Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Veren Liseler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseler, Türkiye’de dönem dönem adını değiştirse de hep vardı. Diğer liselerden farklı olarak, yoğun bir İngilizce ders saatini müfredata koyan bu liselerden mezun olanlar, belli seviyede dil becerisine sahip oluyor. Bu da uzun vadede avantajlı konumda olmalarını sağlıyor.

Yabancı dil eğitimine verilen önem, örgün eğitimde sürekli artıyor ve bu da okullardaki ders müfredatına yansıyor. Bunun sonucunda ilkokuldan itibaren devlet okulları da dahil olmak üzere İngilizce eğitimine başlanıyor. 2017 yılında ise pilot uygulama ile belirlenen okullarda ortaokul döneminde haftada 15 saat yabancı dil ağırlıklı eğitim verilmeye başlanmıştı. Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseler ise, bu zincirin en eski halkalarından biri.

Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Süper Lise, Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi gibi farklı isimlerle bilinen bu liseler, günümüzde de varlığını sürdürüyor. Bu okullarda temel lise eğitimine başlamadan önce bir yıl hazırlık görülüyor. Daha sonra standart eğitim müfredatına devam ediliyor. Öğrencilerin, hangi bölümde okuyacak olursa olsun, hazırlık sınıfını mutlaka geçmesi gerekiyor.

Farklı Yabancı Dillerde Eğitim Veren Liseler

Özellikle İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca dillerinde eğitim veren ya da seçmeli ders açan bu okullardan mezun olan öğrenciler, ileri seviyede en az bir yabancı dil konuşabiliyor.

Yabancı dil eğitiminin önemi sürekli artarken yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerin önemi de sürekli artıyor. Bu okullar, dil öğreniminin yanı sıra kaliteli eğitimi ve yüksek üniversite giriş başarılarıyla da dikkat çekiyor. Üstelik belli başlı okullar yurtdışında eğitim almak isteyenler için de süreci büyük oranda kolaylaştırıyor.

Peki Türkiye’nin öne çıkan yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseleri hangileri?

1 – Galatasaray Lisesi – İstanbul

Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseler arasında en köklü ve en yüksek puanlı okullardan biri olan Galatasaray Lisesi, Fransızca eğitim veriyor. Yani matematik, geometri, fizik, kimya, felsefe gibi tüm dersler Fransızca öğretiliyor. Bunun için de öğrencilere, ilk yıl Fransızca hazırlık okumayı şart koşuyor. Bunların dışında zorunlu İngilizce dersleri ve İtalyanca seçmeli dersleri de var. Bir devlet okulu olan Galatasaray Lisesi Fransa ile ortaklaşılan bir antlaşmaya göre eğitim veriyor ve okulda Fransız öğretmenler de görev yapıyor.

2 – İstanbul Lisesi – İstanbul

Aynı zamanda İstanbul Erkek Lisesi olarak bilinen lise, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde eğitim vermeye devam ediyor. Erkek Lisesi olarak bilinse de karma eğitim veren okulda, Türk ve Alman eğitim sistemlerinin özelliklerini bir arada barındıran bir eğitim veriliyor. Bununla paralel olarak da bazı dersleri Alman öğretmenler veriyor ve bu derslerin eğitim dili Almanca.

3 – Robert Kolej

İstanbul Amerikan Robert Lisesi olarak da bilinen Robert Kolej, Amerikan sistemine uygun eğitim vermek üzere kuruldu. Buna uygun olarak Robert Kolej’de eğitim İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde veriliyor. Bunların yanı sıra Fransızca ve Almanca dillerini de seçmeli ders kapsamında öğretiyor. TEOG’tan en yüksek puanı alan öğrencilerin eğitim gördüğü okulun mezunları, büyük oranda Türkiye’de ve dünyada en iyi üniversitelerde eğitim hayatına devam ediyor.

4 – Özel Alman Lisesi – İstanbul

Türkiye’de yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseler arasında öne çıkan Özel Alman Lisesi’nin eğiti dili Almanca ve Türkçe dersleri içeriyor. Ayrıca zorunlu İngilizce dersleri ve seçmeli Fransızca dersleri imkanı da sunuyor. Öğrencilerin bir yıl hazırlık eğitiminin ardından 5 yıllık lise eğitimini tamamlaması gerekiyor. Türk ve Alman öğretmenlerin eğitim verdiği Özel Alman Lisesi mezunları, Almanya, Avusturya veya İsviçre’de üniversite okumak için kolayca başvuru yapabiliyor.

5 –Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi – İstanbul

Yoluna Kız Lisesi olarak çıksa da daha sonra karma eğitim vermeye başlayan Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde Türk ve yabancı öğretmenler birlikte eğitim veriyor. Fransızca ve Türkçe dillerinde işlenen derslerin yanı sıra ikinci yabancı dil olarak İngilizce de öğretiliyor. Fransa’da ve Galatasaray Üniversitesi’nde yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler, büyük bir avantaj kazanıyor.

6 – Üsküdar Amerikan Lisesi – İstanbul

Eğitim dili İngilizce ve Türkçe olan Üsküdar Amerikan Lisesi, ayrıca Fransızca, Almanca ve İspanyolca seçmeli dersler vererek öğrencilerinin farklı dilleri öğrenmesini destekliyor. Hem yabancı dil hem standart lise eğitimi konusunda oldukça iddialı olan okul, dünyanın en iyi üniversitelerine öğrenci göndermesiyle biliniyor. Bunun için 9. sınıftan itibaren tüm öğrenciler, özenle hayallerindeki üniversitenin başvuru koşullarını sağlamak üzere eğitim görüyor.

7 – Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi – İstanbul

Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Almanca dillerinde de ders verilen Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi’nde, ayrıca Fransızca da seçmeli ders olarak veriliyor. Adı Erkek Lisesi olsa da karma eğitim veren lise, yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liseler arasında hem kaliteli eğitimi hem de lokasyonu itibarıyla dikkat çekiyor. Uzun süredir Anadolu Lisesi statüsünde eğitim hayatına devam eden lisede eğitimin tamamlanması 5 yıl sürüyor. Çok sayıda tanınmış ismin de görev aldığı okulun gelmiş geçmiş en bilinen öğretmenleri arasında Behçet Necatigil, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Gültekin gibi yazarlar yer alıyor.

8 – Kadıköy Anadolu Lisesi – İstanbul

İngilizce hazırlık sınıfı sonrasında Türkçe dillerinde eğitim verilen Kadıköy Anadolu Lisesi’nde Almanca da seçmeli ders olarak veriliyor. Daha önce İngilizce Fransızca dersler verilen okulda bir süredir tüm dersler Türkçe olsa da, Kadıköy Anadolu Lisesi tarihi boyunca yabancı dil çok önemli oldu. Bu nedenle, lisenin mezunlarının en az bir yabancı dili en iyi şekilde kullanması büyük önem taşıyor. Öğrencilerini hem akademik hem sosyal anlamda geliştirmeyi hedefleyen okulun mezunları, büyük oranda Türkiye’nin ve dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitimine devam ediyor.

9 – Şehremini Anadolu Lisesi – İstanbul

İngilizce ve Almanca yabancı dillerini seçmeli ders olarak veren Şehremini Anadolu Lisesi’nde eğitim dili Türkçe. Ancak, yine de öğrencilerin en az bir yabancı dili ileri seviyede konuşarak okuldan mezun olmasına büyük önem veriliyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin en başarılı liselerinden biri olma özelliğine sahip Şehremini Anadolu Lisesi, hem akademik olarak hem de dil eğitimi olarak kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için önemli bir seçenek.

10 – Cağaloğlu Anadolu Lisesi – İstanbul

Eğitim dili Türkçe olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Almanya ile işbirliği yaptığı bir programla Almanca dersleri de veriyor. Bu sayede mezunlarının, Almanya’da yüksek öğrenim olasılığı artıyor. Lise eğitimi sırasında Almanya gezileri düzenleyerek Almanca pratik imkanı da sunuyor. Ayrıca İngilizce de öğreten Cağaloğlu Anadolu Lisesi, yabancı dil ağırlıklı liseler arasında öne çıkıyor. Lisenin öğrencileri yalnızca akademik olarak değil, her anlamda hayata hazırlanıyor.

11 – Hüseyin  Avni Sözen Anadolu Lisesi – İstanbul

Hazırlık eğitiminin zorunlu olduğu Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, İngilizce öğrenimine büyük önem veriyor. Ayrıca Almanca seçmeli dersler de sunan okulun eğitim yılı toplam 5 yıldır. Üniversite başarısında lider okullar arasında adı geçen lise için standart lise dersleri kadar yabancı dil bilen ve sanatsal anlamda beceriler edinmiş öğrenciler yetiştirmek çok önemli.

12 – Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi – İstanbul

İstanbul’un en yüksek puanla öğrenci alan liselerinden biri olan Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nin öğretim süresi 4 yıldır. Üniversiteye giriş sınavlarında da yüksek başarı grafiği gösteren lisede İngilizce eğitimine de büyük önem veriliyor. Öğrencilerin, dünya standartlarında yüksek öğrenim şansına sahip olması için mezunların ileri seviyede İngilizce öğrenmesi okul yönetiminin her zaman odağında kalmaya devam ediyor.

13 – Burak Bora Anadolu Lisesi – İstanbul

Eğitim dili Türkçe olan Burak Bora Anadolu Lisesi de Türkiye’nin yabancı dil eğitimine büyük önem veren liseleri arasında yer alıyor. İngilizce, Almanca, Fransızca seçmeli dersleri ile ileri seviyede yabancı dil eğitimi veriliyor. Okulun en önemli özellikleri arasında ise birinci yabancı dil olarak Fransızca eğitim vermesi sayılabilir. Bu sayede mezunlar için, üniversite giriş sınavında belli bir başarı elde ettikleri durumda Galatasaray Üniversitesi’ne giriş kolaylığı sunuluyor. Lise, yalnızca dil değil, aynı zamanda akademik olarak da en iyi eğitim veren liselerden biri olarak öne çıkıyor.

14 – Gazi Anadolu Lisesi – Ankara

Gazi Lisesi olarak da bilinen Gazi Anadolu Lisesi, uzun tarihiyle Ankara’nın kaliteli eğitim sunan liseleri arasında yer alıyor. Başlarda yalnızca erkek öğrencileri kabul eden okul, 1976 yılından bu yana karma eğitim veriyor. Yabacı dil ağırlıklı eğitim veren okulda ileri seviyede İngilizce öğrenim imkanı sunuluyor. Gazi Anadolu Lisesi mezunları arasında Türkiye’nin önemli isimleri bulunuyor. Bunlar arasında Melih Cevdet Anday, Orhan Veli Kanıt, Erdal İnönü sayılabilir.

15 – Pertevniyal Lisesi – İstanbul

Anadolu Lisesi statüsünde eğitim vermeye devam eden Pertevniyal Lisesi’nin eğitim dili Türkçe olsa da yabancı dil eğitimine büyük önem veriliyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin en başarılı liselerinden biri olarak kabul edilen Pertevniyal Lisesi aynı zamanda Valde Mektebi adıyla da biliniyor. Bunun sebebi ise 2. Mahmut’un eşi ve Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılmış olması. Okulda eğitim gören öğrenciler, İngilizce, Fransızca, Almanca dillerini öğrenme imkanı buluyor. Ali Poyrazoğlu, Savaş Ay, Neco, Cemil Meriç, Doğan Hızlan, Aydın Boysan, Metin Akpınar, Hüseyin Rahmi Gürpınar gibi Türkiye’nin önemli isimlerini de mezun eden okul, yabancı dilin yanı sıra diğer bölümlerde de yüksek kalitede eğitim veriyor.

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

5 thoughts on “Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Veren Liseler

  1. Marmara İmam Hatip lisesi Japonca
    Kadıköy İmam Hatip lisesi İspanyolca eğitim veriyor. Ekleyebilirsiniz

  2. Arkadalar lütfen yardim edin Konyada Dil Sınıfı avcilan lise veya dil agirlikli lise veya bu sene konyaya yeni acilacak lise varmi tainimiz cıktı 11 sinifa gectim bolum olarak dil secmistim tekrar alisma sureci olmamasi icin yeni acilacak lise varsa ona gideyim diyorum en azından herkes yeni olsun ama oncelik dil ağırlıkli lise yada dil sinifi acilan iyi liseler saglam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Son Yazılar

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı