabilir. Dolayısıyla aynı anda birden çok faydasını görmek de mümkün oluyor.

Konuşarak Öğren Kaynaklarından Faydalanın

İngilizce öğrenmek ve geliştirmek isteyenlerin tercihi Konuşarak Öğren, birçok farklı kanal ile eğitim materyallerini sizlerle buluşturuyor. Şu anda bu yazıyı okumakta olmuş olduğunuz blog, Youtube kanalı ve ana internet sayfası olmak üzere toplam 3 farklı alanda faydalanabileceğiniz materyaller mevcuttur. Konuşarak Öğren Youtube kanalı İngilizce eğitiminize binlerce video ile destek olur. Tamamen ücretsiz şekilde ulaşabileceğiniz bu videoları dilediğiniz zaman izleyebilirsiniz. Standart kalıpların dışında, yaratıcı, ilgi çekici, anlaşılır ve eğlenceli bir anlatımın hakim olduğu videolar ile öğrenme süreciniz daha da keyifli hale gelecektir.

Eğer ben bilgiyi okuyarak öğrenmeyi tercih derim veya videoları destekleyecek fazladan bilgiye ihtiyaç duyuyorum derseniz, Konuşarak Öğren blog yazılarına göz gezdirebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek neredeyse her konuda bilgilendirici ve keyifli anlatıma sahip yazıları telefondan, tabletten veya bilgisayardan okuyabilirsiniz. Online İngilizce kurs paketlerinden size uygun olan modeli tercih ederek alanında uzman eğitmenlerin deneyimlerinden de faydalanabilirsiniz.

Konuşarak Öğren mobil uygulamalarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz:

iOS İçin Konuşarak Öğren Uygulaması | Android İçin Konuşarak Öğren Uygulaması

Konuşarak Öğren öğrencilerinden Dr. Yüksel Özkale anlatıyor:

ÖZET
Nasıl ücretsiz İngilizce öğrenebilirim?
Yukarıda önerilen siteleri kullanarak hem ücretsiz şekilde İngilizce öğrenebilir hem de geliştirmek için pratik yapabilirsiniz. Youtube’da herkese açık olan birçok İngilizce eğitim video serisi bulabilirsiniz. Yazımızda yer alan “Youtube” başlığı altında önerilen kanallardan ücretsiz İngilizce öğrenebilirsiniz.

İngilizce pratik nasıl yapılır?
İnternetten İngilizce konuşma, okuma, dinleme ve konuşma pratiğini tamamen ücretsiz şekilde yapabileceğiniz birçok internet sitesi veya uygulama vardır. Pratik yapacağınız alana uygun olan siteyi seçerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Dinleme pratiği için Youtube ve TEDx gibi siteleri tercih edebilirsiniz. Konuşma pratiği için ise Polygot Club sitesini kullanabilirsiniz.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Online Ingilizce Kursu

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı