Yurtdışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler


Türkiye’nin en iyi online İngilizce eğitim sistemi olan Konuşarak Öğren’den ücretsiz konuşma dersi almak için tıklayın !

Konuşarak Öğren'i Ücretsiz Deneyin

Yurt Dışında Çalışmak

Hemen herkesin kurduğu ve başarması sandığımız kadar da zor olmayan bir değişikliktir yurtdışında çalışmak ve hayat kurmak. Farklı kültürlerin, hayatların, yeni dillerin ve yeni kariyer imkanlarının kapısını bize aralayan bir fırsattır bu. Hepimizin gidip görmek istediği, kültürünü sevdiği ülkeler vardır. Çoğunlukla bu orada yaşama isteğiyle sürüp giden bir hayaldir. Hem yurtdışında yaşayabilmemizin gerekli şartı hem de yeni bir kariyer basamağı fırsatı olan konu ise orada çalışabilmektir. Eğer istediğiniz ülkede çalışma hakkı elde edemezseniz orada 3-5 aylık bir turistten fazlası olamıyorsunuz ne yazık ki. Çalışma hakkı kazanmak ise size hem orada para kazanıp hayatınızı sürdürebilme şansı verir hem de yurtdışına yerleşik bir hayat kurma tanır. 

Peki sizi hayallerinize kavuşturacak ve yeni kariyer fırsatları sunacak bu işlemi gerçekleştirmek için neler yapmalı, nasıl iş bulmalıyız? 

Yurtdışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler

  • Ülkeleri Araştır ve Seç!

Gidebileceğiniz birçok ülke var hele bir de İngilizce biliyorsanız. Eğer spesifik bir hayaliniz yoksa ve “Avrupa olsun da neresi olursa olsun” ya da “Şöyle bir İskandinav ülkesi fena olmazdı aslında” gibi genel düşünceleriniz varsa araştırmaya başlamalısınız. Yeni kariyer eviniz olabilecek aday ülkelerin kültürlerini, yaşam koşullarını, çalışma saatlerini ve şartlarını ve en önemlisi refah seviyesini. Gittiğinizde hemen çok üst düzey bir işe başlamayabilirsiniz ancak yaşadığınız ülkeden daha iyi olanaklara sahip olması sizin için bir artı olacaktır. İkliminden sağlık koşullarına kadar her şeyiyle size uygunluğunu araştırmalısınız. Ortalama maaşlarına, ev fiyatlarına bakmak nasıl bir hayat kurabilirsiniz bu size bir ipucu verecektir.

Burada önemli olan bir diğer husus ise dil. Gideceğiniz ülkenin dilinde temel düzeyde bir şeyler bilmek dışında, İngilizce bilmek sizin hayatınızı kurtaracaktır. Hemen her ülkede geçerliliği ve konuşanları olan İngilizceyle mutlaka karşılaşacaksınız. Hatta çalışacağınız şirket veya kurum uluslararası pazara açılmış, büyümüş bir şirket ise İngilizceniz iyi düzeyde olmak zorundadır. 

  • Seçtiğiniz Ülkenin Elçiliği ile Temasa Geçin

Tabii ki her ülke sizi aynı şartlara tabii tutmayacaktır. Sizin seçtiğiniz ülkenin de biraz sizi seçmesi gerekecektir. Gerekli şartları öğrenmenin en doğru yolu ise gideceğiniz ülkenin elçiliğiyle temas kurmaktır. Ülkeye girmek için ve orada yaşayıp çalışmak için neler gerekiyor öğrenmelisiniz. 

  • Vize ve Pasaport Başvurusu

Pasaport ve vize başvurularını karar verdiğiniz anda yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü vizenin çıkması zaman alabiliyor veya ilk seferde alamazsanız ikinci kez başvurmanız gerekebiliyor. Zaten yurtdışındaki işlere başvururken de hali hazırda pasaportunuz olması gerekiyor. Bu yüzden önceliğiniz bu belgeleri tamamlamak. Vize başvurusu için de gerekli olan şey pasaport olduğundan ilk yapmanız gereken pasaport başvurusudur. Pasaportunuz yaklaşık 1-2 hafta içinde size teslim ediliyor ve ardından vize başvurusu için hazırlanıyorsunuz.

Burada önemli olan bir nokta banka hesabınızda bir miktar para olması. Çoğu ülke gelecek olan turistlerin (başvuru esnasında henüz turist oluyorsunuz) maddi durumlarının yeterli olup olmadığını öğrenmek ister. Bankada paranızın olması, o ülkeye kazanç sağlayabileceğinizi gösterir ve sizi “verim alınan bir turist” yapar. 

Vize başvurusu esnasında gerekli belgeleri eksiksiz teslim etmelisiniz. Eksik bir imza veya belge işlemlerinizi aksatacaktır. Başvuru sırasında istenen belgeler sabıka kaydı, pasaport ve doğum belgesidir. Tabii ekstra talepte bulunan ülkeler olabilir, belgelerin eksiksiz olduğunu başvurmadan önce elçilikten mutlaka kontrol edin.

  • Sağlık Sigortası

Sık sık atlanan ve önemi kavranmamış bir nokta da sağlık sigortasıdır. Genelde hafife alınan veya aksatılan bu belge artık çoğu elçilik tarafından başvuru esnasında istenmektedir. Kendi sigortanızın yurtdışında geçerli olması için sigorta şirketinize başvurmalısınız. Eğer sigortanız yoksa, yurtdışı için sigorta yapan acenteler bulunmaktadır. Bunlara başvurup yurtdışında sigortanız olduğuna dair belgeyi de vize başvurusu esnasında teslim etmek daha faydalı olacaktır.

  • Yerleşmek İstediğiniz Ülkenin Dili

Çalışacağınız pozisyona ve kuruma göre değişmekle birlikte, gideceğiniz ülkenin dilini temel seviyede bilmek her alanda işinize yarar. Temel kavramları ve cümleleri, kendinizi anlatmayı o dilde yapabiliyor olmalısınız. Ülkenin kendi dili dışında İngilizce bilmek ise işinizi oldukça kolaylaştırır. Her ülkede İngilizce konuşan birilerini bulabileceğiniz kesindir. Hatta muhtemelen gideceğiniz ülkede, ülkenin kendi dili kadar İngilizcenin de kullanıldığını görürsünüz. Hem İngilizce bilmek sizi uzunca bir süre o ülkenin dilini öğrenmek zorluğundan kurtarır.  

  • İş İlanlarını Araştırmak ve İş Bulmak

Ülkeye giriş için gerekli vize ve başvurular yapıldıysa şimdi sıra işinizi seçmekte. Alanınız doğrultusunda çalıştığını bildiğiniz şirketlerle doğrudan bağlantı kurabilirsiniz. Özellikle istediğiniz bir kurum varsa kurumun başvuru şartlarını ve nasıl başvurulacağını araştırın. Gerekli adımları izledikten sonra kurumun insan kaynakları bölümüyle de bağlantı kurabilirsiniz. Ya da eğer böyle özel bir tercihiniz yoksa “ben bir ilanlara bakayım” diyorsanız bunu sizin için yapan bazı siteler var. Bu sitelerde ilanlara bakıp gerekli şartları görüp başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabii ki en önemlisi başvurunuza olumlu yanıt almadan gitmeye kalkışmamanız. Kimseyi tanımadığınız bir yerde elinizde işiniz olmadan ortada kalmak oldukça sıkıntılı olacaktır.

İş ilanlarına bakabileceğiniz ve başvurabileceğiniz sitelerden birisi uluslararası iş listelerini kapsayan Monster iş arama motorudur. Riley Guide ve Canuck Abroad gibi internet siteleri iş ilanlarının yanı sıra yurtdışındaki işlere nasıl başvurulacağı ile ilgili de pratik tavsiyeler sunar. İş başvurularında da talep edilen bazı belgeler vardır. Ülkeye göre değişiyor ancak genelde istenen belgeler;

  1. Başvuru dilekçesi
  2. Kişinin sağlıklı olduğunu ve her iklim koşulunda sorunsuz çalışabileceğini gösteren sağlık raporu
  3. Erkek adaylar için askerlik tercih belgesi ya da askerlikle ilişiğinin kesildiğini gösteren belge
  4. Mezun olunan son okuldan alınmış olan diplomanın aslı ya da onaylı fotokopisi
  5. Kişinin herhangi bir suçtan dolayı ceza almadığını gösteren adli sicil kâğıdı
  6. Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi belgelerin aslı ya da onaylı fotokopisidir.
  • Çalışma İzni Almak

İş başvurunuzu yaptıktan sonra, karşı kurumdan davet almanız ile kolaylaşacak olan kısımdır. Eğer şirketle kendi aranızda anlaşmaya varırsanız ve bunu belgelerseniz çalışma izni almanız kolaylaşıyor. Çalışma izni sürecini başlatabilmek için kimlik, pasaport, diploma nüshalarını, başvuru formunu, fotoğrafınızı ülkenin  talep ettiği detaylara göre hazır etmelisiniz. Çalışma izni sürecinin başlaması için kimlik, pasaport, diploma nüshalarını, başvuru formunu, fotoğrafınızı ülkenin  talep ettiği detaylara göre hazır etmelisiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra geriye sadece beklemek kalıyor.

Yurtdışında Çalışmak İçin İngilizcenin Önemi

Dünya nüfusuna baktığımızda, İngilizce en çok konuşulan ikinci dildir. İngilizce 67 ülkenin resmi dili olmakla birlikte, 27 ülke de İngilizceyi ikinci resmi dil olarak ilan etmiştir, bu yüzden bilgiye en ulaşmamızın, gündemi ve teknolojiyi takip etmemizin en kolay yolu İngilizce bilmekten geçer. Mesleğinizde kullanacak olmanın yanı sıra, yaşamsal işlevlerinizi gerçekleştirebilmenizi kolaylaştırır. Örneğin ev sahibinizle konuşmak, markete gitmek, doktorla konuşmak durumunda kalmak. İngilizcenin yaygınlığına ve öğrenme fırsatlarına bakılırsa, Norveççe, Rusça, Fransızca yada Çinceden çok daha kolay öğrenilebilir ve ulaşılabilir. Bu yüzden hem her yerde kullanabileceğiniz hem de daha büyük şirketlerin kapısını size açacak olan dil İngilizcedir. Gitmeden önce, gideceğiniz ülkenin dilindeki temel şeyleri öğrenmek ve İngilizcenizi geliştirmek yapacağınız en yararlı iş olur. 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

İngilizce’nin Kariyer İçin Önemi

Online İngilizce Konuşma Kursu: Konuşarak Öğren

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yurt Dışında çalışma

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.

Adınızı soyadınızı giriniz!

Geçerli bir e-posta adresi giriniz!

Geçerli bir cep telefonu numarası giriniz!

Şifreniz en az 4 karakter olmalıdır!

Bilgileri eksiksiz doldurunuz!

Bilgi Mesajı